Aké staré dlhy na sociálnom a zdravotnom poistení možno ešte vymáhať?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 28. 6. 2023
Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne môžu žiadať len úhradu pohľadávok, ktorých trvanie nepresiahlo určitú hranicu. Zákon ich obmedzuje nielen v možnosti staršie pohľadávky predpísať, ale aj v práve ich exekučne vymáhať. V akej dobe sa dlhy zo sociálneho a zdravotného poistenia premlčujú?
Aké staré dlhy na sociálnom a zdravotnom poistení možno ešte vymáhať?

Zdroj: Shutterstock

Dlhy zo sociálneho poistenia 

V súvislosti s poistným na sociálne poistenie treba rozlišovať medzi právom predpísať poistnéprávom vymáhať poistné

1) Premlčanie práva predpísať poistné 

Právo predpísať poistné sa vo väčšine prípadov premlčí za 10 rokovodo dňa jeho splatnosti. Toto pravidlo má však svoje výnimky. Právo na predpísanie poistného sa nepremlčuje, ak ste si voči Sociálnej poisťovni (resp. jej príslušnej pobočke) nesplnili niektoré dôležité povinnosti. Ich aktuálny rozsah nájdete v ustanovení § 147 ods. 2 zákona o sociálnom poistení. Ide najmä o:

- neoznámenie niektorých vašich príjmov,

- neoznámenie určitých skutočností rozhodujúcich pre vznik a zánik povinného nemocenského a dôchodkového poistenia,

- nesplnenie prihlasovacích povinností týkajúcich sa zamestnancov. 

V súdnej praxi bolo upresnené, že rozhodnutie o predpísaní poistného nepostačí v desaťročnej premlčacej lehote len vydať. Ak chce Sociálna poisťovňa zabrániť premlčaniu, musí rozhodnutie v rámci stanovenej premlčacej doby zároveň nadobudnúť aj právoplatnosť (bližšie napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 7Sžso/28/2016; názorový trend bol následne potvrdený aj rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 9Sžsk/84/2019). 

2) Premlčanie práva vymáhať poistné 

Právo vymáhať poistné sa premlčí za 6 rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa predpísalo. 

Čo treba urobiť, aby účinky premlčania reálne nastali 

Klasické premlčanie nároku nespôsobuje zánik nároku. Veriteľ ho teda môže pokojne uplatňovať aj po uplynutí premlčacej doby. Ak to ale urobí, musí počítať s rizikom, že dlžník môže namietnuť premlčanie. V prípade, že dlžník premlčanie skutočne aktívne namieta, pohľadávka sa stáva nevymáhateľnou. Pokiaľ dlžník zostane nečinný, môže veriteľ v konečnom dôsledku aj premlčanú pohľadávku bez problémov vymôcť. 

Dlhy zo sociálneho poisteniavšak majú špecifickú povahu – ide o pohľadávky, ktoré vznikli z verejnoprávneho vzťahu. Práve z tohto dôvodu judikatúra vyložila, že hoci zákon o sociálnom poistení používa termín „premlčanie“, treba ho chápať skôr ako „preklúziu“ – čiže zánik práva uplynutím času, na ktorý má orgán prihliadať sám z úradnej povinnosti a bez osobitnej námietky. Znamená to teda, že poisťovňa voči vám po uplynutí premlčacej doby vôbec nemôže nárok uplatňovať, a to ani vtedy, ak z akéhokoľvek dôvodu nevznesiete námietku premlčania (bližšie napr. rozsudok Krajského súdu Nitra, sp.zn. 22Sa/26/2021 opierajúc sa o rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 7Sžso/28/2016). 

Nespoliehajte sa ale na to, že uplatňovanie dlhu z poistenia sa po uplynutí premlčacej doby automaticky zastaví. Premlčanie v každom prípade z opatrnosti namietnite už voči Sociálnej poisťovni. Napriek tomu, že judikatúra Najvyššieho súdu SR vykazuje trend posudzovať premlčanie dlhov zo sociálneho poistenia v prospech dlžníkov, nemusí byť ešte definitívne ustálená; v minulosti napríklad nutnosť vznesenia námietky premlčania zdôraznil Krajský súd Bratislava, a to v rozhodnutí sp.zn. 6S/331/2016

Dodajme, že Sociálna poisťovňa na základe právoplatného rozhodnutia o uznaní námietky premlčania pohľadávku odpíše. S odpísaním pohľadávky spája zákon o sociálnom poistení jej zánik. Pohľadávka teda na rozdiel od premlčanej pohľadávky zo súkromnoprávneho vzťahu nebude trvať v režime nevymáhateľného záväzku – tzv. naturálnej obligácie. 

Dlhy zo zdravotného poistenia 

Aj pri zdravotnom poistení treba rozlišovať viacero režimov premlčania v závislosti od toho, či sa uplatňuje nárok pred vydaním rozhodnutia, ktorým je dlh vymeraný alebo po jeho právoplatnosti. 

1) Právo zdravotnej poisťovne uplatniť si: 

- nárok na preddavok na poistnésa premlčí uplynutím piatich rokov odo dňa jeho splatnosti,

nárok na nedoplatok na poistnom sa premlčí uplynutím piatich rokov od prvého dňa kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, v ktorom sa malo vykonať ročné zúčtovanie poistného. 

Vyššie uvedený režim premlčania sa použije aj pre uplatnenie nárokov na úroky z omeškania

Opäť platí, že premlčacia doba sa vám môže predĺžiť, ak si nesplníte niektoré dôležité povinnosti aktuálne špecifikované v ustanovení § 21 ods. 4 zákona o zdravotnom poistení. Dôležité je dodržať napríklad povinnosť podania prihlášky na verejné zdravotné poistenie a oznamovacie povinnosti súvisiace so vznikom a zánikom a určením sadzby poistného. Ak tieto povinnosti nie sú splnené, premlčí sa právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania uplynutím piatich rokov odo dňa dodatočného splnenia oznamovacej povinnosti, najneskôr však uplynutím desiatich rokov odo dňa splatnosti poistného. 

2) Právo poisťovne vymáhať poistné a úrok z omeškania sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení povinnosti na ich zaplatenie. 

Právo vymáhať poistné rôzne súdy vykladajú inak 

V neposlednom rade sa treba pristaviť aj pri tom, ako vlastne vykladať zákonný pojem „právo vymáhať poistné“.

V judikatúre slovenských súdov je možné nájsť nasledujúce protichodné interpretácie

1) Právo vymáhať poistné treba chápať ako právo iniciovať vykonanie exekúcie, ak pohľadávka nebola uhradená a poistné bolo právoplatne predpísané. Zjednodušene povedané to teda značí, že poisťovňa musí začať exekvovať pohľadávku do uplynutia premlčacej doby; ak už exekúcia pred uplynutím premlčacej doby začala, nepovedie námietka premlčania k jej ukončeniu. Táto názorová vetva sa javí ako väčšinová, vo vzťahu k sociálnemu poisteniu viď napr. rozhodnutie Krajského súdu Trenčín, sp.zn. 16CoE/267/2016; vo vzťahu k zdravotnému poisteniu bližšie napr. rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 23CoE/20/2020 či rozhodnutie Krajského súdu Trenčín, sp.zn. 27CoE/7/2021

2) Právo vymáhať poistné spočíva v práve ho reálne exekvovať. Pokiaľ teda uplynie zákonom stanovená premlčacia doba a dlžník vznesie námietku premlčania, má táto námietka za následok aj koniec už začatého exekučného vymáhania. Uvedený názor vyplýva vo vzťahu k zdravotnému poisteniu z rozhodnutia Krajského súdu Banská Bystrica, sp.zn. 41CoKR/21/2022.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako si vybrať cestovné poistenie? Najčastejšia choroba Slovákov sa lieči vo svete najdrahšie

Cestovné poistenie na dovolenku predstavuje pár eur navyše, no ak by sa vám niečo stalo a nemali ste ho, pár eur to nebude. V niektorých krajinách sa liečebné náklady šplhajú do astronomických... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok