Dokedy musí dieťa sedieť v autosedačke? Definícia zákona je pomerne prekvapujúca

Redakcia | rubrika: Článok | 19. 4. 2021
Každý rodič pozná problémy s prepravou svojich malých ratolestí. Dokedy musia mať deti autosedačku? Stačí im podsedák? Dokedy musia byť prepravované vo vajíčku alebo odkedy už môžu sedieť na prednom sedadle? Na tieto otázky ste už určite počuli mnoho rôznych odpovedí. Zákon to však definuje jasne.
Dokedy musí dieťa sedieť v autosedačke? Definícia zákona je pomerne prekvapujúca

Zdroj: Shutterstock

Povinnosť mať dieťa v autosedačke upravuje zákon č. 554/2006 Z.z. o povinnom používaní bezpečenostných pásov a detských zadržiavacích zariadení vo vozidlách.

Kedy je autosedačka povinná

Pri preprave musia byť v autosedačke pripútané deti, ktoré majú 3 a menej rokov. Ak policajná kontrola zistí, že takéto malé dieťa nie je v autosedačke alebo vo vajíčku, čaká vás mastná pokuta. Zákon ďalej uvádza, že deti, ktoré sú nižšie ako 150 centimetrov a vážia menej ako 36 kíl, musia byť prepravované v detskom zadržiavacom zariadení, čiže opäť v autosedačke alebo na podsedáku.

Autosedačka a podsedák

Tiež je dobré vedieť, že autosedačky sa kupujú podľa hmotnosti dieťaťa, respektíve od skupiny detí do 10 kíl až po skupinu detí do 36 kíl. Ak má dieťa už viac ako 36 kíl, ale je nižšie ako 150 centimetrov, musíte mu kúpiť podsedák. Ten je povinné používať až do splnenia výškového limitu.

 

TIP: KVÍZ: Kedy vám policajti zoberú doklady od auta alebo vodičský preukaz?

Dokedy musí dieťa sedieť v autosedačke alebo na podsedáku?

Zdroj: Shutterstock

Sedenie na strane spolujazdca

Ak by ste chceli dieťa posadiť na sedadlo spolujazdca, buď už spĺňa zákonom stanovené podmienky, a teda je vyššie ako 150 centimetrov alebo musí sedieť v detskom zadržiavacom zariadení, ak je to prípustné z hľadiska jeho váhy. V prípade vajíčka, autosedačky či iného druhu detských bezpečnostných zariadení môže dieťa sedieť v smere protijazdy, ale musí byť pripútané a airbag na strane spolujazdca musí byť deaktivovaný.

Taxík a motorka s rovnakými pravidlami

Pre dopravu taxíkom neexistujú žiadne výnimky. To znamená, že aj na vozenie dieťaťa v taxíku platia rovnaké pravidlá ako vo vlastnom aute. Na motorke môže dieťa sedieť v roli spolujazdca až od 12 rokov veku.

Aké sú pokuty za dieťa bez autosedačky?

Pokuty sú v tomto prípade o niečo miernejšie, ale ide o bezpečnosť, ktorú nie je dobré podceňovať. Za chýbajúcu autosedačku alebo jazdu bez bezpečnostného pásu vám hrozí 50 až 100 eur na mieste priestupku. V prípade správneho konania sa jazda bez týchto dôležitých bezpečnostných prvkov môže ešte predražiť.

Samozrejme, je pochopiteľné, ak rodič neusadí dieťa v autosedačke pri preprave z domu do škôlky, ktorá je vzdialená 300 metrov. Nezabúdajte však, že autonehoda sa môže stať aj v malej rýchlosti, pri jazde cez obec alebo mesto. Preto nepodceňujte funkciu bezpečnostného pásu alebo autosedačky. Môže to byť na úkor zdravia vás a iných ľudí.

Certifikát majú len autosedačky s opierkou chrbta

Certifikát po novom získajú iba tie detské autosedačky, ktoré sa vyrábajú s plnohodnotnou opierkou chrbta. V takejto sedačke musia sedieť všetky deti, ktoré merajú do 125 centimetrov. Opierka chrbta musí chrániť panvu, ramená aj hlavu. Podsedák bez opierky nezabezpečuje pre menšie deti správne uchytenie bezpečnostného pásu a ochranu hlavy v prípade bočného nárazu. 

Rodičia, ktorí nevozia svoje deti v sedačkách s operadlom, by mali spozornieť aj v prípade, že cestujú do zahraničia. Napríklad v susednom Rakúsku sa pravidlá v oblasti autosedačiek kontrolujú prísnejšie.

Zdroj: minv.sk, Zákon o cestnej premávke, Nariadenie vlády o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení

Anketa

Akú najvyššiu pokutu ste dostali?

1. Dopravná polícia pomocou rýchlostnej kamery zistila, že ste prekročili rýchlosť o viac ako 30 kilometrov za hodinu. Čo vás čaká?

2. Utiekli ste z miesta nehody, avšak išlo len o malý škrabanec na aute, polícia však zistila meno vinníka.

3. Nezaplatili ste povinné zmluvné poistenie včas, prípadne nemáte pri sebe potvrdenie o zaplatení.

4. Policajti vás prichytia na vozidle, ktoré je vyradené z evidencie.

5. Polícia vás prichytí pritom, ako jazdíte bez diaľničnej známky.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+127
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok