Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 19. 5. 2022 | 1 komentár
Systém so zastrešeným dôchodkovým vekom schválený vládou v roku 2019 sa bude opäť meniť. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vydalo novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá pre dôchodcov aj pracujúcich obyvateľov prináša niekoľko zásadných zmien. V tomto článku vám povieme viac o nových pravidlách, ktoré sa budú týkať odchodu do penzie, jej výške, či možnosti prispievať na dôchodok vlastným rodičom.
Dôchodky sa v roku 2023 radikálne menia: Toto môžete očakávať + kalkulačka

Zdroj: Shutterstock

Vek odchodu do dôchodku

Doteraz sme boli pri určovaní dôchodkového veku zvyknutí na zaužívanú tabuľku. Mužom určovala hranicu medzi pracovným životom a penziou podľa dátumu narodenia. Pri ženách sa bral do úvahy aj počet vychovaných detí. Novela zákona však určovanie dôchodkového veku podľa tabuľky ruší.

Namiesto toho bude kľúčovým faktorom stredná dĺžka života. Ide o automatický mechanizmus, ktorý reaguje na demografické zmeny v populácii štátu. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sú podobné mechanizmy bežnou súčasťou dôchodkových systémov vo vyspelých krajinách. Touto zmenou by sa mala posilniť schopnosť štátu vyplácať sľúbené dôchodky v budúcnosti.

Ak vás teda od predpokladaného odchodu do dôchodku delí niekoľko desaťročí, zatiaľ je zbytočné zamýšľať sa nad presným rokom. Stredná dĺžka života sa neustále mení podľa diania v spoločnosti, takže akékoľvek predpovede sú iba orientačné.

40 odpracovaných rokov

V novele zákona sa však spomína jedna konkrétna hodnota spojená s odchodom do penzie – 40 odpracovaných rokov. Táto možnosť je do zákona o sociálnom poistení pridaná najmä pre ľudí, ktorí pracujú v náročných podmienkach a vysoký vek by im bránil vo výkone práce. Ide o akúsi náhradu odchodu do predčasného dôchodku, ktorý v novom systéme už nenájdete.

Pokiaľ odídete na dôchodok za týchto okolností, musíte sa pripraviť na dočasné zníženie dôchodku. Podľa ministerstva práce to bude konkrétne 0,3 % za každý mesiac, ktorý vás bude v čase odchodu do penzie deliť od zákonom stanoveného dôchodkového veku.

Príspevok pre rodičov

Ďalšou významnou zmenou, ktorá čaká náš dôchodkový systém od roku 2023, je možnosť prispievania na dôchodok vlastným rodičom. Pracujúci človek bude môcť časť zo svojich odvodov venovať rodičom, osvojiteľom alebo osobe so sociálnym poistením, ktorá mu poskytovala rodičovskú starostlivosť.

Cieľom tejto zmeny je kompenzácia nevýhody z hľadiska dôchodkového systému, do ktorej sa rodič dostáva počas výchovy dieťaťa. Výsledkom snahy o vyrovnanie týchto rozdielov je nárok na 2 x 1,5 % zo zaplatených odvodov pracujúceho človeka. Sociálna poisťovňa ich začne vyplácať v roku 2023 dôchodcom, ktorých si pracujúci človek vyberie. Dieťa tiež môže zrušiť nárok na rodičovský príspevok svojou žiadosťou podanou do konca októbra 2022.

Ministerstvo práce tvrdí, že príspevok vyplácaný ako bonus k dôchodku rodičov nebude mať negatívny vplyv na dieťa. Znamená to, že sa neprejaví na výške odvodov či budúcom dôchodku pracujúceho človeka.

Výpočet nových dôchodkov

Novela zákona neprináša zmeny iba z hľadiska určovania dôchodkového veku a rodičovských bonusov. Nový systém zasiahne aj samotnú sumu, ktorá bude dôchodcom určovať výšku ich mesačného príjmu zo sociálneho poistenia. Kľúčovým pojmom je v tomto bode aktuálna dôchodková hodnota (ADH).

Jedným z čísel vystupujúcich vo vzorci na výpočet výšky dôchodku je práve ADH, ktorá sa doteraz každý rok k 1. januáru prepočítavala podľa priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Po novom sa však nebude brať do úvahy 100 % priemernej mzdy, ale iba 95 % z tejto hodnoty.

Čo to znamená v praxi? Doteraz sa nárast priemernej mzdy v národnom hospodárstve v 3 kvartáloch dvoch predchádzajúcich rokoch prejavil aj na raste dôchodkov. Ak sa teda priemerná mzda zvýšila o 4 %, to isté čakalo od 1. januára ďalšieho roku aj penzistov. Po novom sa však nárast priemernej mzdy prenásobí 0,95 a až potom sa aplikuje na rast dôchodkov. V tomto príklade by to znamenalo nárast o 4 % x 0,95 = 3,8 %.

Význam novely zákona o dôchodku

V tomto bode sa otvára priestor na otázku: „Prečo vlastne ministerstvo práce robí tieto zmeny?“ Odpoveď spočíva v udržateľnosti a zlepšení verejných financií. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa efekt tejto novely zákona prejaví až v roku 2029. Práve vtedy by mala nastať stabilizácia priemerného obdobia poberania dôchodku medzi jednotlivými generáciami, čo by podľa rozpočtovej rady znamenalo medzigeneračnú spravodlivosť.

Táto novela zákona má zároveň splniť požiadavku Európskej únie zameranú na zlepšenie verejných financií o 1,8 %. Ministerstvo práce si cieľ nastavilo ešte vyššie. Podľa ich výpočtov by nový dôchodkový systém mal zlepšiť udržateľnosť verejných financií až o 2,5 % z HDP v priebehu nasledujúcich 50 rokov.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-94
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok