Ako vypočítať spotrebu paliva akéhokoľvek auta

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 5. 2021
Ak chcete poznať reálne náklady na prevádzku vášho auta, budete potrebovať vedieť priemernú spotrebu auta. Tú síce nájdete v informáciach o aute, no od reality má často ďaleko. Ukážeme vám spôsob, ako vypočítať spotrebu podľa jednoduchého vzorca.
Ako vypočítať spotrebu paliva akéhokoľvek auta

Zdroj: Shutterstock

Technické údaje v brožúrke o vašom aute nemusia hovoriť pravdu. Udávaná spotreba je totiž často meraná v ideálnych podmienkach v uzavretom laboratóriu. Dokonca ani údaj uvedený v technickom preukaze v drvivej väčšine nekorešponduje s realitou. Ako teda môže aj bežný používateľ zistiť, koľko je reálna spotreba jeho auta?

Ako vypočítať spotrebu auta (vzorec)

Pokiaľ si chcete spočítať spotrebu svojho auta, musíte poznať dve indície. Tou prvou je počet litrov spotrebovaného paliva a tou druhou počet kilometrov, ktoré sme na toto množstvo bezínu či nafty, prejazdili. Priemerná spotreba paliva sa udáva v litroch za sto najazdených kilometrov, teda l/100 km.

Vzorec pre výpočet palivovej spotreby auta

Vydeľte množstvo spotrebovaného paliva vzdialenosťou, ktorú ste na toto množstvo prešli a výsledok vynásobte číslom sto.

(Spotrebované palivo / prejdená vzdialenosť) x 100 = priemerná spotreba vozidla

Príklad výpočtu reálnej spotreby:

Pre výpočet spotreby sme si vybrali jedno z najpoužívanejších áut na Slovensku, Škodu Octavia. Po natankovaní plnej nádrže 43 litrov prejdeme celkovo 780 kilometrov.

Vzorec: (43/780) * 100 = 5,5

Po dosadení do vzorca sme zistili priemernú spotrebu 5,5 litra / 100km (zaokrúhlene).

Ako teda zistíte počet litrov spotrebovaného paliva a počet kilometrov najazdených na toto množstvo?

Najjednoduchší spôsob je natankovať plnú nádrž a pri ďalšom tankovaní na tachometri odčítať vzdialenosť, ktorú ste na jednu nádrž prešli. Množstvo, ktoré ste museli do nádrže znovu doplniť je rovné spotrebovanému množstvu od posledného tankovania. Predpokladá sa, že tankujete do takmer prázdnej nádrže.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Ako vypočítať spotrebu, keď chýbajú údaje?

Ak sa spotreba v technickom preukaze nezhoduje so skutočnou spotrebou alebo sa spotreba v technickom preukaze neuvádza, tak pre výpočet spotreby pohonných hmôt sa použije spotreba podľa technického preukazu cestného motorového vozidla rovnakého typu, s rovnakým objemom valcov motora a s rovnakým druhom pohonnej látky. Tiež sa môže použiť spotreba preukázaná dokladom vydaným osobou, ktorej bola udelená autorizácia (podľa  Zákona 142/2000 Z.z. o metrológii), alebo doplňujúce údaje výrobcu, dovozcu alebo predajcu preukazujúce spotrebu.

Spotrebu možno zistiť aj bez merania

Prečítali ste si podnadpis a nedáva vám to zmysel? Vedzte, že existuje aj ďalší spôsob, ako zistiť spotrebu vášho auta a netreba k nemu kalkulačku.

Ako radia mnohé automobilové weby, zmerať spotrebu auta viete aj bez výpočtu. Najmä, ak bývate v meste s viacerými čerpacími stanicami na vašich trasách. Natankujte plnú nádrž a po prejdení 100km natankujte znova. Nemusíte byť úplne presní a jazdiť okolo benzínky dookola, merať môžete aj po prejdení 110km alebo 120km, od dotankovaných litrov jednoducho potom odčítate 10 alebo 20 % podľa toho, koľko ste navyše prešli nad 100km.

Najjednoduchšie je použiť appku

Ak sa vám nechce počítať, existuje ďalšia komfortná možnosť – prostredníctvom aplikácie. Používatelia Android zariadení obľubujú aplikáciu Fuelio. Používa sa ľahko a slúži na sledovanie prejdených vzdialeností, spotreby paliva a nákladov na palivo. Pomocou tejto aplikácie môžete sledovať výdavky na vozidlo, jednotlivé tankovania, spotrebu paliva, prejdenú vzdialenosť vozidla, náklady na palivo či ceny paliva a ušetriť peniaze. 

Anketa

Ako meriate spotrebu auta?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+28
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok