Cesta detí do zahraničia bez rodičov: aké doklady budú potrebovať?

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 5. 2019
Posielate deti na tábor za hranice, alebo so starými rodičmi k moru? Budú potrebovať viac ako len cestovný pas. Rovnako, ak majú odlišné priezvisko.
Cesta detí do zahraničia bez rodičov: aké doklady budú potrebovať?

Zdroj: Shutterstock

Cestovanie s deťmi sa sprísnilo

Každé dieťa bez ohľadu na vek potrebuje pri ceste do zahraničia vlastný pas. V súčasnosti sa kontroly detí ešte sprísňujú a pokiaľ necestujú s rodičmi, s ktorými majú rovnaké priezvisko, môžu nastať problémy. Dokonca aj v prípade, ak cestujú len s jedným z rodičov.

V takom prípade sa okrem pasu môžu už na hraniciach vyžadovať dodatočné doklady. Žiadať ich môže krajina, do ktorej cestujú, ale aj letecká spoločnosť. Je to opatrenie, ktoré sa spustilo ako reakcia na veľký počet únosov detí v minulosti, hlavne mimo krajín Európskej únie. Aj slušným ľuďom tak pribudli ďalšie povinnosti. Ak nebudete mať správny doklad, na vysnívanú dovolenku nemusíte ani odletieť.

 

Kedy pas a kedy občiansky preukaz?

Do pätnástich rokov je potrebné, aby malo dieťa vlastný cestovný pas. Pozor, to platí aj pri prekročení hraníc Európskej únie. Nie je pravda, že hoci hraničné prechody už nie sú, tak je možné sa pohybovať medzi krajinami bez dokladov.

Zatiaľ čo rodičia môžu opustiť krajinu a v rámci Európskej únie sa pohybovať len na občiansky preukaz, dieťa do pätnásť rokov potrebuje vlastný pas. Po pätnástich rokoch prirodzene už aj jemu na pohyb v rámci EÚ stačí občiansky preukaz. Mimo EÚ potrebujú pas vždy.

Ceny za vydanie pasu pre deti sú odstupňované podľa vekových kategórií:

Dieťa do 6 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu:

  • do 30 dní 8 €,
  • do 10 pracovných dní 16 €,
  • do 2 pracovných dní 24 €.

Deti od 6 do 16 rokov zaplatia za vydanie cestovného pasu:

  • do 30 dní 13 €,
  • do 10 pracovných dní 26 €,
  • do 2 pracovných dní 39 €.

Mládež od 16 rokov platí ako dospelí:

  • do 30 dní 33 €,
  • do 10 pracovných dní 66 €,
  • do 2 pracovných dní 99 €.

Aj v prípade, že sú rodičia rozvedený, môže vybavovať pas dieťaťa ktorýkoľvek z rodičov, pričom súhlas druhého rodiča nepotrebuje.

Cesta detí do zahraničia bez rodičov: pas, doklady, súhlas

Foto: shutterstock

Niektoré krajiny vyžadujú súhlas druhého rodiča

Pri hraničných, pasových kontrolách aj kontrolách na letisku sa maloletým venuje v súčasnosti zvýšená pozornosť. Preto je automaticky každé dieťa cestujúce bez zákonného zástupcu podozrivé. Niektoré štáty vyžadujú už pred vycestovaním súhlas druhého rodiča. Dôvodom je, že presunutie dieťaťa bez súhlasu druhého rodiča sa v právnom poriadku označuje ako rodičovský únos. Túto povinnosť je vhodné si overiť na ambasáde príslušnej krajiny.

Splnomocnenie aj pre dedka a babku

Ak cestuje dieťa v sprievode inej osoby ako rodiča, situácia je ešte komplikovanejšia. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto odporúča overiť priamo na stránkach ministerstva, alebo na zastupiteľských úradoch krajiny, kam chcete vycestovať, aké doklady musí mať dieťa pri ceste s inou osobou ako s rodičom.

Mnohé krajiny okrem platného cestovného pasu, alebo občianskeho preukazu vyžadujú v takom prípade splnomocnenie podpísané rodičmi. Niektoré krajiny vyžadujú aj notárske overenie, prípadne formuláciu súhlasu v anglickom jazyku, alebo jazyku miestnej krajiny. Dôležité je vedieť, že písomným súhlasom je nutné vybaviť aj starých rodičov. Tento súhlas je vhodné mať nielen na hraniciach, ale aj pri preukazovaní totožnosti.

Čo by mal obsahovať písomný súhlas rodiča?

Pre dieťa v sprievode inej osoby by mal takýto súhlas primárne obsahovať identifikačné údaje oboch rodičov, informácie o dieťati, aj identifikačné údaje osoby, ktorej je zverené pri ceste za hranice. Tak isto je potrebné uviesť časový plán cesty a návratu. Vhodné je použiť odporúčané tlačivá Ministerstva zahraničných vecí, ktoré sú k dispozícii na stiahnutie. "Splnomocnenie na sprevádzanie dieťaťa cudzou osobou pri ceste do zahraničia" a "Splnomocnenie na sprevádzanie dieťaťa cudzou osobou pri ceste do zahraničia v anglickom jazyku."

Ani tieto vzory však nemajú právne záväznú formu a každý štát môže mať iné požiadavky na jeho obsahovú a formálnu úpravu. Preto si treba požiadavky na náležitosti, ktoré má potvrdenie obsahovať, preveriť pred jeho spísaním u príslušných úradov toho cudzieho štátu, pre ktorý je určené.

Rodný list pri inom priezvisku

Dieťa je síce vaše, ale má iné priezvisko? Aj v takom prípade je potrebné pripraviť sa na predloženie dodatočných dokladov. V takomto prípade je vhodné sa poistiť rodným listom dieťaťa, v ktorom jasne preukážete svoj príbuzenský vzťah.

Takýchto prípadov vďaka rozvodom pribúda a tak niektorí rodičia môžu napríklad na letisku ostať zaskočení, že bez preukázania totožnosti im letecká spoločnosť nedovolí odletieť. Nepríjemná situácia to môže byť hlavne v prípade, ak má dieťa priezvisko po otcovi a mama už po novom mužovi. V takom prípade je doklad naozaj potrebný. V prípade adopcie sa odporúča mať pri sebe aj rozsudok o adopcii.

Anketa

Máte pri cestovaní uzatvorené aj poistenie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+34
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok