14. dôchodok a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 18. 10. 2022
V novembri 2022 sa začne vyplácať 14. dôchodok. Možno ste nejaké informácie zachytili už v auguste, keď bol tento nápad prvýkrát ohlásený vládou. Dnes však vieme všetky podrobnosti, ktoré by vás v súvislosti so 14. dôchodkom mohli zaujímať.
 14. dôchodok a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Prečo vláda navrhla 14. dôchodok?

Rok 2022 priniesol najvyššiu infláciu, aká bola na Slovensku za posledných 22 rokov. Ceny rástli vo všetkých oblastiach trhu, a to od potravín až po pohonné hmoty. Z toho dôvodu sa vláda rozhodla vykonať opatrenia, ktoré majú aspoň čiastočne kompenzovať efekt inflácie. Zamerala sa pritom na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľstva, kam patria aj penzisti.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny najprv vyplatilo 13. dôchodok už v júli roku 2022. Zdražovanie však pokračovalo ďalej. V snahe minimalizovať hospodárske škody sa ministerstvo rozhodlo pomáhať aj na jeseň. V novembri by teda dôchodcovia mali dostať 14. dôchodok, ktorého výška bude odvodená od sumy vyplatenej v rámci 13. dôchodku.

Výška 14. dôchodku

Zaujíma vás, akú sumu môžete v novembri očakávať od vlády? Odpoveď nájdete, ak na súčet vašich mesačných dôchodkov aplikujete trochu matematiky určenej zákonom.

  1. dôchodok sa bude vyplácať poberateľom:
  • starobného dôchodku,
  • predčasného starobného dôchodku,
  • invalidného dôchodku,
  • vdovského/vdoveckého dôchodku,
  • výsluhového dôchodku,
  • sirotského dôchodku,
  • sociálneho dôchodku.

Výpočet začína tým, že zoberiete sumu každého poberaného dôchodku a sčítate ich. Od tohto čísla odpočítate sumu životného minima, ktorá je aktuálne stanovená na 234,42 €. Ich rozdiel prenásobíte koeficientom 0,36 a výsledok odpočítate od maximálnej sumy 13. dôchodku, teda 300 €. Z čísla, ktoré dostanete, zoberiete 70 % a máte výšku 14. dôchodku.

Vzorec, do ktorého dosadíte čísla, vyzerá takto:

  1. dôchodok = (300 - (mesačný súčet dôchodkov - 234,42 €) x 0,36) x 0,7

Minimum, maximum a priemer

Podobne, ako je tomu pri 13. dôchodku, aj výpočet výšky 14. dôchodku je nastavený tak, aby zvýhodňoval ľudí s nízkou penziou. Najviac dostanú ľudia, ktorí na dôchodku každý mesiac dostávajú sumu životného minima (234,42 €) alebo menej. V takom prípade sa výška 14. dôchodku vyšplhá na 210 €, čo je zároveň jeho maximálna možná hodnota.

Čím vyššia je vaša základná penzia, tým nižšia bude suma 14. dôchodku. Avšak aj to platí iba po určitú hranicu. Na pomoc v boji proti vplyvom inflácie dostanú najmenej dôchodcovia, ktorých mesačná penzia dosahuje 927,40 € alebo viac. Vtedy je výška 14. dôchodku ohraničená zdola na hranici 35 €.

Priemerná výška dôchodku je na Slovensku 515 €. Po dosadení tejto sumy do vzorca na výpočet výšky 14. dôchodku dostanete 139,30 €.

Kedy bude vyplácaný 14. dôchodok?

V návrhu z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny je na vyplácanie 14. dôchodku určený november. Za ich odosielanie zodpovedá Sociálna poisťovňa, ktorá vypláca aj ostatné dôchodkové dávky. Jedinou výnimkou je výsluhový dôchodok, ktorý je vyplácaný ministerstvom vnútra. V každom prípade penzisti svoje 14. dôchodky dostanú spolu s bežnými dôchodkami v novembri.

Každý dôchodca má pridelený svoj termín, ktorý môže pripadať na jeden z párnych dní od 2. po 24. deň v kalendárnom mesiaci. Ak je dôchodok vyplácaný cez poštu, môžu nastať 3 výnimky:

  • deň výplaty vychádza na sobotu – dôchodok sa vyplatí v piatok,
  • deň výplaty vychádza na nedeľu – dôchodok sa vyplatí v pondelok,
  • deň výplaty vychádza na sviatok (17. 11. 2022) – dôchodok sa vyplatí v mimoriadnom termíne, ktorý sa vopred dohodne s poštou.

Historicky najvyššia pomoc dôchodcom

Predseda vlády Eduard Heger označil 14. dôchodky v spoločnej výške cez 200 miliónov eur za bezprecedentnú pomoc penzistom. Minister financií Igor Matovič zhodnotil celkovú sumu na boj proti inflácii vyplatenú dôchodcom v roku 2022 nasledovne: „Ide o historicky najvyššiu sumu, akú kedy vláda uvoľnila pre túto zraniteľnú skupinu obyvateľov. Suma 750 miliónov, ktorou sme dôchodcom pomohli tento rok, je až desaťkrát vyššia ako v roku 2018.”

Zatiaľčo vláda sa chváli tým, akou sumou dokázala pomôcť dôchodcom na zmiernenie vplyvu inflácie, z druhej strany sa ozýva nespokojnosť. Zástupcovia Jednoty dôchodcov na Slovensku túto pomoc považujú za nedostatočnú.

„Najvyššia suma 210 eur je pomoc denne 0,53 eura, čo je výsmech a oproti 16 % inflácii je to doslova almužna. Úprimne závidíme okolitým štátom, kde je pomoc pre seniorov oveľa väčšia,“ vyjadrila sa zástupkyňa predsedu JDS Valéria Pokorná.

Prečo sú potrebné tieto opatrenia?

Možno sa pýtate, ako sme sa vlastne dostali do situácie, kedy vláda musí schvaľovať mimoriadnu finančnú pomoc pre dôchodcov. Odpoveď sa skrýva najmä v nešťastnom načasovaní valorizácie dôchodkov a následnej inflácie.

1. januára každého roku sa dôchodky prepočítavajú na základe rastu cien v prvej polovici toho predchádzajúceho. V úvode roku 2021 sa však ceny nijako výrazne nemenili – index rastu spotrebiteľských cien dosiahol iba 1,3 %. Táto hodnota bola niekoľkonásobne prekročená infláciou. Zvyšovanie dôchodkov teda ani zďaleka nepokrylo zdražovanie a táto situácia si vyžiadala pomoc od štátu.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok