Na aké dávky bude mať rodič nárok v roku 2023?

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 10. 2022
Každý rodič vie, že starostlivosť o deti sa dokáže podpísať na rodinnom rozpočte. Tu je prehľad príspevkov a dávok, ktoré vám v roku 2023 pomôžu s výdavkami na nového člena rodiny.
Na aké dávky bude mať rodič nárok v roku 2023?

Zdroj: Shutterstock

Tehotenské

Túto dávku poskytuje Sociálna poisťovňa v snahe kompenzovať vyššie životné náklady tehotných žien. Nárok vzniká začiatkom 27. týždňa pred očakávaným dátumom pôrodu a trvá do ukončenia tehotenstva. Podmienky nároku súvisia najmä s nemocenským poistením, z ktorého sa dávka vypláca.

Po podaní žiadosti o tehotenské na pobočke Sociálnej poisťovne vám bude tehotenské vyplácané v mesačných intervaloch. Výška závisí od počtu dní počas trvania nároku, pričom za každý deň dostanete 15 % z vášho DVZ alebo pravdepodobného DVZ. Pri tehotenskom je stanovené maximum aj minimum:

Výška tehotenského

Minimum

Maximum

Krátky mesiac (30 dní)

238,90 €

358,40 €

Dlhý mesiac (31 dní)

246,90 €

370,30 €

Tehotenské štipendium

Pre tehotné študentky, ktoré ešte nemôžu poberať tehotenské, existuje alternatíva vyplácaná školou. Podmienkami nároku sú trvalý pobyt v SR a menej ako 27 týždňov do pôrodu. V takom prípade je možné podať žiadosť riaditeľovi strednej školy alebo rektorovi vysokej školy. V rámci tehotenského štipendia je vyplácaných 200 € mesačne.

Príspevok pri narodení dieťaťa

Ide o jednorazovú dávku vyplácanú ÚPSVaR, ktorá je spravidla vyplácaná matke. O túto dávku nie je potrebné žiadať. Stačí, že máte trvalý pobyt v SR a dávka bude vyplatená automaticky.

Suma príspevku pri narodení dieťaťa bude v roku 2023 nastavená takto:

  • prvý až tretí pôrod – 829,86 €,
  • štvrtý pôrod a ďalšie – 151,37 €,
  • ak sa súčasne narodí viac detí, príspevok sa navýši o 75,69 € za každé z nich.

Príspevok na viac súčasne narodených detí

Ak sa vám narodí:

  • súčasne tri a viac detí alebo
  • v priebehu dvoch rokov dvakrát súčasne dve a viac detí,

budete mať nárok na ročný príspevok vo výške 110,36 €, kým majú aspoň 3 z týchto detí vek najviac 15 rokov. O príspevok treba aktívne žiadať na ÚPSVaR.

Materské

Aj keď názov napovedá, že by malo ísť o dávku určenú pre matky, v skutočnosti ju môže poberať aj iný poistenec Sociálnej poisťovne. Podmienkou je, že sa stará o dieťa do veku troch rokov. Po splnení zákonom stanovených podmienok, ktoré súvisia najmä s nemocenským poistením a prerušením poberania iných dávok na dané dieťa, môže nárok na materské využiť aj otec.

Výška materského sa počíta ako 75 % z DVZ alebo pravdepodobného DVZ. Suma teda závisí od počtu dní trvania nároku, ale vypláca sa raz za mesiac. Pre rok 2023 je maximálny DVZ stanovený na 79,6274 €. Suma materského bude teda ohraničená na:

  • 1 791,70 €, ak má mesiac 30 dní,
  • 1 851,40 €, ak má mesiac 31 dní.

U matiek sa vznik nároku na materské viaže k pôrodu. Zvyčajne ide o 6. týždeň pred očakávaným dátumom pôrodu. Otcovi začína podaním žiadosti na pobočke Sociálnej poisťovne. Pripomíname, že aj matka musí pre uplatnenie nároku na materské predložiť žiadosť v poisťovni. Obdobie poskytovania dávky je nastavené nasledovne:

  • Matky:
    • 34 týždňov,
    • 37 týždňov, ak ide o osamelú matku,
    • 43 týždňov, ak matka porodila 2 a viac detí a stará sa aspoň o 2 z nich.
  • Otcovia:
    • 28 týždňov,
    • 31 týždňov, ak ide o osamelého otca,
    • 37 týždňov, ak sa otec stará o 2 alebo viac detí do veku 3 rokov.

Rodičovský príspevok

Pokiaľ dieťaťu zabezpečujete rodičovskú starostlivosť a máte trvalý pobyt v SR, môžete ÚPSVaR písomne požiadať o vyplácanie rodičovského príspevku. Nárok vzniká narodením dieťaťa a zaniká, keď dieťa dosiahne vek 3 rokov (v prípade nepriaznivého zdravotného stavu 6 rokov).

Rodičovský príspevok vám bude vyplácaný mesačne v sume:

  • 301 €, ak ste nepoberali materské,
  • 412,60 €, ak ste poberali materské.

Pri viacerých súčasne narodených deťoch sa výška príspevku nenásobí počtom detí. Namiesto toho sa k sume za každé ďalšie dieťa pripočíta 25 % zo základného príspevku.

Príspevok na starostlivosť o dieťa

Ak si nemôžete dovoliť zostať doma a starať sa o dieťa, môžete UPSVAR požiadať o tento príspevok. Je vyplácaný k rodičovskému príspevku v sume najviac 280 € mesačne. Rodič ho môže využiť na financovanie opatrovateľky alebo jaslí. Rovnako, ako pri rodičovskom príspevku, aj tu zaniká nárok vtedy, keď dieťa dosiahne vek 3, resp. 6 rokov.

Daňový bonus na dieťa

Ako daňovník si môžete znížiť daň z príjmu, pokiaľ žijete v domácnosti s aspoň jedným vyživovaným dieťaťom. Nárok na bonus vám vzniká v mesiaci, kedy sa dieťa narodí. Môžete ho využívať až do veku 25 rokov dieťaťa, pokiaľ sa bude denným štúdiom pripravovať na zamestnanie. Ak je na dieťa vo veku 5 – 15 rokov poskytovaný stravný príspevok, daňový bonus si na dané dieťa nemôžete uplatniť.

Maximálna výška daňového bonusu je:

  • 100 € mesačne, ak má dieťa menej ako 15 rokov,
  • 50 € mesačne, ak má dieťa 15 a viac rokov.

Skutočná výška daňového bonusu na dieťa sa počíta ako percento z vášho čiastkového základu dane. Toto percento sa určuje podľa počtu detí a nadobúda hodnoty od 20 % pri jednom dieťati až po 55 % pri 6 a viac deťoch.

Prídavok na dieťa a príplatok k nemu

Prídavok na dieťa je pre rok 2023 nastavený na sumu 40 € mesačne. K nemu sa dá uplatniť nárok na príplatok 30 €, pokiaľ nemôžete využiť daňový bonus. ÚPSVaR vám ich začne vyplácať až po podaní žiadosti. Tento prídavok sa dá využiť na dieťa do veku 25 rokov, ktoré študuje na strednej či vysokej škole alebo mu to zo zdravotných či iných preukázateľných dôvodov nie je umožnené.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+22
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok