Ako a kde vybaviť rodný list (nový či stratený)

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 8. 2019
Potrebujete vedieť, čo všetko treba k vybaveniu rodného listu? Vybavujete rodný list pre dieťa? Stratili ste rodný list? V tomto článku sa dozviete všetko podstatné.
Ako a kde vybaviť rodný list (nový či stratený)

Zdroj: Shutterstock

Rodný list je verejná listina, ktorú vydáva matričný úrad pri narodení dieťaťa. Obsahuje údaje ako dátum narodenia, miesto narodenia, meno a priezvisko dieťaťa, údaje o otcovi a o matke dieťaťa. Rodný list dieťaťa sa vybavuje na matrike na mestskom alebo obecnom úrade príslušnom podľa miesta narodenia dieťaťa.

Ako vybaviť rodný list po narodení dieťaťa

Podľa toho, v akom stave sú rodičia dieťaťa, je potrebné vykonať aj úkony k jeho vybaveniu. Štát pri vybavovaní rodného listu rozlišuje štyri rôzne situácie.

Najčastejšie ide o dieťa narodené v platnom manželstve. Vtedy rodný list môže vyzdvihnúť otec dieťaťa ihneď po narodení. Obaja rodičia predložia preukaz totožnosti a sobášny list, meno alebo mená dieťaťa určí matka v pôrodnici a otec dieťaťa ho potvrdí svojím podpisom na matrike.

Druhým prípadom je dieťa narodené slobodnej matke. Rodný list vyzdvihne matka (môže však aj otec), predloží preukaz totožnosti a vyhlásenie o osobnom stave. Ešte pred narodením dieťatka by mal otec dieťaťa priznať otcovstvo. Ak tak neurobí, dieťa automaticky ponesie priezvisko matky.

Treťou možnosťou je dieťa narodené rozvedenej matke. Rodný list v takom prípade vyzdvihne matka dieťaťa. Na nahliadnutie predloží platný preukaz totožnosti a právoplatný rozsudok o rozvode manželstva. Pikoškou je v tomto prípade fakt, že do 300 dní od právoplatného rozsudku o rozvode manželstva musí byť podľa zákona o rodine zapísaný do matriky ako otec dieťaťa manžel matky.

Posledným prípadom je dieťa narodené vdove. Rodný list vyzdvihne matka dieťaťa, na nahliadnutie predloží platný preukaz totožnosti a úmrtný list manžela.

 

Koľko stojí rodný list

Prvý originál rodného listu vám úrady vydajú bezplatne. Ak ste rodný list stratili a žiadete o duplikát, zaplatíte správny poplatok 5 eur. Ak požiadate elektronicky, platíte polovičnú sumu – 2,50 eur.

Ako vybaviť duplikát rodného listu

Originál rodného listu je vydávaný osobne, no požiadať o vydanie duplikátu úradného výpisu z matriky už vydaného úradného výpisu je možné aj elektronicky prostredníctvom služby Žiadosť o vydanie úradného výpisu z matriky.

Budete k tomu pochopiteľne potrebovať občiansky preukaz s čipom, čítačku a elektronický podpis.

Elektronickú žiadosť môže vyplniť a elektronicky odoslať občan, resp. oprávnená osoba. V tomto prípade sa oprávnenou osobou rozumie manžel, manželka, deti, rodič, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec.

O duplikát môžete žiadať aj v iných situáciach. Napríklad pri strate sobášneho listu či úmrtneho listu.

Anketa

Aký je Váš rodinný stav?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+18
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok