Koľko trvá prevod peňazí medzi bankami na Slovensku

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 5. 2021 | 1 komentár
Je pomerne bezpečný a dnes ho už vybavíte aj z pohodlia domova alebo prostredníctvom mobilného telefónu. Koľko trvajú jednotlivé prevody v rámci Slovenska a čo všetko musia obsahovať?
Koľko trvá prevod peňazí medzi bankami na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

Ako poslať peniaze jednoducho a bezpečne

Bankový prevod viete vybaviť elektronicky teda prostredníctvom internetbankingu, vyplnením formuláru na pobočke banky, ale aj telefonickým bankovníctvom alebo zaslaním e-mailu do banky s platobnými údajmi. Dnes sú čoraz viac obľúbené prevody prostredníctvom mobilných aplikácií a prevod umožňujú aj bankomaty niektorých tuzemských bánk.

 

Bankový prevod možno vykonať:

  • platobným príkazom na úhradu – jednorazový príkaz na bezhotovostný presun peňazí
  • trvalým platobným príkazom na úhradu – príkaz na pravidelný bezhotovostný presun peňazí
  • hromadným platobným príkazom na úhradu – príkaz na niekoľko presunov financií (možno ním ušetriť – platíte len jeden poplatok za všetky prevody)
  • príkazom na inkaso - využíva sa na pravidelné úhrady čiastok, ktoré nemusia mať rovnakú výšku (napr. úhrada za telefón)

Koľko trvá bankový prevod v rámci Slovenska

Ak posielate peniaze v rámci jednej banky, prevod sa uskutoční okamžite alebo v priebehu niekoľkých minút.

Ak posielate peniaze do inej tuzemskej banky, prevod trvá zhruba 24 hodín. To znamená, že ak pošlete peniaze v pondelok, príjemca by ich mal mať na účte v utorok. Rýchlosť je závislá najmä od vyťaženosti servera a od toho, či je platba zadaná cez pracovný deň alebo víkend.

Rozhodujúca je aj časť dňa, respektíve hodina, kedy ste peniaze poslali.

Bankový prevod je zadarmo, ak ho robíte elektronicky

Poplatky pri tuzemských platbách si určuje každá banka samostatne. Na stránke Národnej Banky Slovenska (NBS) nájdete informatívne údaje o odplatách vyžadovaných od klienta ako fyzickej osoby.

Poplatok spojený s realizáciou domácej platby formou elektronických služieb je zvyčajne zadarmo, na obchodnom mieste banky okolo 1,10 eur.

Za zavedenie alebo zrušenie trvalého (alebo inkasného) príkazu si väčšina bánk neúčtuje poplatok. V prípade jeho zrušenia na pobočke banky ale platíte poplatok väčšinou 1 až 2 eurá. Poplatok za zadanie/zrušenie inkasného príkazu vybavíte väčšinou bezplatne.

Príkaz na úhradu musí obsahovať nasledujúce údaje:

  • číslo účtu a kód banky príjemcu resp. IBAN kód
  • číslo účtu a kód banky platiteľa resp. IBAN kód (pri bezhotovostných prevodoch)
  • presná suma k úhrade
  • mena transakcie
  • dátum splatnosti transakcie
  • podpis (na pobočke)
  • variabilný, konštantný či špecifický symbol (nie sú povinné)

IBAN kód znamená v preklade International Bank Account Number (medzinárodné číslo bankového účtu). V tomto čísle sú už zahrnuté všetky podstatné údaje tak ako pre banku, tak aj pre príjemcu a odosielateľa.

Už čoskoro dorazia na Slovensko rýchle platby

Okamžité platby prinesú viaceré benefity pre firmy i spotrebiteľov. V prípade okamžitých platieb sú totiž peniaze k dispozícii na účte príjemcu do niekoľkých sekúnd, a to 24 hodín denne, 365 dní do roka.

Na Slovensko by mali rýchle platby doraziť v roku 2022. V niektorých európskych krajinách táto možnosť už existuje, napríklad v susednom Česku. Česi to majú jednoduchšie, pretože nemajú euro, ale vlastnú domácu menu.

Mimoriadne populárne sú tieto platby už aj v škandinávskych krajinách. Okamžité platby používa napríklad Švédsko alebo Dánsko. 

To, kedy sa na Slovensku dočkáme instantných platieb, závisí aj od slovenských bánk a ich spoločnom postupe. Niektoré banky už budú mať takéto okamžité platby k dispozícii aj tento rok, avšak zatiaľ ich budú môcť používať len v limitovanom režime.

Aké sú najväčšie výhody rýchlych prevodov? Prevody z účtu na účet sa pripíšu do 10 sekúnd, nie za 1-2 dni ako to je v súčasnosti. Platiť a prijímať platby sa bude dať v režime 7/24/365, to znamená stále, aj cez víkendy a sviatky. Príjemca platby bude môcť peniaze hneď použiť a aj platby do 100-tisíc eur budú okamžité

Anketa

Už sa Vám stalo, že ste poslali peniaze na zlý účet?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+141
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 1 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?