Vieme podľa čísla účtu v banke zistiť majiteľa?

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 4. 2020
Poslali ste peniaze na nesprávne číslo účtu? S veľkou pravdepodobnosťou ste zadali neexistujúci účet. Problém je, ak spravíte chybu a zadáte existujúce číslo účtu.
Vieme podľa čísla účtu v banke zistiť majiteľa?

Zdroj: Shutterstock

Bankový účet má azda každý občan Slovenskej republiky, od najmenšieho po toho najstaršieho. Zistiť však číslo bankového účtu ľubovoľného občana nie je také jednoduché. Ide o súčasť bankového tajomstva a tak sa k tejto informácii dostanete len v určitých situáciách.

Ako zistím číslo svojho bankového účtu?

Svoje číslo účtu zistíte viacerými spôsobmi. Stačí sa napríklad prihlásiť do svojho internet bankingu, kde ho ihneď uvidíte. V minulosti internet banking alebo mobilná aplikácia banky ukazovala len číslo účtu, dnes už ukazuje kompletné číslo účtu v predpísanej forme - IBAN.

Ak nemáte internet banking, skočte do ľubovoľnej pobočky vašej banky. Po predložení občianskeho preukazu dostanete kartičku s číslom vášho účtu. Číslo účtu môžete nájsť aj vo výpisoch z účtu či v SMS notifikáciách.

 

Ako zistím číslo bankového účtu cudzej osoby?

Na internete existujú diskusie, kde sa môžete dočítať o tom, že pri vkladaní peňazí na bankový účet sa môžete podľa čísla účtu dozvedieť meno majiteľa a naopak. Nie je to samozrejme pravda. Ide o súčasť bankového tajomstva a vy sa takúto informáciu bez súhlasu majiteľa účtu nesmiete dozvedieť.

Iná situácia môže nastať v prípade, že ste omylom zaslali finančné prostriedky na nesprávny účet. Vtedy máte v podstate dve možnosti. 

  1. oficiálne požiadate banku, v ktorej máte bežný účet o súčinnosť a vysvetlenie platby a ona potom bude kontaktovať banku, v ktorej má bežný účet odosielateľ finančných prostriedkov

  2. menej oficiálne - zbehnete do banky, odkiaľ peniaze prišli a požiadáte ich o pomoc a oni skúsia kontaktovať svojho klienta

Čo v prípade, že ste na opačnej strane a peniaze ste obdržali od neznámeho odosielateľa? Ak vám prišla na účet čiastka z neznámeho účtu a chcete zistiť, kto je jeho vlastníkom, nezistíte to. Zo zákona však ani nie ste povinní vrátiť tieto peniaze, kým vás o to nepožiada druhá strana. Ak sa však chcete zachovať korektne, požiadajte svoju banku o identifikáciu platby. Nejde o identifikáciu majiteľa účtu, banka vám nemôže prezradiť jeho totožnosť.

Ďalšia situácia môže nastať vtedy, ak ste si už s danou fyzickou alebo právnickou osobou vymenili nejakú platbu. Mnohé bankové aplikácie dnes umožňujú po realizovaní takejto platby vidieť okrem IBAN-u, konštantných a variabilných symbolov aj údaj o majiteľovi účtu. Viete tak robiť najmä vtedy, ak ide o klienta rovnakej banky, avšak tento údaj je často dostupný aj pri klientoch iných bánk. Pri aplikácii Tatrabanky môžete napríklad v platbách vyhľadávať aj podľa konkrétnych výrazov a ak sa potrebujete dostať ku konkrétnemu číslu účtu podľa mena - aplikácia by vám v tomto mohla pomôcť.

Prišli vám peniaze zo zahraničia?

V celej SEPA (Single Euro Payments Area= jednotná oblasť platieb v eurách) sa zóne používa formát IBAN, no v niektorých krajinách môže mať rôzny tvar. Ak ste napríklad dostali na účet platbu, ktorá tam nemala prísť a má neznámy tvar, môže ísť o platbu zo zahraničia. Prinášame pohľad na platby zo susedných krajín:

  • Rakúsko používa 20-miestne číslo účtu, pričom každé začína písmenami AT. Nasledujú dve kontrolné číslice, 5-miestny kód banky a 11-miestne základné číslo účtu.
  • Česká republika má totožný IBAN so slovenským, to znamená, že má 24 znakov a rovnaké rozdelenie.
  • Maďarsko má azda najdlšhí IBAN kód. Má 28 znakov: začína písmenami HU, nasledujú dve kontrolné číslice, 3-miestny kód banky, 5-miestny tzv. branch code banky, jedna kontrolná číslica, 15-miestne základné číslo účtu a ešte jedna kontrolná číslica.
  • Nemecko používa na začiatku 22-miestnych nemeckých IBAN-ov sa písmená DE. Pokračuje dvojciferné kontrolné číslo, 8-miestny identifikátor banky a 10-miestne základné číslo účtu.

Anketa

Akú máte banku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?