Šéf vám dovolenku schválil len ústne. Čo vám hrozí ak odídete bez dovolenkového lístka?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 14. 7. 2023
Na mnohých pracoviskách je zaužívané, že zamestnávateľ najmä kratšie dovolenky schvaľuje operatívne podľa potreby, a to aj na poslednú chvíľu. Čerpanie voľna je povolené len ústne a až následne sa dorieši aj papierovo. Čo ale riskujete, ak neprídete do práce napriek tomu, že dovolenka bola odsúhlasená len neformálne?
Šéf vám dovolenku schválil len ústne. Čo vám hrozí ak odídete bez dovolenkového lístka?

Zdroj: Shutterstock

Pravidlá pre čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ 

V praxi zamestnávatelia často povoľujú zamestnancom dovolenku aj deň pred jej začiatkom. Podľa Zákonníka práce však nejde o optimálny postup. Uvedený spôsob schvaľovania dovolenky síce nie je zakázaný, jej čerpanie by sa ale primárne malo odvíjať od tzv. plánu dovoleniek

Plán dovoleniek vypracúva zamestnávateľ s prechádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov. Pokiaľ na pracovisku jeho vyhotovenie chýba, ide o nedostatok, ktorý môže byť zamestnávateľovi vytknutý inšpektorátom práce (bližšie napr. rozhodnutie Krajského súdu Banská Bystrica, sp.zn. 24S/48/2020). 

O konkrétnom termíne dovolenkyrozhoduje vždy zamestnávateľ. Zamestnanec teda nemá právo vyžadovať jej poskytnutie v určitom presne vymedzenom časovom rozmedzí. Pri určovaní jej čerpania sa musí prihliadať na úlohy zamestnávateľa. Je však pravdou, že zamestnávateľ zároveň musí zohľadniť aj oprávnené záujmy zamestnanca.

Aplikáciu uvedených pravidiel je možné veľmi dobre ilustrovať práve v súvislosti s prebiehajúcim prázdninovým obdobím. Pokiaľ prevádzka zamestnávateľa vyžaduje nepretržité fungovanie aj v letnej sezóne a zamestnávateľ si musí vybrať, či poskytne dovolenku rodičovi s malými deťmi alebo bezdetnému zamestnancovi, mal by uprednostniť práve pracovníka s deťmi. 

Dodajme, že zamestnávateľ by s vami mal termíny čerpania dovolenky aspoň prerokovať. Túto povinnosť si ale nesplní tým, že vám osobne oznámi, kedy dostanete voľno. Podľa zákona sa vyžaduje výmena názorov a dialóg, ktoré sa majú uskutočniť zrozumiteľným spôsobom a vo vhodnom čase, s primeraným obsahom a s cieľom dosiahnuť dohodu. Práve v rámci tohto dialógu môžete zamestnávateľovi predostrieť vaše oprávnené záujmy na čerpaní dovolenky v určitom období. 

Máte právo aspoň na jednu dvojtýždňovú dovolenku v roku 

Základná výmera dovolenky je najmenej 4 týždne v kalendárnom roku. Až na 5 týždňov máte v roku 2023 nárok, ak:

1) do konca tohto kalendárneho roka dovŕšite najmenej 33 rokov veku alebo
2) sa trvale staráte o dieťa; táto podmienka je splnená v prípade, že sa osobne staráte o vlastné neplnoleté dieťa (vrátane striedavej osobnej starostlivosti), príp. o neplnoleté dieťa, ktoré vám bolo zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe súdneho rozhodnutia a zamestnávateľovi ste skutočnosť trvalej starostlivosti o dieťa písomne oznámili. 

Ak sa začnete alebo prestanete trvale starať o dieťa v priebehu kalendárneho roka, zvýšenie dovolenky nad rámec základnej výmery vám patrí v pomernom rozsahu určenom ako podiel počtu dní trvalej starostlivosti o dieťa v príslušnom roku a počtu dní roka. 

Uvedené výmery dovolenky platia pre väčšinu zamestnancov. Výnimkou sú napríklad niektorí pracovníci v školstve či oblasti výskumu, ktorí majú nárok až na 8 týždňov dovolenky. Na tzv. dodatkovú dovolenku v dĺžke ďalšieho jedného týždňa majú nárok zamestnanci vykonávajúci zvlášť ťažké alebo zdraviu škodlivé práce (napr. zamestnanci pracujúci s karcinogénmi či s infekčnými materiálmi). 

Dovolenka sa má určovať tak, aby ste si ju mohli vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Toto pravidlo je však dodržiavané len výnimočne. Oveľa častejšie sa dovolenka poskytuje po niekoľkých častiach. Aspoň jedna časť z nej však musí trvať najmenej 2 týždne, pričom týždňom dovolenky sa rozumie 7 po sebe nasledujúcich dní. Toto pravidlo môže zamestnávateľ porušiť len s vaším súhlasom. Pokiaľ teda na jednej dvojtýždňovej dovolenke za rok trváte, zamestnávateľ je povinný vám vyhovieť. 

Čerpanie dovolenky vám musí byť oznámené aspoň 14 dní vopred. Túto lehotu je možné skrátiť len výnimočne a opäť len vtedy, keď s tým súhlasíte. 

Ak si dovolenku nenecháte vopred písomne schváliť, zarábate si na problémy 

V prípade, že sú na vašom pracovisku upravené pravidlá pre schvaľovanie žiadosti o dovolenku, oplatí sa ich dodržiavať. Zamestnávatelia za týmto účelom vydávajú tzv. interné smernice. Pravidlá môžu spočívať v odsúhlasení čerpania dovolenky elektronickou formou; inde sa používajú tzv. dovolenkové lístky. 

Pokiaľ si nenecháte vopred oficiálne potvrdiť plánované voľno a zamestnávateľ sa rozhodne trvať na tom, že sa máte dostaviť práce, skomplikujete si uplatnenienároku z titulu zmeny čerpania či odvolania z dovolenky. Za normálnych okolností by ste totiž od zamestnávateľa mohli požadovať náhradu nákladov, ktoré vám bez vášho zavinenia vznikli tým, že vám dovolenku neočakávane zrušil. Medzi takéto výdaje typicky patria poplatky za stornovanie zájazdu. 

Ešte horším je riziko vzniku sporu o neplatnosť skončenia pracovného pomeru pre neospravedlnenú absenciu. Hrozí najmä vtedy, keď sú vzťahy už naštrbené alebo ak si dovolenku „vezmete“ v obzvlášť hektickom období. Výsledok sporu samozrejme bude záležať na konkrétnych okolnostiach. 

Krajský súd Košice v rozhodnutí vydanom pod sp.zn. 2CoPr/5/2021 v súvislosti s neodsúhlaseným čerpaním dovolenky v trvaní 1 a pol dňa (na ktoré zamestnávateľ reagoval okamžitým skončením pracovného pomeru) upozornil, že závažnosť absencie treba posudzovať aj podľa jej následkov pre zamestnávateľa. Uviedol, že zamestnávateľ by nemal siahať k najprísnejšej sankcii spočívajúcej v ukončovaní pracovného pomeru, keď v niektorých prípadoch postačí aj využitie inštitútu krátenia dovolenky. Podľa zákona možno za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) krátiť dovolenku o 1 až 2 dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa pre tieto účely sčítajú. 

Ďalšou vecou, ktorá vás môže v prípadnom spore o neplatnosť skončenia pracovného pomeru kvôli formálne neodsúhlasenej dovolenke zachrániť, je poukázanie na bežnú prax u vášho zamestnávateľa (napr. ak je na vašom pracovisku zaužívané, že postačí odsúhlasenie dovolenky zo strany iného zamestnanca než šéfa; bližšie napr. rozhodnutie Krajského súdu Banská Bystrica, sp.zn. 12CoPr/5/2018). 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

5. 4. 2024 | Daniel Výcha

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Mnohí zamestnanci by si v budúcnosti mohli prilepšiť o desiatky eur. Vyplýva to z návrhu novely, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala vypočítať ako 60 % z priemernej mzdy. Túto informáciu... celý článok

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok