Každý občas zaplatí neskoro: akým rizikám sa omeškaním vystavujete?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 14. 10. 2021
Už od 1. dňa oneskorenia s platením vzniká veriteľovi právo žiadať väčšinu sankcií spojených s úhradou po termíne, a to priamo zo zákona. O čo sa navýši dlh, ktorý nie je zaplatený včas?
Každý občas zaplatí neskoro: akým rizikám sa omeškaním vystavujete?

Zdroj: Shutterstock

Ak dlžník nezaplatí v termíne splatnosti, môže veriteľ vedľa dlžnej istiny automaticky požadovať úrok z omeškania. Jeho výška sa líši podľa toho, či ste sa dostali do omeškania so zaplatením pohľadávky z podnikania alebo dlhu, ktorý vznikol z klasického občianskoprávneho vzťahu.

Občianskoprávnu povahu majú napríklad dlhy z pôžičky medzi kamarátmi (ak zmluva o pôžičke nie je uzatváraná tzv. „na IČO“), dlhy z titulu nezaplatenia kúpnej ceny za prevod vlastníctva k veci medzi dvoma nepodnikateľmi či pohľadávky, ktoré majú obchodníci voči spotrebiteľom.

 

Za oneskorené hradenie občianskoprávnych dlhov môže veriteľ účtovať úroky z omeškania vo výške základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej k 1. dňu omeškania navýšenej o 5 percentuálnych bodov.

Vývoj hodnôt sadzby ľahko zistíte na webových stránkach Národnej banky Slovenska; za základnú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky sa považuje sadzba hlavných refinančných operácií.

Výška sadzby sa od roku 2016 nezmenila a aktuálne je jej hodnota 0,00 %. Inými slovami platí, že ak k omeškaniu so zaplatením došlo v priebehu posledných rokov, bude výška úrokov z omeškania 5 % ročne z dlžnej istiny počítaná od 1. dňa omeškania.

Príklad:

Kupujúci a predávajúci sa dohodli, že kúpna cena vo výške 3 000,- EUR za motorové vozidlo bude zaplatená v dvoch splátkach. Prvá splátka vo výške 2 500,- EUR bola zaplatená na účet predávajúceho ešte pred odovzdaním vozidla kupujúcemu; druhá splátka mala byť zaplatená najneskôr do 20. 3. 2021.

1. Ak kupujúci 2. splátku dosiaľ neuhradil, predávajúci môže žiadať:

  • dlžnú istinu vo výške 500,- EUR,
  • úrok z omeškania vo výške 5 % ročne z čiastky 500,- EUR od 21. 3. 2021 až do zaplatenia.

2. Ak kupujúci 2. splátku síce uhradil, ale až po dohodnutom termíne, konkrétne až 5. 9. 2021, predávajúci môže žiadať:

  • úrok z omeškania vo výške 5 % ročne z čiastky 500,- EUR od 21. 3. 2021 až do 5. 9. 2021.

Dodajme, že v nepodnikateľských vzťahoch si nemožno dohodnúť vyššiu, než zákonnú výšku úrokov z omeškania (napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 1 Cdo 58/1998).

Tip: Životné minimum mení situáciu. Komu sa od júla zastaví exekúcia?

Oneskorenie s úhradou nájomného z bytu sa sankcionuje prísnejšie

Omeškanie so zaplatením niektorých pohľadávok súvisiacich s nájmom nie je sankcionované úrokom z omeškania, ale tzv. poplatkom z omeškania. Poplatok je oproti úroku vyšší – za každý deň omeškania náleží veriteľovi 0,5 ‰; (promile) dlžnej sumy, najmenej však 0,83 EUR za každý aj začatý mesiac omeškania.

Nárok na poplatok vzniká, ak nezaplatíte nájomné za byt alebo úhradu za plnenia poskytované s jeho užívaním ani do piatich dní po ich splatnosti.

V podnikaní sú úroky z omeškania vyššie

Pri omeškaní s platením dlhov z obchodnoprávnych vzťahov si veriteľ výšku úrokov z omeškania môže vybrať. Teoreticky pripadajú do úvahy 3 varianty:

  • Sadzba úrokov z omeškania sa bude rovnať základnej úrokovej sadzbe Európskej centrálnej banky platnej k 1. dňu príslušného kalendárneho polroka omeškania zvýšenej o 8 percentuálnych bodov –takto určená sadzba sa použije počas celého kalendárneho polroka omeškania a zároveň sa počas celej doby omeškania použije tento spôsob určovania úrokov z omeškania (t.j. výška sadzby sa môže teoreticky v nadväznosti na zmeny základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky meniť každý polrok).
  • Sadzba úrokov z omeškania sa bude rovnať základnej úrokovej sadzbe Európskej centrálnej banky platnej k 1. dňu omeškania zvýšenej o 9 percentuálnych bodov; takto určená sadzba úrokov potom platí počas celej doby omeškania.

Keďže v posledných rokoch sadzba pre hlavné refinančné operácie (považovaná za základnú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky) zostávala rovnaká, bolo pre veriteľov výhodnejšie požadovať úrok z omeškania vo výške 9 % ročne z dlžnej istiny.

  • Sadzba úrokov z omeškania bude stanovená dohodou medzi veriteľom a dlžníkom; dohoda má prednosť pred určením úrokovej sadzby podľa právnych predpisov.

Okrem úrokov z omeškania má veriteľ podnikateľskej pohľadávky pri oneskorení s platením zároveň právo od vás žiadať paušálnu náhradu nákladov spojených s uplatnením pohľadávok, a to bez potreby osobitného upozornenia. Výška náhrady je 40, EUR jednorazovo bez ohľadu na dĺžku trvania omeškania.

Príklad:

Podnikateľ sa dohodol, že za stavebné práce bude inému podnikateľovi fakturovať 5 000,- EUR s tým, že objednávateľ cenu diela uhradí do 20. 8. 2021. Fakturovaná čiastka nebola dosiaľ zaplatená; zhotoviteľ sa rozhodol, že úroky z omeškania určí súčtom základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej k 1. dňu omeškania a deviatich percentuálnych bodov.

Zhotoviteľ môže žiadať:

  • dlžnú istinu vo výške 5 000,- EUR,
  • úrok z omeškania vo výške 9 % ročne z čiastky 5 000,- EUR od 21. 8. 2021 až do zaplatenia,
  • paušálnu náhradu nákladov spojených s uplatnením pohľadávky vo výške 40, EUR.

Pre úplnosť dodajme, že okrem vyššie uvedených nárokov môže veriteľovi pre prípad omeškania s platením vzniknúť aj nárok na zmluvnú pokutu. Právo na jej zaplatenie však musí byť dohodnuté písomne.

Súbeh zmluvnej pokuty a úroku z omeškania zákon nevylučuje – zmluvná pokuta ale musí byť (aj s prihliadnutím na to, že oneskorenie s platením už kompenzuje úrok z omeškania) dohodnutá v primeranej výške, ktorá neodporuje dobrým mravom a v prípade obchodnoprávnych vzťahov tiež poctivému obchodnému styku.

Anketa

Bola na Vás niekedy uvalená exekúcia?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok