Po skončení dedičského konania sa objavil neprededený majetok. Ako postupovať?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 27. 10. 2023
Našli ste na liste vlastníctva spoluvlastnícke podiely či dokonca nehnuteľnosti, ktoré sú stále napísané na vášho zosnulého príbuzného? Táto situácia je v praxi pomerne častá a nemusí sa týkať len zabudnutých či nevyužívaných pozemkov. Ako ju treba riešiť?
Po skončení dedičského konania sa objavil neprededený majetok. Ako postupovať?

Zdroj: Shutterstock

Čo urobiť ako prvé, ak sa objaví neprededený majetok? 

V rukách už máte právoplatné rozhodnutie o dedičstve, z ktorého je jasné, komu pripadá majetok po poručiteľovi. Po určitom čase ale zistíte, že niektoré z pozemkov poručiteľa sú v katastri ešte stále vedené na jeho meno. Pátrate v texte dedičského rozhodnutia a predmetné pozemky sa v ňom nenachádzajú? Presne z tohto dôvodu vás katastrálny úrad nemôže zapísať ako ich vlastníka. 

Domáhať sa vlastníckeho práva k ešte neprededenej veci vám nepomôže; ak sa totiž po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, objaví ďalší poručiteľov majetok, bude potrebné absolvovať dodatočné konanie o dedičstve

Súd môže uvedené konanie začať buď:

1) na návrh – dedičia môžu podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve na ten súd, ktorý (pôvodné) konanie o dedičstve skončil. Ak sú teda novoobjaveným majetkom napríklad pozemky v určitom katastrálnom území, nie je pre príslušnosť súdu na ich dodatočné prejednanie ako dedičstva dôležitá ich poloha. Podstatné je to, ktorý súd zastrešoval prvotné dedičské konanie. Za podanie návrhu na prejednanie dedičstva k novoobjavenému majetku sa hradí súdny poplatok vo výške 1 % z čistej hodnoty dedičstva, ktoré sa má prejednať, najmenej však 6,50 Euranajviac 165,50 Eura.

2) bez návrhu – v odôvodnených prípadoch súd nepotrebuje k začatiu dodatočného konania o dedičstve osobitný návrh; konanie začne sám z úradnej moci napríklad na podnet iného súdu, notára, štátneho orgánu či orgánu územnej samosprávy. 

Dodatočné konanie o dedičstve v podstate len nadviaže na pôvodné prejednanie dedičstva; nemožno ho teda použiť napríklad na nápravu procesných chýb, ktoré sa vyskytli v predchádzajúcom rozhodovaní o dedičstve či k rozšíreniu potenciálnych dedičov. Nemali by sa v ňom riešiť ani vlastnícke vzťahy dedičov k poručiteľovmu majetku, ktorý sa už v rámci dedičstva vysporiadal. 

Ako by mal vyzerať návrh na dodatočné konanie o dedičstve? 

V prípade, že potrebujete podať návrh na dodatočné konanie o dedičstve, môžete sa inšpirovať naším vzorom: 

Okresný súd Žilina

Hviezdoslavova 28

010 59 Žilina 

Navrhovateľ:     

Jozef Smrek

nar. 12. 10. 1982

bytom Zelená 7, 010 08 Žilina 

Prílohy:

- úmrtný list poručiteľa

- LV č. 589589 pre k.ú. Dunajská Streda

- Osvedčenie o dedičstve 

Návrh na dodatočné konanie o dedičstve po poručiteľovi Júliusovi Smrekovi, nar. 15. 5. 1956, naposledy bytom Zelená 7, 010 08 Žilina, zomr. 16. 8. 2016 (ďalej len „poručiteľ“) 

Po vydaní osvedčenia o dedičstve č.k. 30 D 78/2017-33, Dnot 26/2017 (ako súdna komisárka konala a rozhodovala súdom poverená notárka JUDr. Júlia Červená, so sídlom Dlhá 7, 010 01 Žilina), ktoré nadobudlo právoplatnosť dňa 10. 12. 2018, sa po poručiteľovi objavil majetok, ktorý nebol prejednaný v pôvodnom konaní o dedičstve, a to spoluvlastnícky podiel o veľkosti 1/12 k pozemku parc. E-KN č. 2062, druh pozemku orná pôda, o výmere 2596 m2, v k.ú. Dunajská Streda, obec Dunajská Streda, zapísaný na LV č. 589589. 

Dôkaz:

- úmrtný list poručiteľa

- LV č. 589589 pre k.ú. Dunajská Streda

- Osvedčenie o dedičstve 

II.

Zákonnými dedičmi poručiteľa sú:

1) syn Jozef Smrek, nar. 12. 10. 1982, bytom Zelená 7, 010 08 Žilina,
2) syn Milan Smrek, nar. 13. 1. 1984, bytom Modrá 8, 010 01 Žilina 

III.

Keďže v právoplatne ukončenom konaní o dedičstve nedošlo k prejednaniu majetku uvedeného v čl. II, navrhuje navrhovateľ ako dedič poručiteľa, aby súd v súlade § 211 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku vykonal o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. 

V Žiline, dňa 21. 10. 2023 

Jozef Smrek 

Čo ak sa po ukončenom dedičskom konaní objavia dlhy poručiteľa? 

V dodatočnom konaní o dedičstve možno prejednať aj novoobjavené dlhy. Tento postup však prichádza do úvahy len vtedy, ak sa zároveň objaví aj neprededený majetok. Pokiaľ sa však zistí len dlh poručiteľa nevyriešený v pôvodnom dedičskom konaní, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná. 

Dedičia zodpovedajú aj za dlhy poručiteľa, ktoré v pôvodnom konaní o dedičstve nefigurovali a dozvedeli sa o nich až po jeho právoplatnom skončení (napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 4 M Cdo 18/2009). Aj za tieto dlhy však zodpovedáte len do výšky ceny nadobudnutého dedičstva, problémom však môže byť, že v prípade predlženého dedičstva ich pri viacerých veriteľoch musíte hradiť podľa určitej postupnosti. Ak je dedičov viac, zodpovedáte za dlhy podľa pomeru toho, čo ste z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu. 

Pred zodpovednosťou za novoobjavené dlhy vás môže ochrániť využitie tzv. konvokácie, v rámci ktorej súd na návrh dedičov vyzýva veriteľov poručiteľa k oznámeniu ich pohľadávok. Ak ku konvokácii došlo, nebudete musieť hradiť pohľadávky, ktoré veritelia neoznámili napriek výzve súdu, a to pokiaľ sa uspokojením pohľadávok ostatných veriteľov (aj tých, ktorí by nemali pri uspokojovaní svojich pohľadávok prednosť) cena vami nadobudnutého dedičstva vyčerpala.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok