7. júla je Svetový deň čokolády a preto sa Štatistický úrad SR pozrel na to, ako sú na tom Slováci s čokoládou. Aj keď čokoláda si drží povesť najobľúbenejšej sladkosti na svete, Slováci ju za posledné štyri roky jedia o čosi menej, ukazujú dáta Štatistického úradu, ktorý pripravil k tomuto sviatku aj niekoľko zaujímavých čísel.
Priemerný Slovák zje až 7 kíl čokolády ročne
Podľa predbežných údajov za rok 2024 priemerný Slovák zjedol 6,8 kilogramu klasickej čokolády a čokoládových cukroviniek, teda produktov s vyšším obsahom kakaa. Ak sa k tomu pripočítajú aj všetky ostatné cukrovinky a výrobky s obsahom kakaa, výsledné číslo narastie až na 10,7 kilogramu na osobu.
V praxi to znamená, že každý z nás zje ročne takmer sedem kilogramov čistej čokolády, čo je asi 70 tabuliek čokolády. Plus čokoládové cukrovinky a k tomu ešte približne štyri kilogramy ďalších sladkostí s prísadou kakaa, aj keď v menšom množstve. Zaujímavé je, že najvyššia spotreba čokolády za posledných päť rokov bola v roku 2021, keď to vychádzalo až na 13 kilogramov na obyvateľa.
Čokoláda je prospešná pre zdravie
Svetový deň čokolády, ktorý sa spája s príchodom čokolády do Európy v roku 1550 vďaka španielskym moreplavcom, je pre mnohých aj dôvodom pripomenúť si jej priaznivé účinky. V kakau sa totiž nachádzajú bioaktívne látky, ktoré pozitívne pôsobia na organizmus. Okrem toho, že čokoláda býva označovaná za prírodné afrodiziakum vďaka fenyletylamínu, ktorý podporuje tvorbu serotonínu – známeho „hormónu šťastia“, obsahuje aj ďalšie látky, ako tryptofán, kofeín, teobromín či flavonoidy. Tie okrem zlepšenia nálady prispievajú aj k ochrane buniek pred starnutím, znižujú krvný tlak a podporujú správny prietok krvi.
S jej konzumáciou to však netreba preháňať. Čokolády, najmä tie mliečne, obsahujú pomerne veľa cukru a tiež tuku, čo z nich robí kalorickú pochúťku. Ak si teda strážite váhu, čokoládu naozaj treba jesť s mierou.
Obľúbená pochúťka je čoraz drahšia
Okrem spotreby však Štatistický úrad poukázal aj na rast cien čokolády. Tabuľka mliečnej čokolády sa v máji 2025 predávala v obchodoch v priemere za 1,67 eura za 100 gramov, čo je nárast až o 69 % za posledné dva roky. V roku 2024 bola cena tejto čokolády ešte „len“ 1,27 eura, čo znamenalo medziročné zdraženie o 22 %. Spomedzi sledovaných čokoládových výrobkov mali najmiernejšie zdraženie dražé a bonboniéra, ktorých ceny stúpli o menej než 30 %.
Slovensko je však nielen veľkým konzumentom, ale aj výrobcom a vývozcom čokolády a to aj napriek tomu, že sa kakao u nás nepestuje. V roku 2024 sme vyviezli o takmer päťtisíc ton viac čokolády, než sme doviezli, a to aj napriek tomu, že dovoz medziročne vzrástol o 24 % a dosiahol hodnotu 330 miliónov eur.
Najviac čokolády na náš trh prichádza z Nemecka, Česka, Švajčiarska, Poľska a Belgicka – tieto krajiny pokrývajú až dve tretiny všetkého dovozu. Zo Slovenska sa najviac čokolády vyváža do Poľska, Maďarska, Česka, Rakúska a Spojeného kráľovstva. Celkovo sme vlani vyviezli 56-tisíc ton čokolády v hodnote takmer 356 miliónov eur, aj keď oproti predchádzajúcemu roku išlo o pokles o 5 %.
Európska únia ako celok vlani exportovala mimo svojho územia 1,1 miliardy ton čokolády a čokoládových výrobkov, pričom lídrami v exporte boli Nemecko, Belgicko, Holandsko, Poľsko a Taliansko.
Aj keď jej spotreba na Slovensku mierne klesá, čokoláda u nás stále patrí medzi najobľúbenejšie sladkosti, ktoré si radi doprajeme nielen počas sviatkov, ale aj počas bežného dňa, pričom jej chuť i účinky na náladu jej zabezpečujú stabilné miesto v našich domácnostiach.
Ivana Sladkovská
Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.