4 spôsoby, ako sa brániť, ak váš dlh už vymáha exekútor

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 26. 4. 2022 | 4 komentáre
Exekútor klope na dvere, ale vy na zaplatenie dlhu nemáte? Čítajte, aké máte možnosti, ak ako fyzická osoba potrebujete odvrátiť alebo zmierniť dopady exekučného vymáhania dlhu.
4 spôsoby, ako sa brániť, ak váš dlh už vymáha exekútor

Zdroj: Shutterstock

1. Kvalifikovaná žiadosť o splátky

Exekútora môžete o postupné splácanie dlhu požiadať za každých okolností; nie vždy má ale povinnosť Vám aj vyhovieť. Splátky však musí povoliť, ak:

1) ste fyzickou osobou;
2) vymáhaný nárok nespochybňujete;
3) o splátky nežiadate v rámci exekučného konania opakovane;
4) dlh presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 2 000 EUR;
5) vyhlásite, že dlh zaplatíte najviac v desiatich mesačných splátkach, ktoré s výnimkou prvej a poslednej musia byť rovnomerne rozvrhnuté;
6) splátka bude zaplatená aspoň vo výške 50 EUR a v termíne do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a o ďalších splátkach vyhlásite, že ich budete platiť vždy k tomu dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia 1. splátky.

V prípade, že so splátkami súhlasí oprávnený, musí exekútor postupnú úhradu dlhu povoliť bez ohľadu na to, či vyššie uvedené podmienky spĺňate alebo nie. Spolu s povolením splátok dochádza zároveň k odkladu exekúcie (viď bod 2).

2. Odklad exekúcie

Odklad exekúcie vám môže poslúžiť, ak potrebujete určitý čas k doriešeniu svojej majetkovej situácie. Zákon pripúšťa odklad z viacerých dôvodov; na žiadosť dlžníka v postavení fyzickej osoby možno exekúciu odložiť, ak v žiadosti vyhlásite, že ste sa bez svojej viny prechodne ocitli v takom postavení, že by neodkladná exekúcia pre vás alebo pre príslušníkov vašej rodiny mohla mať zvlášť nepriaznivé následky.

Exekútor na základe vašej žiadosti odloží exekúciu na vami požadovanú dobu, najviac však na 3 mesiace od podania žiadosti. Dlhší odklad môže byť povolený len vtedy, ak s tým súhlasí váš veriteľ. Odloženie exekúcie kvôli hrozbe zvlášť nepriaznivých následkov neznamená, že by exekútor nemohol zisťovať a zabezpečiť váš majetok podliehajúci exekúcii, k jeho prípadnému rozpredaniu však môže pristúpiť až po skončení odkladu (tzv. odklad s blokovaním).

3. Zastavenie exekúcie

Exekúciu je možné zastaviť len zo špecifických zákonom vymedzených dôvodov. Ani jeden z nich však nespočíva v tom, že by dlžník už pri jej začatí nemal dostatok finančných prostriedkov či majetku. Nemajetnosť fyzickej osoby vedie k zastaveniu exekúcie až vtedy, ak sa ani do piatich rokov od jej začatia alebo od posledného vymáhania majetku nepodarilo zistiť majetok alebo príjmy, ktoré by mohli byť postihnuté exekúciou a ktoré by stačili aspoň na úhradu trov exekútora.

Napriek tomu sa v praxi stále pomerne často vyskytuje situácia, ktorá by mohla byť dôvodom pre zastavenie exekúcie aj vo vašom prípade už na jej počiatku. Ide o stav, kedy je podkladom pre exekúciu rozhodnutie, ktoré nemá spôsobilosť byť tzv. exekučným titulom. Typicky sa to týka rôznych rozhodcovských rozsudkov, ktoré priznávajú pohľadávky z pôžičiek či úverov voči dlžníkom v postavení spotrebiteľov.

Zjednodušene možno povedať, že rozhodcovský súd môže v spotrebiteľských sporoch rozhodovať vždy len na základe písomnej rozhodcovskej zmluvy, ktorá je obsahovo aj formálne oddelená od základnej zmluvy – teda inými slovami rozhodcovská doložka musí byť na samostatnej listine. Ak uvedená podmienka vo vašom prípade nie je splnená, môže byť vaša žiadosť o zastavenie exekúcie úspešná. Návrh na zastavenie exekúcie sa podáva u exekútora do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie.

4. Oddlženie

Vyčerpávajúcim a dlhotrvajúcim exekúciám sa možno vyhnúť aj podstúpením procesu oddlženia (hovorovo tiež osobný bankrot“). Jeho benefity môžu využiť aj dlžníci, ktorí majú záväzky z podnikania. Oddlženia sa môžete domáhať, ak:

1) ste fyzickou osobou;
2) nachádzate sa v stave platobnej neschopnosti;
3) v posledných desiatich rokoch voči vám nebol vyhlásený konkurz ani určený splátkový kalendár;
4) vedie sa voči vám exekučné alebo iné obdobné vykonávacie konanie; ak hodláte riešiť oddlženie formou konkurzu, musí od vydania poverenia na vykonanie exekúcie alebo od začatia obdobného vykonávacieho konania uplynúť aspoň jeden rok; v prípade riešenia oddlženia formou splátkového kalendára nie je doba vedenia vykonávacieho konania podstatná;
5) nie ste vo výkone trestu odňatia slobody;
6) centrum vašich hlavných záujmov sa nachádza na území Slovenskej republiky;
7) oddlženie chcete absolvovať s poctivým zámerom zbaviť sa svojich dlhov (nie napr. so zámerom poškodiť veriteľa).

Oddlženie môže prebehnúť buď formou konkurzu (t.j. uspokojením veriteľov z výťažku z predaja vašich vecí) alebo formou splátkového kalendára. Oddlženie formou konkurzu nevyžaduje majetok ani príjem – ak ale majetok máte, počítajte s tým, že oň môžete v konkurze prísť. Výber medzi konkurzom a splátkovým kalendárom je v zásade na vás.

Pre oddlženie formou splátkového kalendára potrebujete pravidelný príjem, z ktorého musíte zvládnuť splatiť takú čiastku, aby:

- uspokojenie nezabezpečených veriteľov nebolo nižšie, ako 30 % z ich nezabezpečenej pohľadávky, príp. pohľadávky, ktorá je zabezpečená iba majetkom 3. osoby,

- uspokojenie nezabezpečených veriteľov bolo aspoň o 10 % vyššie, ako by dosiahli v konkurze; ak žiaden z nezabezpečených veriteľov nepodá námietku, má sa za to, že návrh splátkového kalendára takéto uspokojenie poskytuje.

Spláca sa v časovom horizonte 5 rokov.

Oddlžením dosiahnete, že sa pohľadávky zahrnuté do oddlženia stávajú voči vám nevymáhateľné v rozsahu, v ktorom vás súd zbavil dlhov. Osobným bankrotom sa zbavíte väčšiny bežných pohľadávok z podnikania či pôžičiek; nemôžete sa ním však vyhnúť plateniu výživného, pohľadávky zo zodpovednosti za škodu na zdraví či peňažnému trestu podľa Trestného zákona.

Ak máte o oddlženie záujem, kontaktujte kanceláriu Centra právnej pomoci príslušnú podľa vášho bydliska. Centrum vám ohľadom oddlženia poradí a pomôže vám aj s podaním návrhu na súd.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 4 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok