Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 25. 4. 2024
Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie dlhu sa vás nebude nikdy týkať. Čo ak ale dlžník prestal veriteľovi platiť a ten chce vymáhať pohľadávku práve od vás? Čo môžete použiť na svoju obranu?
Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Zdroj: Shutterstock

Tip: Veriteľ musí v súdnom konaní preukázať doručenie výzvy na zaplatenie 

Podstata ručenia spočíva v tom, že sa zaviažete uspokojiť pohľadávku veriteľa pre prípad, že ju neuspokojí dlžník. Pokiaľ dlžník plní, záväzok sa vás zdanlivo ani netýka; o jeho splácaní nemusíte mať v podstate nijaké povedomie. Ak ale dlžník neplatí, smie sa veriteľ obrátiť na vás. Nemôže však voči vám začať vymáhať dlh bez toho, aby dlžníka na jeho plnenie najskôr písomne vyzval

Pre úspešné vymoženie pohľadávky voči ručiteľovi teda nestačí dlžníka na platenie vyzvať ústne; zároveň zvyčajne nebude postačujúce, keď písomnú výzvu „len“ odošle na adresu dlžníka v podobe bežnej zásielky. Veriteľ musí byť schopný doručenie výzvy pred súdom aj dokázať. Aby to bolo reálne možné, mala by byť výzva doručená aspoň doporučenou zásielkou, ideálne aj s tzv. doručenkou. 

V prípade peňažných dlhov ručenie spravidla smrťou dlžníka nezaniká. Ak dlžník nemá dedičov a ešte nebol vyzvaný na plnenie, bude to pre veriteľa predstavovať značnú komplikáciu. V judikatúre bol totiž vyslovený názor, že aj za týchto okolností má povinnosť vyzvať dlžníka na zaplatenie, aby bola naplnená podmienka pre vymáhanie záväzku voči ručiteľovi (rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 24CoCsp/3/2023). 

Ak bolo ručenie dohodnuté medzi podnikateľmi a spravuje sa Obchodným zákonníkom, platia preň čiastočne odlišné pravidlá. Z titulu ručenia sa na vás veriteľ môže obrátiť, ak dlžník nesplní splatný dlh v primeranej dobe po tom, čo bol na to písomne vyzvaný. Výzva medzi podnikateľmi ale nie je nevyhnutná, ak ju veriteľ nemôže uskutočniť alebo je nepochybné, že dlžník záväzok nesplní (napr. kvôli vyhláseniu konkurzu). 

Tip: Ako ručiteľ môžete voči dlhu uplatniť všetky námietky, ktoré by mal aj dlžník 

Keď sa na vás veriteľ obráti so žiadosťou o plnenie, nespoliehajte sa na to, že si voči nemu dlžník riadne uplatnil všetky práva. Sami aktívne skontrolujte, či nemôžete dlh voči veriteľovi aspoň znížiť (ak sa už jeho plneniu nedokážete úplne vyhnúť). 

Zamerajte sa hlavne na nasledujúce skutočnosti:

- skontrolujte, či dlh (alebo jeho časť) neboli premlčané (pri spotrebiteľských záväzkoch spravidla platí trojročná premlčacia lehota; pri dlhoch medzi podnikateľmi zvyčajne štvorročná); pokiaľ je dlh starší, treba aktívne vzniesť námietku premlčania,

- ak ide o dlh zo spotrebiteľského úveru či pôžičky, oplatí sa preveriť, či si poskytovateľ úverov splnil všetky svoje povinnosti. V praxi ide najmä o kontrolu všetkých povinných náležitostí úverovej zmluvy (bližšie napr. Spotrebiteľské úvery: kedy veriteľ stráca právo na úroky či poplatky?) a tiež zistenie, či bola riadne zisťovaná dlžníkova schopnosť splácať úver (bližšie: Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?). 

Vo vzťahoch medzi podnikateľmi nezabudnite ani na možnosť započítania vzájomných pohľadávok voči veriteľovi; na započítanie môžete použiť aj pohľadávky dlžníka voči veriteľovi, ak by na započítanie bol oprávnený dlžník, keby veriteľ vymáhal svoju pohľadávku voči nemu. 

Tip: Námietka zavinenia nemožnosti plnenia zo strany dlžníka 

nepodnikateľských vzťahoch môžete ako ručiteľ v súlade so zákonom veriteľovi odoprieť plnenie, ak to bol práve on, kto zavinil, že pohľadávku už nemôže uspokojiť primárny dlžník. 

Táto možnosť sa môže uplatniť napríklad vtedy, ak už nemožno pohľadávku od dlžníka vymôcť kvôli prílišnému otáľaniu veriteľa s jej uplatnením (napr. až do doby, kedy sa dlžník dostal do stavu platobnej neschopnosti). 

Tip: Ručenia sa môžete za určitých okolností zbaviť, ak máte manžela/manželku 

V niektorých prípadoch je potrebné, aby s ručením vopred vyslovil súhlas aj váš manželský partner; ak veriteľ nepreukáže, že sa tak stalo, môže byť prevzatie ručiteľského záväzku neplatným právnym úkonom, z ktorého nebudete musieť plniť. 

V praxi bolo napríklad ako neplatné vyhodnotené prevzatie ručenia zo strany spoločníka za záväzok s.r.o., keď by za normálnych okolností za dlhy spoločnosti zodpovedal len do výšky nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri. Vzhľadom na to, že by veriteľ v danom prípade mohol vymôcť pohľadávku od ručiteľa aj prostredníctvom jej uspokojenia z bezpodielového spoluvlastníctva manželov, súd uzavrel, že chýbajúci súhlas manželky spoločníka  s ručením nemôže založiť jeho platný vznik (rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 24Co/206/2018).

Tip: Uznanie dlhu sa na vás nemusí vzťahovať 

Mnoho dlhov by nebolo možné súdne vymôcť, ak by dlžník nepristúpil k ich písomnému uznaniu. Tento úkon totiž spôsobuje založenie domnienky, že dlh v čase uznania trval a veriteľovi tým pádom značne uľahčuje dôkaznú situáciu pri jeho vymáhaní. Okrem toho uznanie výrazne predlžuje premlčaciu dobu (bližšie Aké úkony predlžujú vymáhateľnosť záväzku?). 

V nepodnikateľských vzťahoch ale platí, že uznanie dlhu môže byť voči vám ako ručiteľovi účinné len vtedy, keď s ním vyslovíte súhlas. Vo vzťahoch medzi podnikateľmi je situácia opačná – uznanie obchodného záväzku má účinky aj voči ručiteľovi. 

Tip: Ak budete musieť dlh splniť, máte právo požadovať od dlžníka náhradu

 

V prípade, že sa vám nepodarí voči veriteľovi právne ubrániť a napokon zaplatíte pohľadávku namiesto dlžníka, máte samozrejme právo požadovať, aby vám vaše plnenie nahradil. 

Ak aj dlžník aktuálne nemá finančné prostriedky na to, aby vám splnenie dlhu vykompenzoval, je lepšie ho „aspoň“ zažalovať na súde a získať voči nemu tzv. exekučný titul (platobný rozkaz či rozsudok), aby sa vám pohľadávka zbytočne nepremlčala.

Pokiaľ bola dlžníkom nemajetná právnická osoba, sledujte aj Obchodný vestník a nezabudnite si svoju pohľadávku voči dlžníkovi prihlásiť do prípadnej likvidácie či konkurzu.

Anketa

Išli ste niekedy za ručiteľa?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

peniaze, pôžička, pôžičky

Toto ste už čítali?

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

2. 5. 2024 | Redakcia

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

S najlepšou ponukou spotrebných úverov na jar 2024 pricházajú Raiffeisen banka, mBank a UniCredit Bank.Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok