Gastrolístky prejdú do online formy: Čo to bude znamenať v praxi?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 6. 9. 2022
Papierové stravné lístky, známe ako „gastráče“, sa pre mnohých zamestnancov od začiatku roka 2023 stanú minulosťou. Nahradia ich elektronické gastrokarty, na ktoré sa dá dobíjať kredit. Niektorí z vás ich možno poznajú a pravidelne používajú, keďže gastrokarty na Slovensku fungujú už niekoľko rokov. Ak ste však doteraz dostávali iba papierové gastrolístky, v tomto článku nájdete všetky dôležité informácie o plánovaných zmenách.
Gastrolístky prejdú do online formy: Čo to bude znamenať v praxi?

Zdroj: Shutterstock

Ako fungujú gastrokarty?

Gastrokarty sú z pohľadu zamestnancov v mnohých smeroch výhodnejšie ako stravné lístky. Dostanete kartu v tvare bežnej bankovej kreditky, na ktorú vám bude zamestnávateľ dobíjať kredit určený na platby za stravu. Suma, na ktorú máte nárok, zostáva rovnaká ako v prípade papierových gastrolístkov. Keď si teda budete chcieť kúpiť obed, namiesto stravných poukážok pri platení použijete kartu, a z kreditu sa vám odpočíta cena jedla.

Tento systém prináša niekoľko výhod. Každý, kto pravidelne používal gastrolístky, sa asi stretol s problémami ohľadom výdavkov. Reštaurácie a obchody z nich odmietali vydávať, takže ak obed stál 7 € a vy ste mali dva gastráče v hodnote 4 €, 1 € vám prepadlo. Mohlo sa vám tiež stať, že ste museli platiť na dvakrát, teda časť stravnými poukážkami a časť z vlastných peňazí.

Pri platbe gastrokartou nemusíte premýšľať nad tým, ako si vyskladať obed, aby vám neprepadol ani cent alebo strata bola čo najmenšia. Jednoducho si objednáte, priložíte kartu k terminálu a z kreditu sa vám odpočíta suma presne v hodnote jedla. Platba týmto spôsobom je rýchlejšia a pohodlnejšia. Okrem toho vám už nebudú papierové lístky na obed zaberať veľa miesta v peňaženke.

Výnimky z prechodu ku gastrokartám

Podľa vyjadrenia Juraja Králika, výkonného riaditeľa Asociácie moderných benefitov (AMOBE), sa zmena dotkne viac ako pol milióna zamestnancov. Avšak stále existuje výnimka, ktorá zamestnancovi umožňuje aj naďalej dostávať papierové stravné lístky. Ide o situáciu, kedy nie je možné na pracovisku alebo v jeho blízkosti počas pracovnej zmeny využiť elektronickú gastrokartu.

Pokiaľ teda zamestnanec nemá v okolí pracoviska stravovacie zariadenie, ktoré akceptuje gastrokarty, zamestnávateľ mu aj naďalej bude prispievať na jedlo papierovými stravnými lístkami. Presnejšie vysvetlenie slovného spojenia „v blízkosti pracoviska“ by ste však v zákone hľadali zbytočne. Zatiaľ preto nevieme povedať, ktorí zamestnanci budú vynechaní z prechodu k elektronickým príspevkom na stravu.

Prečo neprejdeme k finančným príspevkom?

V marci 2021 priniesla novela Zákonníka práce zamestnancom s nárokom na stravné možnosť výberu. Zamestnanci si mohli nárok uplatniť vo forme stravných lístkov alebo finančného príspevku posielaného priamo na účet. Odvtedy je systém stravných lístkov témou mnohých diskusií. Gastrolístky sú v istom zmysle nevýhodné pre zamestnancov, zamestnávateľov a dokonca aj poskytovateľov stravy.

Spoločnosti, ktoré vydávajú poukážky na stravu, si za svoje služby účtujú poplatok. Často je to suma v hodnote 5 % a viac z hodnoty nakúpených gastrolístkov. Ich služba pritom spočíva iba vo vytlačení a distribúcii stravných lístkov. Tieto poplatky teda zbytočne znižujú reálnu hodnotu poukážky na stravu. Pri finančnom príspevku je vyplácaná suma v rovnakej výške, ale nie je nutné platiť poplatok za vydávanie gastrolístkov.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) však v stravných poukážkach vidí zmysel. Ich hlavným argumentom je, že pri finančnom príspevku nikdy nie je isté, ako ho zamestnanec minie. Juraj Králik ďalej spomína, že stravnými poukážkami dokážeme podporiť slovenský gastropriemysel, keďže finančný príspevok sa dá na rozdiel od gastrolístkov minúť aj v zahraničí.

„Veľa si sľubujeme od prechodu na elektronické gastrokarty, ktoré pre reštaurácie prinesú zefektívnenie platby za jedlo a budú prostredníctvom výhod motivovať zamestnancov vrátiť sa do reštaurácií,“ dodal k zmenám v prispievaní na stravu Juraj Králik. Zaujímavé však je, že aj samotné reštaurácie sú viac naklonené k finančným príspevkom ako elektronickým gastrolístkom.

Čo na to hovoria majitelia reštaurácií?

Podľa samotných reštaurácií a „menučkární“ sa za nižšou administratívnou záťažou a rýchlejšou obsluhou, ktorú spomínajú AMOBE a AZZZ, skrýva nie až taká pekná realita. Majitelia a manažéri prevádzok sa z veľkej časti zhodujú na jednej veci – systém stravných lístkov živí malú skupinu firiem, ktoré pre gastropriemysel nemajú prakticky žiadny prínos.

Aby sa v prevádzke dalo platiť gastrokartami, musí si od poskytovateľa týchto služieb nechať nastaviť terminál. To, samozrejme, nebude zadarmo a naviac bude reštaurácia platiť dohodnuté percento z platieb vykonaných gastrokartami.

Doteraz si tieto firmynechávali platiť za tlačenie a rozvoz papierových lístkov. Po novom iba vyrobia plastové karty, nastavia terminály a budú zarábať na práci reštaurácií. Je teda jasné, prečo majitelia reštaurácií nie sú z prechodu k elektronickým stravným poukážkam nadšení a oveľa viac by uvítali stravné pre zamestnancov vo forme finančných príspevkov.

Výpočet stravného na služobnej ceste

dní

Poskytnutá strava počas pracovnej cesty

krát
krát
krát

Ďalšie kalkulačky

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

5. 4. 2024 | Daniel Výcha

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Mnohí zamestnanci by si v budúcnosti mohli prilepšiť o desiatky eur. Vyplýva to z návrhu novely, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala vypočítať ako 60 % z priemernej mzdy. Túto informáciu... celý článok

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok