4 dni v týždni doma za 70 %-tnú mzdú. Aj to sú podmienky českého kurzarbeitu

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 8. 10. 2020
Kurzarbeit má zachrániť prácu a zabrániť prepúšťaniu. V Česku chcú preplácať až 4 dni z pracovného týždňa.
4 dni v týždni doma za 70 %-tnú mzdú. Aj to sú podmienky českého kurzarbeitu

Zdroj: Shutterstock

Aj keď sa vláda Českej republiky inšpirovala podmienkami v Nemecku, výsledná podoba českého kurzarbeitu je nakoniec iná. Mnoho odborníkov síce víta snahy o zavedenie takého inštitútu avšak českú podobu kritizujú. Ak bude schválená v súčastnej podobe vytvorí sa priestor pre zneužívanie a tiež podmienky schvaľovania podpory nie sú úplne jednoznačné.

Podmienky kurzarbeitu v ČR

Poskytovanie kurzarbeitu sa vždy uskutoční na základe nariadenia vlády. V ňom bude stanovený región, odvetvie, rozsah práce aj doba, počas ktorej by časť mzdy vyplácal štát.

Pracovník môže zostať doma až 4 dni z pracovného týždňa, za ktoré by mohol získať 70 % čistej mzdy, maximálne však do výšky priemernej mzdy v hospodárstve.

Podpora by sa vyplácala maximálne rok.

 

Čo je kurzarbeit

Predstavuje skrátenú prácu pri ekonomických problémoch. Podnik nechá časť pracovného týždňa zamestnancov doma. Zaplatí im za odpracované hodiny a štát poskytne zamestnancom časť mzdy za neodpracovaný čas. Takáto podpora štátu má zabrániť hromadnému prepúšťaniu v obzvlášť krízových časoch, ako napríklad v časoch pandémie, hospodárskej krízy, kyberútoku, pri živelnej pohrome či pri iných závažných hospodárskych problémoch.

Tip: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť pri hľadaní a nástupe do práce

Kto má nárok na kurzarbeit

Komu môže byť kurzarbait vyplatený? Určite naň nemajú nárok všetci zamestnanci.

Prvou podmienkou je zamestnanecký pomer na dobu neurčitú.  Zamestnanci, ktorí pracujú v podniku na základe zmluvy na dobu určitú nemajú nárok na tento typ štátnej podpory aj keď by pracovali na dobu určitú opakovane už dlhšiu dobu. Takisto nemajú na ňu nárok dohodári.

Druhou nemenej dôležitou podmienkou je pôsobenie vo firme najmenej tri mesiace. Samotná zmluva na dobu neurčitú nestačí.  Častokrát býva súčasť pracovnej zmluvy aj tzv. skúšobná doba, ktorá obvykle trvá dva či tri mesiace. Počas tejto doby vás zamestnávateľ môže kedykoľvek prepustiť bez nároku na odstupné či špeciálne zdôvodňovanie. 

Ako prebieha vyplácanie podpory

Štátny príspevok sa zamestnancovi zahrnie do mzdy. Boli by z neho zaplatené odvody na sociálne a zdravotné poistenie. Dlžníkom by sa z neho strhávali exekučné splátky a tiež by sa zohľadňoval pri vyplácaní dávok. 

Firmy by tak platili odvody z celej sumy príjmu zamestnanca (vrátane príspevku). Tretinu doplatku na zdravotnom poistení by platil zamestnanec a dve tretiny zamestnávateľ.

Aby firma o kurzarbeit mohla požiadať, nesmie sídliť v daňových rajoch ani nesmie vyplácať dividendy či podiely zo zisku.

Podmienky nemeckého kurzarbeitu

V Nemecku sú stanovené všeobecné podmienky, kedy môžu firmy o štátny príspevok požiadať.

Podporu je možné čerpať vtedy, keď zamestnávateľ nemôže najmenej tretine zamestnancov prideliť prácu v rozsahu aspoň 10 %. 

Výška príspevku predstavuje 60 % z čistej mzdy, 67 % z čistej mzdy potom u zamestnanca s deťmi. Odvod na sociálne poistenie sa zníži o jednu pätinu.

Dĺžka poskytovania príspevku je rovnaká ako v Českej republike - jeden rok.

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Koľko stojí na Slovensku zamestnanec? Expert má výpočet, ktorý mnohým otvorí oči

24. 7. 2024 | Natália Stašíková

Koľko stojí na Slovensku zamestnanec? Expert má výpočet, ktorý mnohým otvorí oči

Slovenské firmy v roku 2024 čelia značným finančným výzvam v podobe vysokého daňového a odvodového zaťaženia a zvýšených nákladov na zamestnancov. Napriek tomu musia neustále zvyšovať... celý článok

Čo robiť, keď sa letná brigáda zmení na peklo? Výpoveď má prísne pravidlá

22. 7. 2024 | Barbora Magočová

Čo robiť, keď sa letná brigáda zmení na peklo? Výpoveď má prísne pravidlá

Obdobie letných brigád je v plnom prúde a najmä študenti si takto vedia cez prázdniny pekne prilepšiť. Letná brigáda pre nich znamená aj zážitky, no žiaľ, nie vždy sú len pozitívne.... celý článok

Smutná realita platov na Slovensku: Státisíce ľudí nezarábajú dosť na dôstojný život

8. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Smutná realita platov na Slovensku: Státisíce ľudí nezarábajú dosť na dôstojný život

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčšou medzerou medzi zákonom garantovanou minimálnou mzdou a dôstojnou mzdou. Rozdiel dosahuje až 22 %, čo je jeden z najvyšších v EÚ. Poznáme minimálnu... celý článok

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

21. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Letné brigády: V zahraničí si študenti vedia zarobiť aj trojnásobok. Nevyberajte len podľa platu

Letné prázdniny prinášajú množstvo príležitostí na brigády, ktoré sú ideálne pre mladých ľudí a študentov na získanie pracovných skúseností, rozšírenie obzorov a zarobenie peňazí. Tento... celý článok

Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

21. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát zo Slovákov potichu vysáva viac a viac peňazí

Pracujete a platíte dane? Potom by vás mohlo zaujímať, ako sa daňové zaťaženie pracujúcich na Slovensku zmenilo za posledné roky. Jozef Mihál, odborník na dane a bývalý minister práce,... celý článok