Septembrové zvyšovanie platov na Slovensku: Koho sa týka a kto dostane najviac?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 3. 8. 2023
Rok 2023 je pre štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnom sektore obdobím zvyšovania platov. Prvé kolo prišlo hneď v prvý deň roka, kedy výška mzdy narástla o 7 %. Dňa 1. januára 2023 si prilepšili aj pedagogickí a odborní zamestnanci, keďže tejto skupine pribudlo 10 % k mesačným výplatám. V septembri 2023 prichádza druhá vlna zvyšovania platov pre štátnych a verejných zamestnancov. O koľko si prilepšia tentokrát?
Septembrové zvyšovanie platov na Slovensku: Koho sa týka a kto dostane najviac?

Zdroj: Shutterstock

Pomoc v boji proti inflácii

Zvyšovanie platov verejných zamestnancov v roku 2023 je zamerané najmä na kompenzáciu vysokých spotrebiteľských cien v dôsledku inflácie. Ide o plán našej vlády, ktorej cieľom je zvýšiť mzdy ľudí pracujúcich vo verejnom sektore v priemere o 21,2 % v priebehu dvoch rokov. Na tento účel parlament vyčlenil 1 miliardu eur zo štátneho rozpočtu. Finančné prilepšenie by malo pokryť náklady vyplývajúce z tohtoročnej a budúcoročnej inflácie.

O koľko stúpnu platy v septembri?

Druhé kolo zvyšovania platov pre zamestnancov verejného sektoru je naplánované na 1. september 2023. Ľudia pracujúci priamo pre štát alebo štátne organizácie si po konci letných prázdnin prilepšia o ďalších 10 %. Podobne ako v prvom kole, aj v druhom čaká na pedagogických a odborných zamestnancov vyššia miera zvyšovania mzdy. V tejto skupine platy počas druhej fázy zvyšovania narastú o 12 %.

Učitelia sa dočkali

Mzdy slovenských učiteľov boli v posledných rokoch veľmi často spomínanou témou. Ide o jeden z najvýraznejších príkladov toho, ako štát zanedbáva odmeny vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Práve preto dostali učitelia a odborní zamestnanci o niekoľko percent viac než ostatní zamestnanci vo verejnom sektore.

Hlavným cieľom tohto kroku je prilákať pozornosť k pracovným miestam, na ktoré chce nastúpiť iba málokto. Z hľadiska mladých absolventov pedagogických fakúlt doteraz neboli pozície učiteľov na slovenských školách atraktívne. Mzda, ktorá im bola v našej krajine ponúkaná, bola často príliš nízka. To platilo najmä pre učiteľov, ktorí žili v častiach Slovenska s vyššími nákladmi na každodenný život.

Stále však nie je isté, či toto zvyšovanie platu dokáže vyriešiť nedostatok učiteľov na slovenských školách. Problematickí sú najmä vyučujúci predmetov, ako sú informatika a cudzie jazyky. Pre študentov ide v dnešnej dobe o mimoriadne dôležité predmety, pretože vedomosti z nich sú aspoň v základnej miere požadované na veľkom počte pozícií naprieč viacerými oblasťami trhu práce.

Treba si však uvedomiť, že absolventi vysokej školy so vzdelaním v informatike alebo cudzích jazykoch nemajú veľkú motiváciu nastúpiť na pozíciu učiteľa. Pravdepodobne si dokážu nájsť lepšie platenú pozíciu v súkromnom sektore. A ak by aj nebola lepšie platená, zvyčajne aspoň poskytuje lepšie pracovné podmienky. Je teda otázne, či nárast o 10 % a následne 12 % v roku 2023 dokáže prácu učiteľov dostatočne zatraktívniť.

Koho sa týka zvyšovanie platov?

Vďaka nárastu tarifných platov si prilepšia zamestnanci vykonávajúci prácu vo verejnom záujme. Ide o ľudí, ktorí pracujú pre týchto zamestnávateľov:

  • orgány štátnej správy, orgány alebo úrady,
  • ďalšie rozpočtové organizácie štátu, obce a vyššieho územného celku (VÚC),
  • príspevkové organizácie štátu, obce a VÚC,
  • VÚC a obce,
  • štátne fondy,
  • verejné vysoké školy a štátne vysoké školy,
  • Rada pre vysielanie a retransmisiu,
  • Slovenský pozemkový fond,
  • Slovenská akadémia vied a verejné výskumné inštitúcie,
  • školy a školské zariadenia, v ktorých sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie v zriaďovateľskej pôsobnosti štátom uznanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti,
  • zamestnávatelia, o ktorých to ustanoví osobitný predpis.

Týmto zamestnancom býva mzda pridelená na základe zaradenia do platovej tarify, v niektorých prípadoch aj počtu rokov praxe. Platová tarifa konkrétneho zamestnanca závisí od faktorov, ako sú:

  • najnáročnejšia pracovná činnosť z hľadiska zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže alebo psychickej záťaže,
  • druh práce dohodnutý v pracovnej zmluve,
  • splnenie kvalifikačných predpokladov potrebných na výkon práce,
  • či ide o prácu na vedúcej pozícii,
  • či pri výkone zamestnania prevláda duševná, remeselná, manuálna alebo fyzická práca,
  • stupeň dosiahnutého vzdelania.

Tabuľky používané na pridelenie mzdy zamestnancom vo verejnom sektore nájdete na webe Národného inšpektorátu práce.

Vyššie platy aj pre zdravotníkov

Úradníci pracujúci pre štát, učitelia a vedci nie sú jediné skupiny zamestnancov, ktorým sa v roku 2023 zvyšovali platy kvôli inflácii. Od januára tohto roku sa zvýšenia platov dočkali napríklad aj zdravotníci. Treba však podotknúť, že nešlo o krok z dobrej vôle štátu. Zdravotníci si vyššie mzdy vynútili hromadnými výpoveďami.

Parlament následne schválil novelu zákona, v ktorej zamestnancom nemocníc zvýšil platy o 6,9 – 45,8 %. Po novom zohráva pri určovaní mzdy zdravotníka dôležitú úlohu údaj o počte odpracovaných rokov v nemocnici. Štát odhadol výdavky na vyššie platy zdravotníkov v roku 2023 na sumu 232 miliónov eur.

Čistá mzdaHrubá mzda

Mzdová kalkulačka 2024

+
+

Ďalšie kalkulačky

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+38
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

5. 4. 2024 | Daniel Výcha

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Mnohí zamestnanci by si v budúcnosti mohli prilepšiť o desiatky eur. Vyplýva to z návrhu novely, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala vypočítať ako 60 % z priemernej mzdy. Túto informáciu... celý článok

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok