Potrebujete viac peňazí? Máme pre vás návod, ako si ich udržať

Jan Müller | rubrika: Článok | 15. 5. 2023
Podelíme sa o jednoduchý trik, ktorý vám pomôže ovládnuť sklon utrácať peniaze. Najskôr si budete musieť upratať v rodinných financiách. Ak chcete viac sporiť, mať dovolenku bez úveru, nebyť v strese, ak sa vám pokazí spotrebič a tvoriť rezervu, potrebujete si odkladať viac peňazí. Na Slovensku ľudia v priemere sporia 60-80 € mesačne. Chcete viac? My vás to naučíme.
Potrebujete viac peňazí? Máme pre vás návod, ako si ich udržať

Zdroj: Shutterstock

Zarábať viac nie je riešenie

Mnoho ľudí si myslí, že ak chcú usporiť viac peňazí, musia viac zarábať. No to je pravda len do určitej miery. Pretože mnoho ráz sa stáva, že ľudia, ktorí začnú viac zarábať jednoducho preskočia k vyššiemu štandardu a začnú aj viac míňať. Na mesačných úsporách si tak neprilepšia. Preto je tou dôležitejšou súčasťou správneho sporenia mať správne finančné návyky. Poďte sa s nami naučiť základy a po ich zvládnutí vám garantujeme, že budete mať viac peňazí.

Začnite pri výdavkoch

Obmedzte výdavky na povinné a nutné minimum. Zvyšným výdavkom sa vyhnite alebo ich výrazne obmedzte na skutočne výnimočné príležitosti.

Riaďte sa rozpočtom

Sledujte svoje výdavky. Pokiaľ máte ušetriť, je to naozaj nevyhnutné. A je to dobré aj pre pochopenie seba samého a svojich návykov. Ide síce o činnosť do istej miery nepríjemnú a pre niekoho možno až otravnú, ale je to postup vysoko užitočný. Stačí papier a ceruzka, alebo tabuľka v Exceli.

Stanovte si finančné ciele

Definujte si rodinné ciele, rodinnú finančnú i životnú stratégiu. Je vhodné formulovať svoje ciele spoločne, ako rodina. Takým cieľom môže byť napríklad nasporiť polročnú finančnú rezervu alebo dieťaťu na študijný pobyt. Ak budete mať motiváciu, bude sa vám sporiť ľahšie.

O peniazoch rozhodujte ako rodina

Prijímajte všetky rozhodnutia ako rodina, robte ich spoločne a po dohode. Jedine tak dôjdete k tomu, že budú všetci motivovaní dané pravidlá dodržiavať. Aj keby jeden z partnerov iba vypočul argumenty toho druhého a len na ne prikývol bez ďalších otázok a diskusie, je to lepšie, ako keď budete konať za jeho chrbtom.

Recept: Ako mať viac peňazí?

A teraz trochu praxe.

Začneme jednoduchou kvízovou otázkou: Akým spôsobom našetríme najviac peňazí?

a) pred novou výplatou odložíte peniaze, ktoré ostanú na konci mesiaca,
b) keď dostanete výplatu, odložíte stranou zakaždým rovnakú sumu,
c) šetriť nemá cenu, peniaze strácajú na hodnote.

Začnime napríklad od konca, možnosťou c.

Niečo na nej je, peniaze kvôli inflácii skutočne strácajú postupom času na hodnote. Práve tento rok na nej strácajú podstatne rýchlejšie, než sme boli zvyknutí v minulsoti, inflácia je oproti minulým rokom niekoľkonásobne vyššia. Ale boli aj okamihy, keby siahala ešte viac do výčin.

Je to ale naozaj dôvod nesporiť?  Ak máte dostatočnú rezervu, je asi na mieste premýšľať, či peniaze nepremeniť na niečo, čo hodnotu tak rýchlo nestráca. Napríklad vzdelanie, akcie, nehnuteľnosti alebo zážitky. Ale k obrane pred infláciou sa dostaneme časom. Najskôr totiž musíte mať tú rezervu na neočakávané udalosti. Na to, že pol roka nebudete môcť pracovať, na nové auto, keď sa rozbije to, ktorým jazdíte do práce, na práčku a podobne.

Takže ak už nie ste do značnej miery zaistení, c nie je správna odpoveď.

Pozrieme sa na možnosť a. Deň pred novu výplatou odložím, čo mi zostane. Naozaj vám nejaké peniaze zostávajú? Z ľudskej prirodzenosti bohužiaľ vyplýva, že takáto situácia často nenastane. Človek obvykle utratí peniaze, ktoré má k dispozícii. Občas si dokonca, v tom najhoršom prípade, pred výplatou požičiava.

Ako teda sporiť správne?

Potom nám ako správna odpoveď zostáva b. Je to ale naozaj tak? Čo to znamená, dávať bokom stále rovnakú čiastku? Podľa prieskumu, ktorý vykonávala pred niekoľkými rokmi ING Bank, je odkladanie pevne stanovenej čiastky najefektívnejší spôsob sporenia. Dostanete výplatu a hneď dám bokom nejaké peniaze, ktoré si vopred určíte. Akonáhle sa peniaze pripíšu na účet, hneď ich posielate inam,  najlepšie na sporiaci účetalebo na iný účet, kam bežne nesiahate. Odkladanú čiastku si každý určí podľa svojich možností.

Tiež sa ukazuje, že najväčší požierač peňazí sú impulzívne nákupy. Teda také, keď idete do obchodu, niečo sa vám páči, nemám to na nákupnom zozname, a napriek tomu si to kúpite. Existuje celá reklamná disciplína, ktorá cieli práve na ľudí a ich impulzívne nákupy. Cieľom je prinútiť človeka nakúpiť vec, ktorú nutne nepotrebuje. Ak chcete sporiť, v tejto disciplíne určite nesúťažte.

Tak teda pamätajte. Do obchodu len s nákupným zoznamom a prvý krok po výplate si odložte pevnú čiastku na sporenie. Uvidíte, že za pár mesiacov sa dostanete k celkom peknej rezerve.

 

Seriál vzniká v spolupráci webu Peniaze.sk a služby Palm App, ktorá umožňuje zamestnancom firiem, aby si sami vyplatili zálohu mzdy, keď ju sami potrebujú. Postupne vás v seriáli prevedieme tvorbou a riadením rodinného rozpočtu a plánovaním výdavkov, pridáme praktické tipy, ako a kde ušetriť, a predstavíme aj základné finančné produkty. Naučíme vás, ako ich múdro používať – aby boli dobrými sluhami a nie zlými pánmi.

Jan Müller

Autor článku Jan  Müller

Autor pracuje vyše 30 rokov vo finančných službách. Za tú dobu nazbieral skúsenosti z bánk, nebankových firiem aj z oblasti dozoru nad finančným trhom a ochrany spotrebiteľa. Takmer 10 rokov sa podieľa na projektoch finančnej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok