Ako ušetriť aj na povinných platbách. Získajte (zadarmo) ďalšie eurá do rodinného rozpočtu

Jan Müller | rubrika: Článok | 3. 4. 2023
Všetko zdražuje, príjmy nerastú tak rýchlo, ako výdavky. Doba nás preto núti šetriť. Lenže kde? Z niektorých výdavkov sa na prvý pohľad škrtať nedá. Sú povinné. Ukážeme si ale, že to nie je vždy pravda. Ušetriť môžete aj tak, kde sa to na prvý pohľad nezdá možné. A to dokonca bez toho, aby utrpela kvalita vášho životného štandardu.
Ako ušetriť aj na povinných platbách. Získajte (zadarmo) ďalšie eurá do rodinného rozpočtu

Zdroj: Shutterstock

Keď to s úsporami myslíte vážne, nezaobídete sa bez plánovania. Základ nie je nijako zložitý. Na začiatok stačí ceruzka a papier, aj keď počítač rozhodne netreba zatracovať, môže vám dosť uľahčiť prácu aj počítanie.

Keď musíš, tak musíš, ale záleží ako...

V prvom rade si spíšte výdavky a medzi nimi vyberte tie, ktoré by sme mohli označiť ako povinné.

Také, u ktorých ich neplatenie znamená, že prídu sankcie, pokuta, vymáhanie dlhu, exekútor. Povinnosť platiť vyplýva buď z toho, že sme sa na platenie zaviazali, alebo ju ustanovuje zákon.

Keď potom takéto výdavky budeme mať spísané, môžeme začať premýšľať, či by sa na niektorých predsa len nedalo ušetriť.

Medzi povinné výdavky rodinného rozpočtu patria najmä:

  • Dane. Väčšiny z nás sa týka platenie dane z príjmov a medzi dane počítame aj povinné sociálne a zdravotné poistenie. Ako zamestnanci sa o nich vlastne nemusíme starať, všetko zariaďuje účtovník. Je dobré ale vedieť o daňových zľavách a odpočtoch. Pokiaľ vlastníte nehnuteľnosť, platíte daň aj z nej.
  • Pokuty – od polície, dopravných podnikov a podobne.
  • Splátky pôžičiek dlhov, napríklad z kreditnej karty, lízingu alebo zo splátkového predaja.
  • Platby vyplývajúce zo zmlúv, ktoré sme podpísali - nájomné, zálohy aj doplatky na dodávky energií, vodné a stočné, odvoz domového odpadu, účty za telefón a internet.
  • Platby stravného, školného, platby za využívanie predškolských zariadení.
  • Ďalšie platby, ku ktorým sme sa zaviazali, ale kde väčšinou nehrozí finančný postih, napríklad platby členských poplatkov v športových kluboch, združeniach, ale aj v politických stranách.

Ako je vidieť, povinné výdavky majú určitú hierarchiu. U niektorých hrozia za neplatenie rýchle a bolestivé sankcie, v najhoršom aj súd a trestnoprávny postih. U iných „len“ to, že opustíme napríklad športový klub, ktorý možno ani naplno nevyužívame.

Z toho vyplýva, že aj na povinných výdavkoch sa dá šetriť. Nie tak, že nezaplatím dane, ale nájdem úľavy, alebo napríklad tým, že sa neprihlásim do druhého športového klubu a vystačím si s jedným. Môžem aj zvážiť, či nutne potrebujem životnú poistku, prípadne či ma naozaj ohrozujú všetky riziká, proti ktorým som sa poistil – prídem o príjem, keď si zlomím ruku? Bohužiaľ sa ale stretávame aj s tým, že niektoré rodiny neplatia školskú jedáleň, pretože na to skrátka nemajú peniaze.

Príprava je základ

Povinnosť býva nepríjemná vec, ale jedno pozitívum sa na povinných výdavkoch nájsť dá. Bývajú pravidelné a do značnej miery predvídateľné. Aj keď zdražovanie energií v poslednom čase nám ukázalo, že niekedy to s tou predvídateľnosťou nie je úplne až tak možné. Každopádne sa ale oplatí myslieť dopredu. 

Oplatí sa zostaviť si ročný plán, písať si do neho povinné výdavky a vedieť aspoň približne, koľko peňazí na ne budeme každý mesiac potrebovať. Až potom môžeme rodinný rozpočet riadiť a nenechať sa ním iba vláčiť. Keď rodina vie, že v januári bude potrebné splatiť dve poistky, zaplatiť školskú jedáleň, štvrťročné zálohy na elektriku a že možno ešte príde nedoplatok za plyn, vie tiež, že v decembri nemôže minúť všetky voľné peniaze za darčeky.

S povedomím o aspoň približnej výške povinných platieb budeme lepšie vedieť, koľko nám zostáva na ďalšie veci a lepšie tiež budeme hľadať, či sa aj medzi tými povinnými platbami nedá niečo ušetriť. Lepšie si potom rozmyslíme, že na leto sa napríklad oplatí zrušiť členstvo vo fitness centre a namiesto toho chodiť behať von.

Na pôžičkách viete ušetriť pekné peniaze

Do povinných výdavkov spadajú aj splátky pôžičiek. Je dobré si ich skúsiť do svojho súpisu povinných výdavkov zapísať nanečisto. Skôr, než si pôžičku vezmete. Uvidíte ju v kontexte ďalších povinných výdavkov a lepšie si pri tom uvedomíte, o koľko vám nákup na dlh danú vec predraží a na ako dlho váš rozpočet zaťaží. Možno si potom aj rozmyslíte, či pôžičku, alebo samotnú vec, naozaj potrebujete.

Súpis povinných výdavkov vám ale pri pôžičkách môže pomôcť ešte s jednou vecou. Pokiaľ sa vám podarilo nazbierať ich viac, môžete s nimi možno trochu zapracovať a skúsiť sa poinformovať, či by sa vám neoplatilo zlúčiť ich do jednej. Inými slovami: vziať si jednu pôžičku na splatenie všetkých ostatných. Keď sa to oplatí. Nižší úrok znamená každý mesiac viac peňazí vo vašom rodinnom rozpočte.

Vzhľadom na dnešné úrokové sadzby teraz asi nenájdete výhodnejší úrok, ale možno si budete lepšie rozložiť splácanie. A tiež je jednoduchšie strážiť splátky jedinej pôžičky ako niekoľkokrát. Kalkulačku, ktorá vám s tým pomôže, nájdete nižšie.Ušetriť sa dá aj na platbách za streamovacie služby, bankové poplatky, internet, telefón.

Stačí si spísať koľko míňate a či sú financie minuté naozaj efektívne. Často môžete len pár rozhodnutiami ušetriť desiatky aj stovky eur mesačne.

Jan Müller

Autor článku Jan  Müller

Autor pracuje vyše 30 rokov vo finančných službách. Za tú dobu nazbieral skúsenosti z bánk, nebankových firiem aj z oblasti dozoru nad finančným trhom a ochrany spotrebiteľa. Takmer 10 rokov sa podieľa na projektoch finančnej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dediči, pozor! Zodpovednosť za dlhy poručiteľa môžu byť veľkou záťažou!

1. 6. 2023 | Barbora Magočová

Dediči, pozor! Zodpovednosť za dlhy poručiteľa môžu byť veľkou záťažou!

Môže veriteľ pri vymáhaní záväzkov poručiteľa siahnuť aj na majetok, ktorý ste nezískali z dedičstva? Čítajte, čo vás čaká, ak ste zdedili aj dlhy.

Splácate dlh? Vďaka súdu ho veriteľ môže vymáhať dlhšie

17. 4. 2023 | Barbora Magočová

Splácate dlh? Vďaka súdu ho veriteľ môže vymáhať dlhšie

Vzali ste si úver alebo pôžičku a platíte ich formou splátok? V tom prípade by ste mali vedieť, že pre plnenie v splátkach platia osobitné pravidlá. Akému riziku sa vystavujete, ak... celý článok

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

28. 12. 2021 | Redakcia

Pokuty či digitalizácia záznamov. Čo prináša novela zákona o účtovníctve?

Novela zákona o účtovníctve z novembra 2021 so sebou prináša digitalizáciu účtovníctva. S účinnosťou od 1. januára 2022 sa mení aj niekoľko ďalších oblastí, ktorých sa táto novela dotýka.... celý článok

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

24. 12. 2021 | Redakcia

Stres a nehody. Na čo si dať pozor, aby ste počas sviatkov nemuseli volať likvidátora?

Prípravu na tohtoročné Vianoce opäť poznačila koronakríza a hoci advent by mal byť časom spomalenia a rozjímania, v praxi to v týchto dňoch vyzerá inak – obavy o zdravie, v práci každoročný... celý článok

7 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce a nezadĺžiť sa

20. 12. 2021 | Redakcia

7 rád, ako finančne zvládnuť Vianoce a nezadĺžiť sa

Väčšina rodín si chce dvakrát do roka – v lete počas dovolenky a na Vianoce – dopriať viac ako zvyčajne. To na Slovensku dlhodobo znamenalo, že časť ľudí bola ochotná zadlžovať sa kvôli... celý článok