Ako môže usporiť naozaj každý? Stačí rozumne plánovať

Jan Müller | rubrika: Článok | 18. 4. 2023
V prvej časti nášho seriálu o riadení rodinných financií sme zobrali papier a spísali si všetky výdavky. Z nich sme vyčlenili tie, ktoré musíme poplatiť, inak nás čaká nejaká sankcia, a nazvali sme ich výdavky povinné. Aj na tých však vieme usporiť. Každopádne dnes náš čakajú výdavky, na ktorých vieme usporiť len tým, že si ich budeme lepšie vedieť plánovať.
Ako môže usporiť naozaj každý? Stačí rozumne plánovať

Zdroj: Shutterstock

Náklady nevyhnutné pre vlastné prežitie sú tie, ktoré poznáme bežne. Nákup nutných potravín, zaplatenie cestovného do práce a späť domov, obstaranie oblečenia a obuvi alebo nákup niektorých pomôcok do školy. Sú to skrátka výdavky, bez ktorých sa nedá fungovať. Avšak, aj na nich môžeme usporiť. Nie, že by sme ich škrtli úplne, ale náklady sa často dajú stlačiť. K tomu pomôže dlhodobejšia perspektíva a plánovanie. 

Sporiť sa dá aj bez obmedzovania

Typickým príkladom môže byť cestovné potrebné pravidelné dochádzanie do školy alebo práce. Mám si kupovať denne lístok, alebo sa mi oplatí predplatiť si kupón na mestskú dopravu alebo traťový lístok na dlhšiu dobu? Ekonomicky väčšinou víťazí predplatné nad súčtom jednotlivých výdavkov. Uveďme si konkrétny príklad a MHD v Košiciach.

Jeden (papierový) lístok na jednu jazdu tam stojí 1€, teda celkom 2€ denne. Pri dennom dochádzaní do práce a odhade 250 pracovných dní je to 500 € ročne. Pri dochádzaní do práce dvakrát týždenne ma lístky vyjdú na 200 € ročne, pričom ročný lístok v Košiciach je za 199 €.

Jednoduchým porovnaním výpočtov mi vyjde, že či už jazdím do práce každý pracovný deň, alebo len dvakrát týždenne, ročný lístok sa mi oplatí. Keby som ale jazdil len raz týždenne, už sa mi oplatí kupovať jednotlivé cestovné. Jednorazová investícia je síce vyššia, ale za rok vďaka nej miniete podstatne menej peňazí.

Záleží až tak na značke oblečenia?

Medzi nutné výdavky ale patrí aj oblečenie a tu sa dostávame do zložitejšej situácie, pretože hranicu medzi tým, čo je nevyhnutné a čo už je navyše, vidí každý inde. Často to býva aj predmetom vášnivých rodinných diskusií. Potrebujem novú košeľu, alebo mi ešte stačí tá, čo mám? A potrebujem naozaj toto nové tričko, alebo by mi stačilo kúpiť v sekáči mierne nosené? Je nutné mať oblečenie značkové, alebo kvalitné, ale o polovicu lacnejšie bez loga športovej značky. Koniec koncov je pravdepodobné, že sa totiž obe budú šiť kdesi v Ázii. Odpovedať si musí každý sám aj podľa toho, či potrebuje výraznejšiu úsporu, alebo nie. Rovnako je dobré zvážiť, za aké oblečenie koľko utratíte peňazí. Vynosíte ho, alebo vám bude prakticky neustále ležať v skrini? Plánujte.

Výdavky, ktoré nás bavia

Tým sa dostávame k tretiemu typu výdavkov. Budeme im hovoriť výdavky pre potešenie. Teda také, kde peniaze nevydávame na to základné, ale preto, že ich skrátka z nejakého dôvodu na niečo minúť chceme.

Robíme to úplne dobrovoľne a s vedomím toho, že každý takýto nákup tovaru alebo služby by sme si mohli vlastne odpustiť. A ruku na srdce - sme ľudia, teda ak taký malý výdaj občas urobíme, nás to poteší a dieru do rozpočtu to urobiť nemusí. Ide o mieru, s akou takéto výdavky robíme. Ak zostaneme u skutočne malých „hriechov“ a budú sa diať naozaj výnimočne, nič sa nedeje. Avšak pokiaľ sa z výnimky stane pravidlo, ide už o chybu. Dobrým príkladom je nákup alkoholu. Pokiaľ si doprajeme fľašu vína pri oslave narodenín a potom napríklad na Silvestra, rodinu to nezruinuje. Pokiaľ si kupujem fľašu vína každý týždeň, je to problém. A možno nielen finančný.

 Podľa štatistických údajov patrí alkohol a návykové látky medzi štatisticky významné položky a predstavujú tri percentá rodinných výdavkov. Čo je veľa. Medzi typicky nevyhnutné výdavky patria nasledujúce položky. Nie je to plný zoznam, ale keď ich nájdete na svojom zozname, zbystrite pozornosť. Tieto výdavky určite nepotrebujete pravidelne. Dokonca v mnohých prípadoch nie sú ani prospešné pre zdravie.

  • alkohol cigarety a tabakové/nikotínové výrobky
  • občerstvenie alebo spoločenská návšteva reštaurácie
  • zábava
  • nadmerné náklady na služby (kaderníctvo, masáže a podobne)

Ďalšie položky si určite doplníte aj sami. Možno je ten pravý čas zriecť sa nerestí a urobiť niečo pre svoje zdravie aj peňaženku.

Seriál vzniká v spolupráci webu Peniaze.sk a služby Palm App, ktorá umožňuje zamestnancom firiem, aby si sami vyplatili zálohu mzdy, keď ju sami potrebujú. Postupne vás v seriáli prevedieme tvorbou a riadením rodinného rozpočtu a plánovaním výdavkov, pridáme praktické tipy, ako a kde ušetriť, a predstavíme aj základné finančné produkty. Naučíme vás, ako ich múdro používať – aby boli dobrými sluhami a nie zlými pánmi.

Jan Müller

Autor článku Jan  Müller

Autor pracuje vyše 30 rokov vo finančných službách. Za tú dobu nazbieral skúsenosti z bánk, nebankových firiem aj z oblasti dozoru nad finančným trhom a ochrany spotrebiteľa. Takmer 10 rokov sa podieľa na projektoch finančnej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+15
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok