Praktický návod, ako znížiť výdavky domácnosti a neznížiť kvalitu života

Jan Müller | rubrika: Článok | 2. 5. 2023
Najviac sa dá ušetriť na tom, na čo míňame najviac peňazí. Na Slovensku medzi najväčšie výdavky patrí bývanie a energia (23 %), potraviny (18 %), tovar a služby (10 %) a doprava (8 %). Ako teda ušetriť na nákupoch potravín, na energiách a bývaní, pričom si neznížiť životný štandard? Prinášame rady, ktoré fungujú.
Praktický návod, ako znížiť výdavky domácnosti a neznížiť kvalitu života

Zdroj: Shutterstock

Ako rýchlo vyrástli ceny najdôležitejšieho tovaru, vidíme všetci. Idete na obyčajný nákup  a nestačíte sa čudovať. Rovnaký nákup, len cena je niekoľkonásobne vyššia. Podľa analýzy spoločnosti PAQ Research je dnes 15 percent domácností v situácii, že im po zaplatení nákladovna bývanie a stravu prakticky neostávajú peniaze na sporenie.

Keď sa zamyslíte, čo všetko človek potrebuje okrem jedla a bývania, v prvom rade to bude oblečenie, niekam sa dopravujeme, chceme sa baviť a tak ďalej, uvedomíte si, koľko ľudí žije z mesiaca na mesiac a má problém vyjsť od výplaty k výplate.

Pre každú domácnosť je ale dôležité, aby hospodárila s prebytkami a tie si ukladala na neskoršie časy.  Prečo vlastne mať rezervu? Na neočakávané výdavky. Či už ide o dlhodobú chorobu, prasknutú vodu, neočakávanú stratu zamestnania alebo niečo iné, rezerva sa zíde. Nikto vám nepovie, koľko má byť presne, ale všeobecné pravidlo je, že by mala stačiť aspoň na tri až šesť mesiacov, ideálne na rok bežnej prevádzky domácnosti. Ostatne covid nás naučil, že pohromy prichádzajú bez ohlásenia. 

Základom je získať finančný prebytok

Knižky a články o domácich financiách sa väčšinou zaoberajú tým, ako naložiť s prebytkami peňazí. Kam ich uložiť alebo investovať, aby sa nestrácala ich hodnota, alebo ešte lepšie, aby sa zvyšovala. Lenže rodín, ktorým zostane toľko peňazí, aby vôbec stálo za to o nich týmto spôsobom uvažovať, je len 30-40 percent. Najprv sa teda musíme dostať ku každomesačnému finančnému prebytku. To ide dvoma spôsobmi a ideálne je dokázať ich skombinovať.

Jeden spôsob je zvýšiť príjmy, skúsiť si v práci vypýtať viac, nájsť si inú prácu alebo privyrobenie. My sa ale budeme venovať tomu druhému spôsobu. Už preto, že bude dobre slúžiť aj tomu, kto už vyššie príjmy má, aby mu z nich zostalo viac. Poďme sa teda pozrieť, ako ušetriť na výdavkoch. 

Šetrite tam, kde míňate najviac

Kľúčom k úspešnému šetreniu je zamerať sa na tie položky, kde míňame najviac. Podľa Slovenského štatistického úradu je skoro 700-tisíc domácností s aspoň jedným dieťaťom a najväčšie výdavky predstavujú bývanie a energie, potraviny, tovar a služby a doprava.

Tu je niekoľko tipov, ako ušetriť práve na týchto položkách. O niektorých ste možno už premýšľali a na niektoré sa vám možno vôbec ani pomyslieť nechce. Ak to ale s šetrením myslíte vážne, buďte k sebe úprimní. Pomôže vám aj obyčajná ceruzka a papier. Akonáhle si výdavky spíšete, už ich vidíte, priznali ste si ich a môžete na nich začať pracovať.

Potraviny

Zďaleka najviac sa dá ušetriť na tom, čo vážne nepotrebujete. Typicky to bývajú alkoholické nápoje, ale aj balené nápoje nealkoholické, sladené aj nesladené. Pomáha plánovanie. Zostavte si doma jedálniček na viac dní a podľa neho spíšte nákupný zoznam. Zoznamu sa držte. 

V obchode sledujte dátum spotreby. Nielen pre čerstvosť, ale aj pre informáciu, či stihente tovar spotrebovať. Aby ste potom nevyhadzovali, čo nedokážete spotrebovať. Podľa Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka skončí na Slovensku v odpade 35 až 168 kg jedla na osobu ročne. A to sú pekné peniaze, ktoré rovno vyhadzujete do odpadu.

Zľavy sú fajn, ale nenechajte sa nimi v obchode zbytočne zlákať. Lepšie je pracovať s nimi dopredu, podľa letáku alebo aplikácie obchodu. Potom s nimi môžete výhodne nakúpiť do zásoby trvanlivejší tovar, o ktorom viete, že ho naozaj spotrebujete. Pokiaľ kupujete niečo v zľave s vidinou, že ušetríte, neporovnávajte zníženú cenu so starou, ale s tým, že si danú vec nekúpite vôbec.

Konkrétne: Ako šetriť pri nákupe potravín

  • Urobte si vopred nákupný zoznam. Nakupujte podľa zoznamu a vyhnite sa vábeniu zľavových akcií.
  • So zľavami pracujte aktívne: strážte zľavy len na tovar, ktorý rovnako kupujete a ktorým je možné sa zásobiť bez toho, aby hrozilo, že sa pokazí.
  • Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát za týždeň ako urobiť veľký nákup na štrnásť dní dopredu, pri tom je pravdepodobnejšie, že sa časť jedla nespotrebuje včas.
  • Zistite si, ako ideálne skladovať ktoré potraviny, aby vydržali čo najdlhšie. Potraviny s krátkou dobou trvanlivosti alebo blížiacim sa dátumom spotreby, umiestňujte na viditeľné miesta dopredu v chladničke.
  • Hlad má veľké oči. Nechoďte nakupovať hladní.

Bývanie a energia

O presťahovaní z vášho milého domčeka do nejakého menšieho bytu asi počuť nechcete, že? Napriek tomu to v sebe skrýva príležitosť na úspory. Úspory za údržbu nehnuteľnosti a hlavne úspory na nákladoch na vykurovanie, pretože byty sú jeden vedľa druhého, a teda využívajú teplo efektívnejšie. Avšak sťahovanie je veľký oriešok a usporiť sa dá aj inak.

Konkrétne: Ako šetriť energiou

  • Znížte teplotu v miestnosti. Zníženie teploty o jeden stupeň zníži náklady na vykurovanie asi o päť percent. Teplota v spálni má byť 18 stupňov pre zdravý spánok. Väčšina z nás ju má vyššiu. Zbytočne platí za teplo a súčasne horšie spí.
  • Nezakrývajte vykurovacie telesá a odstráňte nábytok, ktorý bráni prúdeniu tepla do miestnosti.
  • Nastavte si chladničku na 4 °C a nedávajte do nej teplé ani otvorené potraviny. Chladničku nepreplňujte, najlepšie funguje, keď je plná len z 80 percent. Pravidelne odmrazujte.
  • Využívajte úsporné sprchové hlavice.
  • Neprehrievajte teplú vodu. Prať stačí na 30 °C alebo maximálne 40 °C.
  • Varte s pokrievkou, naozaj tým veľmi ušetríte a uvaríte rýchlejšie.
  • Moderné úsporné kompaktné žiarivky ušetria až 80 percent energie  a vydržia šesťkrát až pätnásťkrát dlhšiu dobu. Ešte lepšie sú moderné LED žiarovky.

Doprava

Sem štatisticky patrí aj nákup automobilu, teda je jasné, kde sa tu dá ušetriť. Avšak väčšina ľudí takýto problém nerieši, skrátka na nové auto nemá peniaze. Ak je to možné, presedlajte na hromadnú dopravu. Je to lacnejšie a odpadne vám veľa starostí s údržbou vozidla.

Dovolenka

Dovolenka sa ako tip na úsporu vyslovene ponúka. Počas covidu sme si zvykli jazdiť po domovine a mnohí zistili, aké to je krásne. Výdaj za cestu do zahraničia osekáte ľahko a napriek tomu môžete mať krásnu dovolenku.

Seriál vzniká v spolupráci webu Peniaze.sk a služby Palm App, ktorá umožňuje zamestnancom firiem, aby si sami vyplatili zálohu mzdy, keď ju sami potrebujú. Postupne vás v seriáli prevedieme tvorbou a riadením rodinného rozpočtu a plánovaním výdavkov, pridáme praktické tipy, ako a kde ušetriť, a predstavíme aj základné finančné produkty. Naučíme vás, ako ich múdro používať – aby boli dobrými sluhami a nie zlými pánmi.

Jan Müller

Autor článku Jan  Müller

Autor pracuje vyše 30 rokov vo finančných službách. Za tú dobu nazbieral skúsenosti z bánk, nebankových firiem aj z oblasti dozoru nad finančným trhom a ochrany spotrebiteľa. Takmer 10 rokov sa podieľa na projektoch finančnej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok