Práca realitného makléra: koľko dokáže zarobiť a aké sú jeho výdavky?

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 6. 2020
Výška príjmu realitného makléra závisí najmä od počtu zrealizovaných obchodov, výška provízie zase od realitnej kancelárie.
Práca realitného makléra: koľko dokáže zarobiť a aké sú jeho výdavky?

Zdroj: Shutterstock

Realitný agent, realitný maklér alebo sprostredkovateľ na realitnom trhu. Tak ľudia označujú človeka, ktorý sa zaoberá sprostredkovaním predaja či kúpy nehnuteľnosti. Môže zastupovať klienta, ktorý sa snaží speňažiť svoju nehnuteľnosť, ale aj druhú stranu - ľudí, ktorí si hľadajú nové bývanie. 

Pozícia realitného makléra nie je len o tom, že sprostredkuje samotný obchod. V súčasnosti sa je konkurencia na trhu realitných kancelárii tak obrovská, že realitní agenti sa zameriavajú na kompletný servis pre klienta. Od momentu zadania dopytu cez cenové a ponukové poradenstvo až po prihlásenie na kataster.

V skratke teda ak chcete predať alebo kúpiť byt, dom, pozemok, nebytové, skladové či obchodné priestory a objekty, môžete osloviť realitnú kanceláriu, ktorá vám ponúkne služby niektorého zo svojich realitných agentov. 

 

Čo všetko robí realitný maklér?

  • vyhľadávanie nehnuteľností podľa požiadaviek klienta

  • zadávanie ponúk predaja, kúpy a prenájmu realít v masmediálnom prostredí

  • vytváranie databázy klientov a nehnuteľností

  • vykonávanie pravidelných obhliadok nehnuteľností

  • vedenie obchodných rokovaní s potenciálnymi klientmi

  • kompletná administratívna agenda (vrátane zabezpečovania potrebných dokumentov na prípravu zmluvnej dokumentácie) 

  • monitorovanie trendov a noviniek v realitnom odvetví a pravidelný reporting a vedenie štatistík o stave realitného trhu.

Koľko zarobí realitný maklér?

Generalizovať príjem realitných maklérov nemožno. Ide najmä o to, aké podmienky s nimi nastavuje realitná kancelária, pre ktorú pracujú. Osobitnou kategóriou potom sú makléri, ktorí pracujú sami za seba, teda sprostredkovanie realít je ich živnosťou - tí si podmienky určujú sami.

Podľa aktuálnej situácie na trhu dokáže priemerne schopný maklér mesačne zrealizovať 2 až 3 obchody. Zrealizovať znamená, že zabezpečí prenájom alebo predaj nehnuteľnosti. Výška aktuálnych provízii je v priemere od 2 000 do 3 000 eur pre realitnú kanceláriu. Výnimočne býva provízia menšia ako 2 000 eur.

Koľko z toho pripadne realitnému maklérovi? Mnohé realitné kancelárie ponúkajú províziu aj vyššiu ako 50 %, ale väčšinou ak pracuje realitný maklér pod realitnou kanceláriou, ktorá mu ponúka odmenu vo výške 40 %, tak jeho mesačný príjem predstavuje približne 1 600 - 1 700 eur. Ak sa maklér dohodne s realitnou kanceláriou na pomerné znášanie nákladov spojených s prevodom, tak už nemusí odpočítavať z jeho mesačného príjmu tieto náklady.

Skúsenejší realitní makléri získavajú zákazky bonitných klientov a tam sa reality často nepredávajú cez masmediálne prostriedky, ale napríklad formou dražby. To znamená, že realitní makléri nehnuteľnosť zakúpia a až následne ju predajú záujemcovi. Náklady na takýto obchod sú pre makléra značne vysoké, avšak zisk z predaja nehnuteľnosti možno prirovnať k priemernému ročnému zárobku Slováka. 

Tiež platí, že v niektorých prípadoch sa realitní makléri môžu dostať aj k luxusným nehnuteľnostiam, prevodom veľkých nehnuteľností alebo komerčných pozemkov, pri ktorých je provízia podstatne vyššia. Takýto predaj si vyžaduje odbornejší prístup a vtedy môže odmena makléra presiahnuť pokojne sumu niekoľko desiatok tisíc eur.

Aké sú náklady realitného makléra?

Kľúčové sú najmä tie počiatočné náklady. Množstvo realitných maklérov má aj inú prácu a preto je v prvom rade potrebná investícia do pracovného času. Realitný maklér sa musí naučiť všetky postupy predaja a kúpy, musí výborne poznať zákony na Slovensku, sledovať trh s realitami, podmienky hypotekárnych úverov atď. Je tiež možné a veľmi pravdepodobné, že prvé tri mesiace realitný maklér nebude mať žiadny príjem. 

Prvé náklady sú spojené najmä s prezentáciou. Ako realitný maklér potrebujete investovať do svojho vzhľadu, pracovných nástrojov (laptop, mobilný telefón, automobil) a tiež s veľkou pravdepodobnosťou miniete pár stoviek aj na rekvalifikáciu alebo školenia. Absolvovať možno napríklad 2-dňový kurz Realitný obchod v praxi, ktorý je akreditovaný Ministerstvom školstva SR a získate po ňom prestížny titul Rsc. za menom.

Ďalšou métou realitných maklérov zvykne byť otvorenie vlastnej realitnej kancelárie. Stávajú sa potom manažérmi, ktorí riadia ostatných maklérov. Mnohí makléri a majitelia realitných kancelárií začínajú neskôr realizovať aj vlastné developerské projekty (výstavba bytov a pod.), prípadne výhodne kupovať nehnuteľnosti za účelom ich ďalšieho predaja so ziskom.

Čo potrebuje maklér, aby mohol začať?

Realitná činnosť (t.j. sprostredkovanie predaja, prenájmu a kúpy nehnuteľností) je podľa zákona NR SR č. 455/1991 Zb. v znení neskorších úprav o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) tzv. „viazaná živnosť“, t.j. na jej vykonávanie je potrebná odborná spôsobilosť, ktorú je potrebné preukázať vysokoškolským vzdelaním ekonomického, právnického, stavebného, alebo architektonického smeru, alebo úplným stredným vzdelaním s maturitnou skúškou a 5-ročnou praxou v odbore (Príloha č. 2 k zákonu č. 455/1991 Zb. v znení neskorších predpisov).

Za prax v odbore možno považovať najmä prax v už existujúcej realitnej kancelárii. Po splnení podmienok je možné požiadať príslušný Živnostenský úrad (v mieste trvalého bydliska realitného makléra) o ohlásenie viazanej živnosti.

Realitný maklér však môže s realitnou kanceláriou uzavrieť aj riadny pracovný pomer (príp. skrátený pracovný pomer), čo je z právneho hľadiska ideálna forma, aj keď v súčasných podmienkach a v realitnej praxi v podmienkach SR veľmi málo častá. 

Anketa

Predávali by ste byt cez realitku alebo bez nej?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok