7 noviniek v roku 2023: Aké zmeny nás čakajú v oblasti práva a financií?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 21. 12. 2022
Už len pár dní nás delí od nového kalendárneho roka. Aj v ňom nadobudne účinnosť viacero právnych predpisov, ktoré budú mať dopad na našu každodennú realitu. Väčší počet zmien opäť nastáva v oblasti pracovného práva a zamestnanosti. Niektoré novoty majú pomôcť podnikateľom aj motoristom, iné naopak negatívne zasiahnu peňaženky nás všetkých. Poďte sa s nami pozrieť, čo nám rok 2023 prinesie.
7 noviniek v roku 2023: Aké zmeny nás čakajú v oblasti práva a financií?

Zdroj: Shutterstock

Zlegalizovanie rodinnej výpomoci pre viac spoločností s ručením obmedzeným 

Až do konca tohto roka bola rodinná výpomoc povolená len pre tie spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorých 100 % vlastníkom bola jediná fyzická osoba. Len takáto eseročka mohla využívať výpomoc najbližších príbuzných spoločníka bez toho, aby jej hrozilo uloženie sankcie za nelegálne zamestnávanie. 

Od 1. januára 2023 sa povolená rodinná výpomoc stane dostupnejšou pre viac tržných subjektov. Okrem podnikateľov – fyzických osôb (typicky živnostníkov) a eseročiek patriacich jedinej fyzickej osobe ju budú môcť využiť aj spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré budú mať dvoch spoločníkov, a to za predpokladu, že títo spoločníci sú príbuznými v priamom rade (prarodič, rodič, dieťa, vnuk), súrodencami alebo manželmi. Rodinná výpomoc spočívajúca vo výkone práce pre spoločnosť bude zároveň povolená len vtedy, ak ju bude vykonávať osoba, ktorá je:

1) príbuzným v priamom rade, súrodencom alebo manželom podnikateľa- fyzickej osoby alebo spoločníka eseročky a je

2) dôchodkovo poistená,

3) poberateľom dôchodku alebo

4) žiakom či študentom do 26 rokov veku. 

Opäť sa zvyšuje suma stravného a s ňou aj suma príspevku zamestnávateľa na stravovanie + gastrolístku 

Sumy stravného sa od 1. 1. 2023 zvyšujú nasledovne:

a) 6,80 Eur pre časové pásmo 5 až 12 hodín,
b) 10,10 Eur pre časové pásmo nad 12 až 18 hodín,
c) 15,30 eur pre časové pásmo nad 18 hodín.

V súlade s vyššie uvedeným bude príspevok na stravovanie zo strany zamestnávateľa limitovaný sumou 3,74 Eur; hodnota stravovacej poukážky bude najmenej 5,10 Eur. Po novom roku sa navyše až na výnimky plošne prejde na elektronické gastrokarty. 

Zvyšujú sa ceny diaľničných známok 

Na základe novelizácie nariadenia vlády č. 410/2014 Z.z. schválenej tesne pred vianočnými sviatkami sa úhrada diaľničnej známky od 1. 1. 2023 zvýši na:

a) 60 Eur na 1 kalendárnyrok, resp. 365 dní,

b) 17 Eur na 1 mesiac,

c) 12 Eur na 10 dní. 

Nové podmienky pre dohodu o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce 

Od 1. 1. 2023 sa upravujú aj podmienky pre uzatvorenie dohody o pracovnej činnosti, ktorá sa bude týkať sezónnej práce (v zásade pôjde o výkon prác súvisiacich s pestovaním poľnohospodárskych plodín alebo činností v rámci cestovného ruchu). Podmienky pre zamestnávanie sezónnou prácou sa pre zamestnávateľov o čosi zjednodušia. Dohoda o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce bude môcť byť uzatvorená v rozsahu 520 hodín v kalendárnom roku. Priemerný týždenný pracovný čas za dobu trvania dohody, najviac však za štyri mesiace, nesmie presiahnuť 40 hodín a možno ju uzatvoriť najviac na 8 mesiacov. O zavádzaných zmenách sa bližšie dozviete v našom článku: Čo sa zmení v oblasti sezónneho zamestnávania od roku 2023 ? 

Štátne orgány získajú lepší prístup k informáciám o vašich účtoch

V roku 2023 by mal byť uvedený do prevádzky centrálny register účtov. Pôjde o systém, ktorý má zjednodušiť boj proti tzv. praniu špinavých peňazí. Prístup do neho budú mať len vybrané štátne orgány či inštitúcie (napr. orgány činné v trestnom konaní, SIS, orgány správy daní apod.), ktoré si od neho sľubujú urýchlenie riešenia im zverenej agendy. Z registra sa bude dať zistiť, aké účty máte; nebude však z neho vyplývať informácia, koľko na nich máte peňazí: Od 1. 1. 2023 získa štát lepší prístup k informáciám o vašom bankovom konte. Čo to bude znamenať? 

Pôvodne mal centrálny register účtov fungovať už od 1. januára 2023; v decembri bol však do NR SR predložený návrh zákona, na základe ktorého sa má jeho uvedenie do prevádzky odložiť až na 1. júla 2023

Zmeny v zamestnanosti osôb so zdravotným postihnutím 

Od nového roka sa mení aj plnenie povinnosti zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím. Pokiaľ ju zamestnávateľ plní formou zadávania zákaziek vhodných na zamestnávanie uvedených osôb, bude sa výška zákazky rozhodná pre započítanie po novom líšiť podľa toho, či sa bude:

1) odoberať tovar – v takom prípade je výška zákazky na započítanie jedného občana so zdravotným postihnutím 0,8-násobok celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za 1. až 3. štvrťrok kalendárneho roka predchádzajúcemu roku, v ktorom zamestnávateľ plní povinnosť zamestnávania stanoveného podielu osôb so zdravotným postihnutím;
2) prijímať služba – v tomto prípade je výška zákazky na započítanie jedného občana so zdravotným postihnutím 0,7-násobok vyššie uvedenej čiastky. 

Nové pravidlá majú podporiť rozmanité formy zapojenia občanov so zdravotným postihnutím do pracovného procesu, a to aj v pomerne atraktívnych sektoroch (napr. IT). 

Zmenené pravidlá pre prideľovanie EČV 

Od 1. januára nadobúda účinnosť aj novela zákona o cestnej premávke, ktorá zásadne modifikuje pravidlá pre označovanie motorových vozidiel poznávacími značkami. Hlavným cieľom zmeny má byť možnosť prenositeľnosti tabuľky s evidenčným číslom vozidla (hovorovo označované ako „ešpézetka“) z pôvodného majiteľa vozidla na jeho nového vlastníka. Značky sa na vozidle ponechajú aj vtedy, keď bude nový držiteľ vozidla z iného okresu. Samotné okresy v označovaní už nebudú dôležité; to bude totiž zjednotené na celoslovenskej úrovni. 

Vodičov určite poteší aj administratívne uľahčenie spočívajúce v tom, že odhlasovanie vozidla a jeho následne prihlasovanie už nebude potrebné robiť v dvoch krokoch. Úprava mala byť pôvodne účinná už od 1. marca 2022; nakoniec sa ale jej zavedenie do praxe posunulo až na začiatok roka 2023.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok