Stavebné sporenie - aké sú aktuálne podmienky a výhody?

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 11. 2020
V roku 2019 prešlo stavebné sporenie zásadnejšími zmenami. Štátna prémia sa nemenila a obmedzenia zostávajú rovnaké. Prinášame tipy, ako možno stavebné sporenie využiť.
Stavebné sporenie - aké sú aktuálne podmienky a výhody?

Zdroj: Shutterstock

Stavebné sporenie má veľmi široké využitie. Predovšetkým by malo slúžiť na na účely riešenia vášho bývania. Ak ho budete chcieť využiť na iné veci, musíte sa pripraviť aj na komplikácie.

Z pohľadu bývania možno stavebné sporenie využiť na účely ako:

  1. nadobudnutie vlastníctva bytu, rodinného domu vrátane súvisiacich drobných stavieb, bytového domu alebo ich častí,

  2. výstavbu, prístavbu, nadstavbu, vstavbu, bytu, rodinného domu vrátane súvisiacich drobných stavieb, bytového domu alebo ich častí,

  3. stavebné úpravy, modernizáciu a obnovu bytu, rodinného domu vrátane súvisiacich drobných stavieb, bytového domu alebo na udržiavacie práce na nich,

  4. nadobudnutie vlastníctva stavebného pozemku na účel výstavby rodinného domu alebo bytového domu,

  5. nadobudnutie vlastníctva pozemku, na ktorom sa už nachádza rodinný dom alebo bytový dom,

  6. nadobudnutie vlastníctva nebytových priestorov v bytovom dome na účel prestavby nebytových priestorov na byt,

  7. prestavbu nebytových priestorov na byt,

  8. úhradu podielu bytovému družstvu na účel nadobudnutia bytu,

  9. výstavbu alebo nadobudnutie zariadení využívajúcich alternatívne zdroje energie, domových čističiek odpadových vôd vrátane ich modernizácie, obnovy a udržiavacích prác na nich,

  10. prípravu stavebných pozemkov určených na výstavbu rodinných domov a bytových domov vrátane pripojenia na verejné rozvodové siete plynu, vody, elektriny, kanalizácie a iné verejné dopravné a technické vybavenia územia,

  11. prípravu a vypracovanie územnej dokumentácie alebo projektovej dokumentácie na stavebné účely uvedené v bodoch 2, 7, 9 a 10,

  12. získanie energetického certifikátu rodinného domu alebo bytového domu,

  13. úhradu záväzkov súvisiacich so stavebnými účelmi uvedenými v bodoch 1 - 12,

  14. nadobudnutie, výstavbu, prestavbu, stavebné úpravy, obnovu a modernizáciu tuzemských nehnuteľností s prevažujúcou funkciou bývania a ubytovania určených na využitie funkcie zariadení sociálnych služieb a študentských internátov vrátane vyvolaných investícií.

 

Konkrétne možno peniaze zo stavebného sporenia použiť aj na tieto stavebné účely:

  • základné stavebné práce

  • izolácie

  • podlahové krytiny pevne spojené s podlahou

  • strecha

  • kanalizácia

  • elektroinštalácia

  • vodoinštalácia

  • plynoinštalácia

  • vykurovanie

  • vzduchotechnika

  • výplne otvorov

  • klampiarske prvky

  • povrchové úpravy

  • stolárske konštrukcie pevne spojené so stavbou, prvky aktívnej a pasívnej bezpečnosti

  • vnútorné zariadenie

  • vonkajšie úpravy

  • ostatné prvky (garáž, terasa a podobne)

Doklady, doklady a doklady

Sporitelia, ktorí sporili dlhšie ako 6 rokov doteraz nemuseli dokladovať, že peniaze naozaj použili na stavebné účely, rekonštrukciu, či kúpu nehnuteľnosti. Pre zmluvy uzatvorené od 1.1.2019 to už je povinné vždy.

Každé využitie stavebného sporenia musíte po novom dokladovať. Ak aj teda budete peniaze používať na iné účely, potrebujete zdokladovať, že ste nejakým spôsobom minuli prostriedky na riešenie bývania. Každá stavebná sporiteľňa presne špecifikuje účely, na ktoré je možné využiť finančné prostriedky.

Akceptované sú tieto doklady – blok z registračnej pokladne, faktúra s dokladom o úhrade, kúpna zmluva s listom vlastníctva a potvrdeným návrhom na vklad do katastra nehnuteľností. Veľkou výhodou je akceptácia dokladov od dátumu začiatku účinnosti zmluvy o stavebnom sporení.

Stavebné sporenie ako starobný dôchodok

Vďaka tomu, že sporenie po šiestich rokoch možno použiť ľubovoľne, môžu ho využiť aj ľudia, ktorí si chcú vytvoriť finančnú rezervu na dôchodok. Tradične majú o tento druh sporenia záujem aj ľudia vo vyššom veku, pretože vytvára pre nich svojimi stabilnými podmienkami vhodné prostredie na zhodnocovanie úspor.

Prvá stavebná sporiteľňa napríklad ponúka seniorom aj špeciálny produkt, z ktorého nemusia vybrať peniaze naraz, ale môžu si ich nechať vyplácať postupne až počas šiestich rokov. Seniori, ktorí si sporia, môžu po splnení podmienok získať aj nárok na stavebný úver. Úvery sú pritom pri senioroch pomerne obtiažna vec a stavebné sporenie im situáciu uľahčuje.

Nové podmienky v roku 2020 priniesli obmedzenia

Štátna prémia sa postupne začala prepadať nižšie a nižšie. Následkom toho je pre získanie plnej štátnej prémie potrebné do sporenia vkladať stále viac peňazí, čo si môže dovoliť menej sporiteľov.

Kým v roku 2013 bol pre získanie plnej štátnej prémie postačujúci ročný vklad vo výške 577,30 eur, v tomto roku je potrebný omnoho vyšší vklad. Štátna prémia v roku 2020 klesla na 2,5% a minimálny ročný vklad je 2800 eur. Pozitívnou správou je, že maximálna výška štátnej prémie sa zvyšuje z 66,39 eura na rovných 70,00 eur.

Kedysi mohli klienti získavať štátnu prémiu aj počas čerpania medziúveru (keďže v produkte sa ešte stále zároveň sporí), po novom to už nie jemožné. 

Navyše, ak klient uzatvorí zmluvu v druhom polroku daného roka, má nárok maximálne na 50 % štátnej prémie.

Stavebné sporenie ako vkladná knižka?

Kritériom pre zisk štátnej prémie je tiež príjem. Štátnu prémiu môže získať len osoba, ktorá zarába maximálne 1,3 násobok priemernej hrubej mzdy v hospodárstve. Aktuálne je to približne 1300 eur. V tomto prípade existuje jedna finta, ktorou sa dá toto nariadenie obísť. Stačí sporenie previesť na svoje deti a získavať tak prémiu aj naďalej. Často za túto zmenu netreba v sporiteľni hradiť žiadny poplatok.

Keď nestačí hypotéka alebo úver v banke

Stavebné sporenie nie je len o sporení, ale môže tiež pomôcť získať výhodný úver na bývanie. Je to výhodné napríklad pre majiteľov starších domov alebo ľudí, ktorí nemajú finančnú rezervu a potrebovali by čo najviac prostriedkov na svoje bývanie.

Ak totiž nebudú stačiť vlastné úspory v stavebnom sporení so štátnou prémiou, môžu to dofinancovať stavebným úverom. Výhodou je, že ho získajú do sumy až 50-tisíc eur bez dokladovania príjmu a bez zakladania nehnuteľnosti.

Klient si zároveň automaticky vytvára právny nárok na výhodný stavebný úver s garanciou nízkeho úroku a splátky na 20 až 30 rokov. 

Kde možno požiadať o stavebné sporenie?

  • Prvá stavebná sporiteľňa, a.s.

  • ČSOB stavebná sporiteľňa, a.s.

  • Wüstenrot stavebná sporiteľňa, a.s.

Koronavírus negatívne ovplyvnil aj stavebné sporenie

Negatívny vývoj úverov na bývanie zaznamenal aj segment stavebných sporiteľní. Ten je síce podľa Národnej banky Slovenska typický zvýšenou volatilitou, avšak od septembra 2019 zaznamenal prakticky každý mesiac len poklesy objemu úverov. Výsledok z prvého štvrťroka 2020 bol dokonca podľa centrálnej banky najhorší za celú dostupnú históriu, a za tieto tri mesiace sa portfólio úverov stavebných sporiteľní zmenšilo o 1,3 %. 

Ľudia začali prehodnocovať svoje plány spojené s bývaním, celková neistota sa preniesla do ich ochoty úverovať sa. Na druhej strane prišli obmedzenia finančných inštitúcií, ktoré súvisia s obozretným poskytovaním úverov v čase krízy. Niektorí žiadatelia teda nespĺňajú aktuálne sprísnené štandardy stavebných sporiteľní. Zjednodušene povedané, že pri riešení bývania mnohým klientom vyjde na splátku hypotéky, ale ďalší úver na dofinancovanie, resp. rekonštrukciu bývania v stavebnej sporiteľni už niektorým ľuďom z ich príjmu nevychádza,

Okrem toho vplyv na spomalenie rastu úverov mali aj opatrenia centrálnej banky z januára. Tie obmedzili poskytovanie úverov tak, že úverové splátky klientov nesmú presiahnuť 60 % čistého príjmu zníženého o životné minimum, čo hlavne pri nižších príjmových skupinách alebo domácnostiach už zaťažených úverovými splátkami znamená stopku.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok