5 vecí, na ktoré si treba dať pozor, keď si beriete spotrebný úver

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 2. 2018
Životnosť veci, ktorú si kupujete na úver, by mala presiahnuť dobu splácania.
5 vecí, na ktoré si treba dať pozor, keď si beriete spotrebný úver

Zdroj: Shutterstock

Začiatok roka môže priniesť mnohým domácnostiam finančné komplikácie. Po Vianociach, ktoré bývajú obvykle jednou z najnákladnejších častí roka, sú rodinné rozpočty často „vydrancované“. Ak sa do toho objavia neočakávané výdavky, prichádza problém, z čoho ich zaplatiť.

Klasickým riešením býva pôžička. Napríklad na auto, pretože to staré už doslúžilo alebo na výmenu pokazenej starej práčky za novú. Prinášame vám kľúčové zásady, ktoré môžu pomôcť pri vybavovaní si spotrebného úveru:

 

1. Vyberajte si z overených spoločností

Prvým krokom je zodpovedať si otázku, na aký účel potrebujete peniaze a na základe toho si vybrať najvhodnejší typ pôžičky. Na trhu je veľké množstvo spoločností s rôznymi ponukami. Dajte prednosť známejším spoločnostiam a radšej vynechajte podozrivé firmy, ktoré sa môžu tváriť ako najviac priateľské a ústretové. Často totiž ľudí lákajú na to, že klientov nepreverujú a ponúkajú peniaze aj takým, ktorí nemajú vôbec žiadny príjem a splácanie úveru je tak pre nich neriešiteľným problémom.

Každá solídna úverová spoločnosť a banka uchádzača o úver preverí, aby zistila, či je vôbec schopný požičané peniaze splácať. Keď si požičiavate peniaze, treba sa riadiť podľa zásady, že životnosť vecí, ktoré si hodláte z úveru zaobstarať, by mala presiahnuť dobu splácania pôžičky.

2. Porovnávajte ponuky konkurencie

Vyberajte si teda len z ponuky bezpečných a preverených spoločností, ideálne takých, ktoré sú pod kontrolou Národnej banky Slovenska. „Vyžiadajte si od viacerých takýchto spoločností konkrétne ponuky pre vaše potreby a doma si ich v pokoji poriadne porovnajte. Nikdy sa nezamerajte len na prvú, hoci aj  lákavú ponuku, ktorú objavíte. V iných spoločnostiach môžete dostať omnoho výhodnejšie podmienky a v konečnom dôsledku ušetriť nemalé finančné prostriedky do budúcnosti,“  radí analytik spotrebiteľského financovania spoločnosti Home Credit Roman Müller.

Dôležitými ukazovateľom sú výška mesačnej splátky a doba splácania. Tieto parametre by mali byť primerané vašim možnostiam a veku, aby ste boli schopní splácať úver aj v prípade výpadku pravidelného príjmu.

3. Najdôležitejší parameter - RPMN

Jedným z absolútne najdôležitejších parametrov, ktorý vplýva na výhodnosť či nevhodnosť pôžičky je RPMN, čiže ročná percentuálna miera nákladov. Výhodnosť úveru sa totiž neodzrkadľuje len vo výške úroku. Do výslednej sumy, ktorú nakoniec zaplatíte, sa zarátavajú aj rôzne poplatky, ktoré môžu úver výrazne predražiť. Tu je teda výraznou pomôckou spomínaná RPMN, ktorá zahŕňa nielen úrok, ale aj všetky ďalšie poplatky.

Je dôležité pripomenúť, že RPMN musí obsahovať každá zmluva. „Keď zadáte do výpočtu RPMN viaceré ponuky s s rovnakými parametrami, teda tú istú sumu a dobu splácania, výsledné RPMN ukáže, ktorá ponuka je tá najvýhodnejšia,“ ozrejmuje Roman Müller.

4. Pozorne čítajte aj sankcie a výnimky

Dajte si pozor aj na rôzne chytáky, ktoré taktiež môžu výrazne navýšiť váš úver. Zaujímajte sa o podmienky, koľko by vás stála upomienka, ak napríklad zabudnete zaplatiť nejakú splátku. Niektoré spoločnosti totiž majú prvé takéto upozornenie bez sankčného poplatku, inde si zase hneď účtujú vysoké pokuty.

Dôležité je presne vedieť a strážiť si termín, kedy presne musí byť splátka na účte veriteľa. „Pýtajte sa taktiež na to, ako by spoločnosť riešila vašu prípadnú neschopnosť splácať pôžičku. Solídna spoločnosť by vám mala  v takom prípade, ak sa jej ozvete čím skôr, ponúknuť vyhovujúce riešenie,“ dopĺňa analytik Home Creditu R. Müller.

Ďalšou dôležitou súčasťou úveru môže byť aj poistenie schopnosti splácať úver, ktoré vás môže chrániť v prípade nepredvídateľných komplikácií. „Tu si však vo vlastnom záujme podrobne preštudujte všetky podmienky a výnimky, na aké situácie sa toto poistenie nevzťahuje, aby ste neboli v problémovej situácii nepríjemne prekvapení,“ približuje R. Müller.

5. Pozor na malé písmenká v zmluvách

Pred samotným podpísaním zmluvy o úvere by ste nemali mať žiadne nezodpovedané otázky či pochybnosti. Máte právo si zobrať návrh zmluvy domov na preštudovanie. Je vždy lepšie si celý text najskôr prejsť s rodinou alebo známym či susedom, ktorý tomu viac rozumie.

Nikdy sa tiež nenechajte odradiť rozsahom zmluvy alebo malými písmenami. Kým si nie ste úplne istí tým, čo zmluva obsahuje, nepodpisujte ju a radšej sa opýtajte v spoločnosti, kde sa zaujímate o úver, ešte raz. Pôžička je záväzok a je nutné si ju brať s rozvahou, nie pod tlakom alebo v časovej tiesni.

Anketa

Splácate nejaký úver?

Čo znamená skratka RPMN?

Ako funguje kontokorentný úver?

Čo je to akontácia?

Čo je to životné minimum?

Chcete banke predčasne splatiť úver vo výške 10 000 €. Banka si účtuje poplatok za predčasné splatenie 5 %. Akú sumu budete potrebovať na predčasné splatenie úveru?

Čo znamená pojem poistná suma?

Čo je to deflácia?

Ako funguje termínovaný vklad?

Aký typ podielových investičných fondov je najmenej rizikový?

Kto je poistník?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok