Ste zdravotne postihnutá SZČO? Máte nárok na 1 000 eur pre asistenta

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 14. 10. 2022
Príspevok na činnosť pracovného asistenta je pomerne vysoká forma podpory, ktorá môže pomôcť hneď dvom ľuďom. Zdravotne postihnutá osoba sa vďaka nemu môže aktívne zárobkovo realizovať; jej asistent si na oplátku celkom pekne privyrobí.
Ste zdravotne postihnutá SZČO? Máte nárok na 1 000 eur pre asistenta

Zdroj: Shutterstock

V článku sa okrem iného dozviete, kto všetko môže príspevok získať a čo by mal pracovný asistent. Prinášame tiež odpoveď na otázku, či z príspevku treba platiť dane a ako sa asistent posudzuje z hľadiska odvodov na sociálne a zdravotné poistenie. 

Kto môže príspevok získať 

Príspevok na činnosť pracovného asistenta sa poskytuje:

1) SZČO, ktorá je zároveň občanom so zdravotným postihnutím,
2) zamestnávateľovi, ktorý zamestnáva občana so zdravotným postihnutím. 

Príspevok však môžu získať len za predpokladu, že potreba pracovného asistenta (čiže osoby, ktorá má byť inému pri jeho činnosti nápomocná) vyplýva z druhu zdravotného postihnutia a tiež z povahy pracovnej činnosti vykonávanej SZČO alebo zamestnancom. Dodajme, že podmienkou priznania príspevku nie je status chráneného pracoviska či chránenej dielne. 

Čo musí spĺňať pracovný asistent 

Pracovný asistent je buď:

1) zamestnancom, ktorý poskytuje pomoc zdravotne postihnutému zamestnancovi alebo viacerým zamestnancom pri výkone ich práce alebo osobných potrieb počas pracovného času,
2) osoba, ktorá pomáha zdravotne postihnutej SZČO pri prevádzkovaní alebo vykonávaní podnikateľskej činnosti či osobných potrieb počas realizácie podnikania. 

Asistent musí mať 18 rokovspôsobilosť na právne úkony. Pracovného asistenta zároveň treba odlíšiť od tzv. osobného asistenta podľa zákona č. 447/2008 Z.z., o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorého úlohou je pomáhať osobe s ŤZP. 

Ďalšie podmienky získania príspevku na činnosť pracovného asistenta 

Na príspevok môže pomýšľať len žiadateľ, ktorý:

- má splnené daňové povinnosti,

- má splnené povinnosti odvodu preddavku na poistné na verejné zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie,

- posledné 2 roky pred podaním žiadosti neporušil zákaz nelegálneho zamestnávania,

- nemá splatné finančné záväzky voči Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „ÚPSVaR“),

- nie je v konkurze, likvidácii, nútenej správe ani nemá určený splátkový kalendár v rámci oddlženia,

- nemá neuspokojené nároky zamestnancov z pracovného pomeru,

- nemá právoplatne uložený trest zákazu prijímať dotácie a subvencie alebo trest zákazu prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov EÚ. 

Výška príspevku na činnosť pracovného asistenta 

Suma príspevku nie je stanovená pevnou čiastkou; zákon vymedzuje len jej dolnúhornú hranicu. V zmysle uvedeného sa príspevok podľa rozsahu činnosti asistenta môže pohybovať medzi 41 %70 % tzv. celkovej ceny práce vypočítanej z priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za 1. až 3. štvrťrok kalendárneho roka, ktorý predchádza roku uzatvorenia dohody o poskytnutí príspevku s ÚPSVaR. Celková cena práce vychádza zo súčtu priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR zverejnenej Štatistickým úradom za príslušné obdobie, preddavku na poistné na zdravotné poistenie, poistného na sociálne poistenie a povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, plateného zamestnávateľom. 

Keďže pre rok 2022 predstavuje celková cena práce sumu 1 581,84 Eur, pohybuje sa výška príspevku na činnosť pracovného asistenta v rozpätí od 648,55 Eurdo 1 107,28 Eur mesačne.

 Uvedeným spôsobom sa určuje výška príspevku pre jedného pracovného asistenta počas trvania:

- pracovného pomeru zamestnanca alebo zamestnancov so zdravotným postihnutím, ktorí využívajú starostlivosť pracovného asistenta,

- prevádzkovania či vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti občanom so zdravotným postihnutím. 

Ako o príspevok požiadať 

Príspevok vypláca ÚPSVaR príslušný podľa vášho sídla či miesta podnikania. K žiadosti o príspevok budete musieť (okrem iného) doložiť:

- návrh zmluvy s asistentom,

- kópiu rozhodnutia alebo oznámenia Sociálnej poisťovne resp. posudku útvaru sociálneho zabezpečenia preukazujúcu invaliditu (v žiadosti sa uvádza aj údaj o percentuálnej miere poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť).

Aktuálny vzor žiadosti je možné získať na webových stránkach ÚPSVaR v sekcii venovanej príspevku na činnosť pracovného asistenta; vzor žiadosti obsahuje aj zoznam príloh, ktoré ÚPSVaR v dobe jej podania od žiadateľa vyžaduje. 

Ako vyplácanie príspevku funguje 

Ak vám ÚPSVaR príspevok prizná, uzatvorí s vami písomnú dohodu o poskytnutí príspevku. Pokiaľ príspevok nečerpáte ako zamestnávateľ zdravotne postihnutých osôb, ale ako podnikajúca SZČO, musíte okrem zmluvy s ÚPSVaR uzatvoriť aj písomnú zmluvu aj s vaším asistentom. Podľa zákona ide o zmluvu o poskytovaní pomoci pri prevádzkovaní alebo vykonávaní samostatnej zárobkovej činnosti. V zásade ide o tzv. nepomenovanú (inominátnu) zmluvu podľa Občianskeho zákonníka, v ktorej si môžete dohodnúť vami preferované podmienky výkonu asistencie. Vzhľadom na to, že jedno vyhotovenie zmluvy musíte odovzdať aj ÚPSVaR, nesmie v nej chýbať:

- druh a rozsah činností asistenta,

- miesto výkonu jeho činnosti,

- dohodnutý pracovný čas,

- práva a povinnosti asistenta,

- výška odmeny a spôsob jej vyplácania,

- dôvody odstúpenia od zmluvy. 

Hoci bude vo väčšine prípadov výška odmeny asistenta (logicky) vychádzať z výšky priznaného príspevku, bol v praxi vyslovený názor, že by pri dojednávaní odmeny asistenta mala SZČO brať výšku príspevku do úvahy len orientačne. Dohoda o odmene by mala zodpovedať najmä rozsahu postihnutia a tiež časovej náročnosti práce asistenta (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Košice, sp.zn. 7Sa/21/2016). 

Odvodový a daňový režim príjmov pracovného asistenta 

Príjem pracovného asistenta, ktorý je vyplácaný na základe zmluvy so zdravotne postihnutou SZČO, sa podraďuje pod zdaniteľné príjmy podľa § 6 ods. 2 písm. b) zákona o dani z príjmov (ide teda o príjem z „inej samostatnej zárobkovej činnosti“). Pracovný asistent (pokiaľ asistenciu nevykonáva ako zamestnanec) sa zároveň považuje za samostatne zárobkovo činného aj z hľadiska sociálneho poistenia a zdravotného poistenia.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+12
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok