Čo si voči vám exekútor nesmie dovoliť a čo máte v exekúcii naopak zakázané vy?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 10. 2023
Narastajú vám dlhy a vy už teraz trpíte nočnými morami z možných následkov ich neplatenia? Čo by vám reálne hrozilo, ak by sa veritelia obrátili na exekútora? Do akej miery by ste boli obmedzení vo vašich činnostiach a na čo by vám exekútor nemohol siahnuť?
Čo si voči vám exekútor nesmie dovoliť a čo máte v exekúcii naopak zakázané vy?

Zdroj: Shutterstock

Čo nesmiete robiť, ak ste v exekúcii? 

Od momentu, kedy vám exekútor doručí upovedomenie o začatí exekúcie, musíte obmedziť svoju činnosť na uskutočňovanie bežných právnych úkonov. Finančné či iné transakcie musíte utlmiť až v rozsahu, v ktorom to od vás možno spravodlivo požadovať s ohľadom na výšku a význam vymáhaného nároku. Z uvedeného vyplýva, že miera obmedzenia bude pre každého dlžníka čiastočne odlišná. V konkrétnom prípade bude záležať na tom:

- aké majetkové dispozície či finančné operácie ste bežne vykonávali pred exekúciou, 

- aký je rozsah vášho majetku, z ktorého možno vymáhaný dlh uspokojovať a tiež

- aká je dlžná suma. 

Za bežné právne úkony právnickej osoby alebo podnikateľa sa považujú tie, ktoré sú nevyhnutne potrebné na zabezpečenie riadneho výkonu predmetu ich činnosti či podnikania. Ak je exekúcia vedená na majetok fyzickej osoby, musí sa táto obmedziť na úkony, ktoré sú nevyhnutne potrebné na zabezpečenie jej bežných životných potrieb a tiež bežných potrieb tých, voči ktorým má fyzická osoba vyživovaciu povinnosť (najčastejšie pôjde o jej deti, prípadne manželského partnera či rodičov). 

Zákon zároveň výslovne uvádza príklady konaní, ktoré sa za bežné úkony nepovažujú. V každom prípade by ste po doručení upovedomenia o začatí exekúcie nemali:

1) zakladať obchodnú spoločnosť (vrátane s.r.o.), družstvo či inú právnickú osobu,

2) nadobúdať alebo prevádzať účasť na obchodnej spoločnosti, družstve alebo inej právnickej osobe,

3) prevádzať nehnuteľnosti alebo ich prenajať, prípadne ich zaťažovať právom 3. osoby (vecnými bremenami, záložnými právami),

4) uskutočňovať akékoľvek právne úkony bez primeraného protiplnenia (darovanie či predaj za symbolickú kúpnu cenu a pod.). 

Čo treba splniť pri nakladaní s majetkom podliehajúcim exekúcii? 

Dispozície s majetkom podliehajúcim exekúcii nie sú ani po doručení upovedomenia o začatí exekúcie úplne vylúčené. Ako už vyplýva z vyššie uvedeného, v intenciách bežných právnych úkonov sú naopak povolené. 

K nakladaniu s majetkom nad rámec bežných právnych úkonov však potrebujete predchádzajúci písomný súhlas exekútora. Absencia jeho súhlasu ale nemá za následok neplatnosť právnych úkonov, „len“ ich neúčinnosť. Znamená to, že k prevodu majetku na tretiu osobu v zmysle právneho úkonu síce dôjde, ale veriteľ si môže svoju pohľadávku exekučne uspokojiť aj z neho (aj keď už bude patriť osobe odlišnej od dlžníka). V prípade, že pôjde o právne úkony v prospech spriaznených osôb, ktoré o exekúcii vedeli alebo pri vynaložení náležitej starostlivosti museli vedieť, nebude musieť veriteľ právnym úkonom ani osobitne odporovať formou podania žaloby o neúčinnosti. 

Do okruhu spriaznených osôb patria napríklad:

- vaši príbuzní v priamom rade, súrodenec, manžel; iné osoby v rodinnom či obdobnom pomere, ak by ujmu, ktorú by utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú (tzv. osoby blízke), či

- právnické osoby, v ktorých ste mali vy či vaše osoby blízke zákonom stanovenú majetkovú účasť alebo personálne prepojenia (kompletný výpočet spriaznených osôb uvádza § 42a ods. 3 a 4 Občianskeho zákonníka). 

Ak sa chcete zbaviť pohľadávok ich jednostranným započítaním voči exekvovaným pohľadávkam vášho veriteľa (bližšie: Nemáte peniaze, ale máte dlžníkov: Ako to využiť, aby ste sa sami zbavili dlhov?), nebude toto započítanie účinné. Výnimkou je len započítanie pohľadávky, ktorú máte priznanú exekučným titulom, na podklade ktorého by ste aj vy mohli voči veriteľovi viesť exekúciu. 

Čo exekútor nesmie zabaviť 

V nijakom štádiu exekučného konania vám exekútor nesmie siahnuť na:

1) veci, ktoré nevyhnutne potrebujete na uspokojovanie hmotných potrieb vašich a vašej rodiny alebo na plnenie pracovných úloh či vaše podnikanie, ani iné veci, ktorých predaj by bol v rozpore s morálnymi zásadami,

2) bežné súčasti odevov, bielizeň a obuv,

3) nevyhnutné vybavenie domácnosti, medzi ktoré patria postele, stôl a stoličky podľa počtu členov vašej rodiny, chladnička, sporák, varič, vykurovacie teleso, palivo, práčka, periny a posteľná bielizeň, bežný kuchynský riad a rádioprijímač,

4) vaše domáce zvieratá s výnimkou tých, ktoré slúžia na podnikanie,

5) vaše veci slúžiace na plnenie vašich pracovných úloh alebo na podnikanie do výšky 331,94 Eur,

6) zdravotnícke potreby a iné veci, ktoré potrebujete vzhľadom na vašu chorobu alebo telesnú chybu,

7) veci, na ktoré sa poskytli dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávke, peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately finančného charakteru,

8) osobné auto, ktoré potrebujete na individuálnu prepravu a na uspokojovanie potrieb fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a potrieb vašej rodiny alebo členov domácnosti,

9) snubný prsteň a obrúčku,

10) hotové peniaze do sumy 165 Eur,

11) študijnú literatúru a hračky. 

Ak ste podnikateľom hospodáriacim na pôde, nesmie exekútor zabaviť ani veci, ktorých exekvovanie by ohrozilo riadne obhospodarovanie pôdy alebo zachovanie plynulej prevádzky rastlinnej a živočíšnej výroby a chovné zvieratá (dojnice, vysokoteľné jalovice, plemenné býky, plemenné prasnice, plemenné kance, bahnice a plemenné barany). 

Zákaz exekvovania platí aj pre podiel sporiteľa na majetku v dôchodkovom fonde a podiel účastníka na majetku v príspevkovom doplnkovom dôchodkovom fonde. 

Exekútor môže za účelom zistenia speňažiteľných hnuteľných vecí urobiť vašu osobnú prehliadku a tiež prehliadku bytu či iných priestorov, v ktorých sa nachádza váš majetok. Prístup si môže vymôcť a k tomuto úkonu musí pribrať osobu, ktorá nie je na veci zúčastnená (nemôže ísť napr. o vášho veriteľa, pre ktorého dlh vymáha). Vašu osobnú prehliadku môže vykonať len osoba rovnakého pohlavia. 

Kedy exekútor nesmie exekvovať nehnuteľnosť 

Spôsob vykonania exekúcie musí exekútor určiť vždy tak, aby bol primeraný vymáhanej povinnosti. V každom prípade teda musí platiť, že by mal svojimi krokmi postihovať len váš majetok v takej hodnote, ktorá je adekvátna hodnote exekvovanej pohľadávky. 

Zároveň platí, že ak dlh bez príslušenstva ku dňu doručenia návrhu na vykonanie exekúcie:

- neprevyšuje 2 000 Eur (tzv. drobná exekúcia) a

- nejde o pohľadávku na výživnom,

nemôže exekútor za účelom jeho vymoženia predať nehnuteľnosť, v ktorej máte hlásený trvalý alebo prechodný pobyt. Zostáva mu zachovaná len možnosť zriadiť exekučné záložné právo. 

Uvedené neplatí, ak sú voči vám vedené viaceré drobné exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky v súhrne prevyšujúce 2 000 Eur a exekútor preukáže, že ich nemôže uspokojiť iným spôsobom. V takom prípade smie pristúpiť za účelom vymoženia pohľadávok aj k predaju nehnuteľnosti, a to za predpokladu, že mu tento postup schváli súd.

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

5. 4. 2024 | Daniel Výcha

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Mnohí zamestnanci by si v budúcnosti mohli prilepšiť o desiatky eur. Vyplýva to z návrhu novely, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala vypočítať ako 60 % z priemernej mzdy. Túto informáciu... celý článok

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok