Koľko ušetrí investor na daniach od 1. januára 2024?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 12. 9. 2023
Sporiace účty už dávno nie sú jedinou možnosťou, kam si môžete odkladať peniaze. Čoraz viac ľudí objavuje svet investovania, ktorý je dnes dostupnejší než kedykoľvek predtým. Keď si na tento účel vyhradíte určitú finančnú sumu, otvára sa pred vami niekoľko otázok. Prvým krokom je rozhodnutie, do čoho presne chcete investovať. Donedávna boli pre väčšinu ľudí najatraktívnejšie ETF fondy vďaka daňovým výhodám. To sa však mení s novou novelou zákona.
Koľko ušetrí investor na daniach od 1. januára 2024?

Zdroj: Shutterstock

Aj výnos z investície je zdaniteľný príjem

Aj keď sú výnosy z investície a mzda získaná v zamestnaní na prvý pohľad rozdielne, majú jeden spoločný znak – podľa zákona o dani z príjmov sú občania povinní ich zdaňovať. V praxi by to vyzeralo nasledovne:

Predstavme si, že ste investovali 10 000 eur a po istom čase sa hodnota investovaných peňazí zvýšila na 11 000 eur. Teraz si chcete kúpiť auto a rozhodnete sa ich preto vybrať. Rozdiel medzi počiatočnou investíciou a hodnotou pri výbere je 1 000 € – to je výnos z vašej investície. Keďže podľa zákona ide o zdaniteľný príjem, ste povinní odviesť štátu 19 % z tejto sumy (190 €).

Avšak zákon o dani z príjmov obsahuje výnimky vo forme daňových zvýhodnení. Vďaka nim niektorí investori nemusia odvádzať daň z príjmu, aj keď ich investícia priniesla výnos. Dlhodobo sa táto výnimka vzťahovala iba na ETF fondy. Ak vaša investícia do ETF fondu trvala viac ako rok, daňová povinnosť odpadla. Toto pravidlo bude platiť aj naďalej, no po novom sa medzi daňovo zvýhodnené investičné nástroje zaradia aj podielové fondy.

Novela redukuje rozdiely

Koncom júna 2023 schválil parlament novelu zákona, ktorej cieľom je zjednotiť daňové podmienky pre investorov zameraných na ETF fondy a podielové fondy. Táto novela je výsledkom úsilia poslancov zo strán SASKA a OĽANO. Pôvodným zámerom bolo zaviesť úplne rovnaké pravidlá, teda investície do podielových fondov mali byť tiež oslobodené od dane z príjmu po roku.

„Nikto by nemal mať neoprávnenú výhodu. Je nezmysel, aby slovenské podielové fondy boli zdaňované inak ako zahraničné a ešte inak, ak ide o zahraničný fond obchodovaný na burze.“ vysvetlil Peter Cmorej zo strany SASKA, jeden z predkladateľov návrhu.

Hlavným problémom podľa jeho slov bolo diskriminovať určité cenné papiere. Ide najmä o to, že portfóliá bežných investorov sa často skladajú z rôznych cenných papierov, z ktorých niektoré sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu a iné nie. Medzi nimi však neexistujú žiadne podstatné rozdiely, pokiaľ ide o transparentnosť či likviditu. V praxi to znamenalo, že pre rovnako kvalitné investície platili rôzne daňové podmienky.

Okrem toho boli znevýhodňované nielen konkrétne skupiny cenných papierov, ale aj správcovské spoločnosti. Slovenské správcovské spoločnosti sa totiž zameriavajú najmä na podielové fondy, zatiaľ čo ETF fondy sú prevažne obchodované prostredníctvom zahraničných predajcov. Zjednotenie podmienok pre ETF a podielové fondy teda posilňuje aj slovenské správcovské spoločnosti.

Investujete do podielových fondov? Počkajte s výberom 

Hoci nakoniec Cmorej pozmeňujúcim návrhom upravil lehotu na tri roky, novela zákona potešila mnohých investorov. Od 1. januára 2024 nevznikne povinnosť odvodu dane z príjmu, ak ide o výber investície staršej ako 3 roky. „Ak investor vystúpi z podielového fondu po 1. 1. 2024 a bude to zároveň po viac ako troch rokoch, nebudú sa uplatňovať dane zo zisku,“ uviedol Cmorej.

Stále síce existuje rozdiel medzi ETF a podielovými fondmi, no je už iba minimálny. Je dôležité si uvedomiť, že investícia s cieľom budovania majetku nie je otázkou jedného či dvoch rokov. Najčastejšie ide o investičné ciele v horizonte 5, 10, ale aj niekoľkých desiatok rokov. Nákup týchto cenných papierov nie je zameraný na rýchle zbohatnutie, ale na dlhodobú ochranu pred infláciou a na sporenie na dôchodok, bývanie či lepšie vzdelanie pre deti.

Novela zákona sa bude automaticky vzťahovať aj na podielové listy nadobudnuté pred jej účinnosťou. Táto informácia je dôležitá najmä pre investorov, ktorí zvažujú výber investície pred koncom roka 2023. Ak je vaša investícia staršia ako 3 roky a nájdete spôsob, ako vydržať bez týchto peňazí do začiatku budúceho roka, určite počkajte.

Pri menších investíciách nemusia byť rozdiely v hodnote pred a po zdanení veľmi výrazné. Avšak pokiaľ by niekto mesačne investoval 250 eur do podielového fondu s ročným zhodnotením 10 % po dobu 20 rokov, dnes by mal na účte celkovo 191 060 eur. Z toho vklady tvoria sumu 60 000 € a výnos je 131 060 €. V súčasnosti by mal investor na výber dve možnosti:

  • odviesť takmer 25 000 eur na daniach, 
  • počkať do 1. 1. 2024 a nechať si ich.

Časový test platí aj pre kryptomeny

Novela zákona, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára 2024, ovplyvní aj zdaňovanie výnosov z kryptomien. Časový test, teda kontrola trvania investície a následné daňové zvýhodnenie, bude v tomto prípade stanovená na dobu jedného roka. Avšak na rozdiel od ETF a podielových fondov neprinesie úplné oslobodenie od dane.

Pri investovaní do kryptomien, ktoré trvá viac ako rok, sa daňová sadzba na výnos zníži na 7 %. V opačnom prípade musíte výnos zahrnúť do celkového základu dane a zdaňovať ho ako ostatné príjmy.

Anketa

Uvítali ste zmenu v zákone

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok