Ľudia, ktorí svoj majetok nadobudli obchodovaním s akciami

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 9. 3. 2023
Investovanie do akcií patrí medzi časté spôsoby zabezpečenia sa na dôchodok. Už aj na Slovensku je bežné, že ľudia, ktorí zbohatli dedením, podnikaním či inou aktivitou, často využívajú akciový trh na ďalšie zhodnotenie svojho majetku. Nájdu sa aj mnohí, ktorí sa stali milionármi či dokonca miliardármi práve obchodovaním s akciami. Tu je päť ľudí, ktorí získali svoje bohatstvo obchodovaním s akciami a presadili sa vo svete financií.
Ľudia, ktorí svoj majetok nadobudli obchodovaním s akciami

Zdroj: Shutterstock

Warren Buffett

Warren Buffett je jedným z najznámejších investorov všetkých čias. Zároveň patrí medzi najbohatších ľudí, ktorí sa vypracovali od nuly. Svoju investičnú kariéru začal v 50. rokoch 20. storočia nakupovaním akcií podhodnotených spoločností. Medzi jeho najúspešnejšie obchody patrí investícia do spoločnosti American Express v 60. rokoch, ktorá z neho urobila milionára, a nákup akcií spoločnosti Coca-Cola v 80. rokoch. Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway, ktorej je Warren Buffett majiteľom, v súčasnosti vlastní rôzne spoločnosti vrátane Geico a Fruit of the Loom.

Čistý majetok Warrena Buffetta v roku 2021 prekročil hranicu 100 miliárd dolárov. Podľa jeho slov „viac ako 99 % môjho majetku pôjde počas môjho života alebo po mojej smrti na filantropiu. Tento záväzok má voči dolárom veľkú hodnotu. V porovnaní s tým však mnohí jednotlivci každý deň dávajú iným viac.“

Ray Dalio

Ďalší úspešný americký investor a správca hedžových fondov. Svoju kariéru začal v 70. rokoch 20. storočia obchodovaním s komoditami a futures. V 70. rokoch založil spoločnosť Bridgewater Associates, ktorá je dnes jeden z najväčších hedžových fondov na svete. Svoju investičnú filozofiu zakladá na systéme, ktorý nazýva „princípy". Verí, že kľúčom k úspešnému investovaniu je pochopenie základných princípov ekonomiky a trhov. Čistý majetok Raya Dalia sa v roku 2022 odhadoval na približne 20 miliárd dolárov.

Paul Tudor Jones

Americký manažér hedžových fondov a filantrop. Svoju kariéru vo finančníctve začal v 70. rokoch 20. storočia obchodovaním s komoditami a futures. Jeho najúspešnejším obchodom bola stávka proti krachu na burze v roku 1987, vďaka ktorej sa stal milionárom. Jonesov hedžový fond Tudor Investment Corporation má rôznorodé portfólio, ktoré zahŕňa investície do akcií, dlhopisov a mien. Jeho čistý majetok sa dnes odhaduje na približne 7,5 miliardy dolárov.

George Soros

Maďarsko-americký investor a filantrop známy svojou prácou v oblasti obchodovania s menami a „shortovaním“. Svoj prvý hedžový fond Double Eagle založil v roku 1969. Zo zisku tohto fondu financoval v roku 1973 spoločnosť Soros Fund Management. V 90. rokoch 20. storočia Soros zarobil miliardu dolárov stávkami proti britskej libre. Je známy aj svojou prácou v oblasti presadzovania demokratických hodnôt a podpory progresívnych cieľov na celom svete. V súčasnosti sa čistý majetok Georga Sorosa odhaduje na približne 7 miliárd amerických dolárov.

Jesse Livermore

Príkladom toho, že zarábať na obchodovaní s akciami bolo možné už v predminulom storočí, je aj Jesse Livermore. Svoju kariéru začal ako maklérsky učeň koncom 19. storočia a v obchodovaní pokračoval aj v 20. storočí. Počas svojej kariéry niekoľkokrát zarobil a stratil majetok vrátane obrovskej stávky proti burzovému krachu v roku 1929. Livermorova obchodná filozofia bola založená na jeho presvedčení, že trh je riadený ľudskými emóciami a na základe týchto emócií sa dá predpovedať. Čistý majetok Jessa Livermora sa v čase jeho smrti v roku 1940 odhadoval na približne 100 miliónov dolárov. Táto hodnota by dnes predstavovala približne 1,5 miliardy dolárov.

Čo im prinieslo úspech?

Títo a mnohí ďalší investori získali svoje bohatstvo obchodovaním s akciami a zanechali stopu vo svete financií. Začiatky väčšiny z nich boli skromné, ale vďaka tvrdej práci, odhodlaniu a jedinečnej investičnej filozofii sa im podarilo vybudovať značný majetok.

Tak ako každé investovanie so sebou prináša riziko, aj náhoda má vplyv na konečný výsledok – konkrétne záleží na tom, či je investor v správnom čase na správnom mieste. Dlhodobý úspech uvedených investorov však vyplýva z ich hlbokého pochopenia trhov a ekonomiky. Všetci majú rôznorodé portfóliá investícií vrátane akcií, dlhopisov, forexu a často aj nehnuteľností, ktoré ich urobili jednými z najbohatších ľudí na svete.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

akcie, burza, investícia

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok