Najbohatší ľudia sveta, ktorí sa vypracovali od nuly

Redakcia | rubrika: Článok | 15. 11. 2022
V priebehu dejín sa objavilo mnoho jedincov, ktorí svojou podnikavosťou či vlastným úsilím vybudovali majetok sebe a často aj nasledujúcim generáciám. V roku 1916 bol za prvého dolárového miliardára vyhlásený ropný magnát John D. Rockefeller. Dnes sú ich v zozname stovky. Z rebríčku Forbes sme vybrali 11 najbohatších ľudí, ktorí sa tam vypracovali sami „od nuly“ alebo len s malou pomocou okolia.
Najbohatší ľudia sveta, ktorí sa vypracovali od nuly

Zdroj: Shutterstock

Elon Musk

  • Spoločnosť: Tesla, SpaceX, Neuralink, Boring Company
  • Majetok: 200 miliárd dolárov

Rodnú Juhoafrickú republiku opustil ako 17-ročný. Študoval na viacerých univerzitách v Kanade a Spojených štátoch. V roku 1995 založil s bratom Kimbalom spoločnosť Zip2, ktorú v roku 1999 predali za 307 miliónov. Nasledovala spoločnosť Xcom, PayPal a v roku 2002 SpaceX.

Väčšinu jeho bohatstva dnes tvoria firmy Tesla, SpaceX, Neuralink a Boring Company, ktoré založil a väčšinu z nich aj vedie. Najnovším prírastkom do jeho portfólia je sociálna sieť Twitter, ktorú kúpil v roku 2022 a momentálne je jej väčšinovým majiteľom (cca 82 %).

Gautam Adani

  • Spoločnosť: Adani Group
  • Majetok: 144 miliárd dolárov

Adani sa narodil a dodnes žije v Indii. V roku 1988 opustil vysokú školu aj textilný obchod svojho otca, aby založil firmu na vývoz komodít. Dnes je predsedom skupiny Adani s podielmi v prístavoch, letiskách, v oblasti výroby a prenosu elektrickej energie, ale aj v cemente, doloch a nehnuteľnostiach.

Jeff Bezos

  • Spoločnosť: Amazon
  • Majetok: 111 miliárd dolárov

V roku 1994 zo svojej garáže v Seattli založil dnes najväčší internetový obchod Amazon. V roku 2021 zostúpil z pozície CEO a stal sa výkonným predsedom. V súčasnosti vlastní približne 10 % spoločnosti. V roku 2000 taktiež založil spoločnosť Blue Origin s víziou sprístupnenia vesmíru prostredníctvom opakovane použiteľných nosných rakiet.

Bill Gates

  • Spoločnosť: Microsoft
  • Majetok: 102 miliárd dolárov

Svoj prvý softvérový program napísal ako 13-ročný v prípravnej škole Lakeside. V roku 1975 spolu s Paulom Allenom založil firmu Microsoft, kde do roku 2000 pôsobil ako CEO. V roku 2008 otočil väčšinu svojej pozornosti na činnosť charitatívnej spoločnosti Bill & Melinda Gates Foundation. Hlavným cieľom spoločnosti je zlepšiť zdravotnú starostlivosť a znížiť extrémnu chudobu na celom svete. Aktívne sa venuje aj tematike klimatických zmien a zelených energií.

Warren Buffett

  • Spoločnosť: Berkshire Hathaway
  • Majetok: 102 miliárd dolárov

Začal podnikať už v mladom veku a prvé akcie kúpil ako 11-ročný. Po vysokej škole sa zamestnal ako analytik cenných papierov a všetky voľné prostriedky investoval. V roku 1965 sa stal väčšinovým vlastníkom pôvodne textilného podniku Berkshire Hathaway, ktorý postupne presunul do odvetvia poisťovníctva a z príjmov financoval nákup akcií iných firiem.

V súčasnosti s Charliem Mungerom vo vedení spoločnosti nasleduje investičnú stratégiu, ktorá hľadá cenné papiere, ktorých ceny sú na základe ich vnútornej hodnoty neodôvodnene nízke.

Larry Ellison

  • Spoločnosť: Oracle
  • Majetok: 100 miliárd dolárov

Je vlastníkom približne 35 % akcií spoločnosti Oracle (pôvodne Software Development Laboratories), ktorú založil v roku 1977. V roku 2014 odstúpil z pozície CEO. Medzi rokmi 2018 a 2022 bol členom predstavenstva spoločnosti Tesla, kde vlastní približne 15 miliónov akcií.

Larry Page

  • Spoločnosť: Alphabet (Google)
  • Majetok: 76 miliárd dolárov

V roku 1998 spolu so Sergeyom Brinom založil spoločnosť Google, v ktorej bol do roku 2001 CEO. Medzi rokmi 2011 a 2015 sa stal CEO materskej spoločnosti Alphabet. Túto pozíciu opustil na konci roku 2019 a ostal členom predstavenstva a majoritným akcionárom. 

Michael Bloomberg

  • Spoločnosť: Bloomberg LP
  • Majetok: 76 miliárd dolárov

V roku 1966 začal pracovať v investičnej banke Salomon Brothers, odkiaľ bol o 15 rokov neskôr prepustený. Vlastnú spoločnosť založil v roku 1981, kde je dnes 88 % vlastníkom. 12 rokov bol starostom mesta New York.

Sergey Brin

  • Spoločnosť: Alphabet (Google)
  • Majetok: 73 miliárd dolárov

Do USA emigroval s rodinou ako 6-ročný. Počas štúdia na Stanfordskej univerzite v roku 1998 spoluzaložil spoločnosť Google. Tá bola uvedená na burzu v roku 2004 a od roku 2015 je obchodovaná ako Alphabet, materská spoločnosť. Do decembra 2019 bol Brin jej prezidentom.

Zhong Shanshan

  • Spoločnosť: Nongfu Spring, Beijing Wantai
  • Majetok: 64 miliárd dolárov

V roku 1996 založil Zhong Shanshan spoločnosť na výrobu balenej vody, ktorá sa neskôr premenovala na Nongfu Spring. Shanshan je jej predsedom. Spoločnosť využila nové technológie, ako sú cloud computing a big data, aby získala kľúčovú výhodu pri pochopení zákazníckej základne. Je taktiež väčšinovým vlastníkom farmaceutickej spoločnosti Beijing Wantai.

Amancio Ortega

  • Spoločnosť: Zara
  • Majetok: 59 miliárd dolárov

S oblečením obchoduje už od roku 1963, kedy založil spoločnosť Confecciones Goa, ktorá predávala prešívané župany. Prvú predajňu Zara otvoril so svojou manželkou v roku 1975. Je väčšinovým vlastníkom spoločnosti Inditex (60 %), ktorá vlastní rôzne značky oblečenia. Zisky investuje do nehnuteľností v Európe aj Spojených štátoch.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

investícia, investor, peniaze

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok