Kto je Warren Buffett a čo nás môže naučiť o investovaní v kríze?

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 24. 5. 2022
S majetkom v hodnote viac ako 115 miliárd dolárov je Warren Buffett jedným z najúspešnejších podnikateľov a investorov na svete. Nie je preto prekvapením, že množstvo ľudí sa chce dozvedieť čo najviac o jeho živote a investičných stratégiách. Našťastie, Warren Buffett sa o svoje dlhoročné skúseností rád delí v rôznych rozhovoroch a článkoch.
Kto je Warren Buffett a čo nás môže naučiť o investovaní v kríze?

Zdroj: Shutterstock

Spoločnosti Warrena Buffetta

Každému, kto sa už o Buffetta zaujímal, by malo byť dobre známe meno Berkshire Hathaway. Ide o medzinárodnú holdingovú spoločnosť, ktorej akcie začal nakupovať už v roku 1962. Netrvalo ani 3 roky a Buffett vlastnil väčšinový podiel spoločnosti pôsobiacej v textilnom priemysle.

Berkshire Hathaway sa v dnešnej dobe zameriava na dve hlavné podnikateľské aktivity: spravovanie menších dcérskych spoločností, ktoré vlastní a investovanie do iných, veľkých korporácií. Keďže Warren Buffett je aktuálne vlastníkom a generálnym riaditeľom Berkshire Hathaway, dalo by sa povedať, že má majetok vo forme investícií alebo celých spoločností v oblastiach, ako:

  • potravinové reťazce,
  • železnice,
  • dekorácie do domácností,
  • distribúcia elektriny a plynu,
  • predaj šperkov.

Investovanie počas krízy

Warren Buffett prvýkrát investoval, keď mal 11 rokov. Pri jeho veku 91 rokov to znamená, že už má 80-ročné skúsenosti s investíciami. Za ten čas sa na trhu odohralo viacero úpadkov, s ktorými sa Buffett musel ako investor vysporiadať. Pri otázkach ohľadne narábania s financiami počas krízy často spomína finančnú krízu z roku 2008.

Nechoďte s davom

Hodnota akcií na burze Spojených štátov amerických 29. septembra 2008 klesla o 1,2 trilióna dolárov. Investori predávali bez ohľadu na to, čo vlastnili. Minimálne jeden však nešiel s davom a aj napriek úpadku trhu nakupoval. Dalo by sa dokonca povedať, že nakupoval práve vďaka kríze na burze. Bol to práve Warren Buffett a jeho spoločnosť Berkshire Hathaway.

Buffett sa vo svojom investičnom živote riadi pravidlom: „Keď všetci okolo vás predávajú, nakupujte. Keď všetci okolo začnú nakupovať, predávajte.“ Presne to robil aj počas krízy v roku 2008.

Na úpadok akciového trhu sa nepozeral z krátkodobého hľadiska. Zatiaľčo väčšina investorov videla aktuálnu stratu na účtoch, Buffett videl príležitosť na zisk, keď sa situácia opäť stabilizuje a začne zlepšovať. „Kúpil som si kúsok americkej budúcnosti za zľavnenú cenu,“ povedal Warren Buffett o krokoch, ktoré urobil počas krízy.

Vyhľadávajte istotu

Okrem načasovania nákupu akcií má Buffett rady aj o spoločnostiach, do ktorých investovať. Podľa jeho názoru je kríza ideálny čas na nákup akcií veľkých spoločností podnikajúcich na národnej, prípadne medzinárodnej úrovni. V jeho prípade to boli najmä Goldman Sachs a General Electric. „Veľké a zvyčajne stabilné spoločnosti pocítia tiež na príjmoch vplyv krízy. Avšak o 5, 10 či 20 rokov budú opäť lámať rekordy,“ vysvetlil Buffett.

Ako dnes investuje Warren Buffett?

Zaujíma vás investičná stratégia jedného z najbohatších podnikateľov na svete? Tu je niekoľko zásad, ktoré sa Warren Buffett naučil počas svojich 80 rokov investovania.

Nemyslite iba na zisk

Možno to znie ako presný opak toho, čo má investícia spĺňať. Avšak Warren Buffett hovorí, že špekulatívne investičné stratégie väčšinou nebývajú výhodné. Cieľom vašej investície by malo byť podieľanie sa na rozvoji danej firmy. Práve vytrvalou podporou jej podnikateľských aktivít dosiahnete investíciu, ktorá vám bude dlhodobo generovať profit.

Pred investíciou do akcií spoločnosti sa o nej čo najviac informujte. Nie je tým ale myslená iba kontrola jej stavu z hľadiska financií (ročný obrat, dlhy…). Oboznámte sa aj s jej históriou a cieľmi. Veľkou výhodou je aj to, ak sa vyznáte v oblasti jej pôsobenia.

„Kupujte akcie spoločností preto, lebo ich chcete vlastniť, nie preto, lebo chcete, aby narástla ich hodnota.“ – Warren Buffet

Nadmerná diverzifikácia vie uškodiť

Warren Buffett tvrdí, že pokiaľ sa vo svojich investíciách skutočne vyznáte a dôverujete im, nie je dôvod na prehnanú diverzifikáciu. Boli časy, keď akcie jednej spoločnosti tvorili až 35 % Buffettovho investičného portfólia. Podľa jeho názoru sú fondy s akciami 40 – 60 spoločností vhodné iba pre amatérskych investorov. Akonáhle je pre vás investovanie viac než len výhodnejšia alternatíva k sporiacim účtom, treba sa zamerať na kvalitu a nie kvantitu.

"Diverzifikácia je ochranou pred neznalosťou. Nemá veľký zmysel pre ľudí, ktorí vedia, čo robia.“ – Warren Buffet

Buďte trpezliví

Žijeme v dobe, keď každý chce mať všetko hneď. Warren Buffett však pripomína, že cesta za úspechom je dlhá a hrboľatá. O to viac však človeka poteší dosiahnutie nastavených cieľov.

Táto rada sa síce dá aplikovať vo viacerých oblastiach života, no v investovaní je obzvlášť dôležitá. Warren Buffett zásadne neodporúča každodenné kontrolovanie hodnôt vašich investicií. Je prirodzené, že cena akcií v rámci dňa či týždňa rastie a klesá. Dôležité však je sústrediť sa na dlhodobý trend. Vyhnete sa tak impulzívnemu konaniu, ktoré je vo svete investícií takmer vždy nevýhodné.

„Bez ohľadu na talent alebo množstvo snahy, niektoré veci jednoducho potrebujú čas.“ – Warren Buffet

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+20
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok