5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 20. 5. 2024
Česi a Slováci žili dlhý čas v spoločnom štáte. Po rozdelení si ale obe krajiny začali spravovať svoje záležitosti samy. Hoci to nepočúvame radi, treba si priznať, že nás Česko v mnohých veciach predbehlo. V čom by sa slovenský zákonodarca mohol od nášho bratského národa inšpirovať, aby nám uľahčil život?
5 vecí, ktoré sú v Česku lepšie ako na Slovensku

Zdroj: archív Canva

V ČR doručíte dôležité dokumenty elektronicky aj súkromným osobám

Cez schránky na portále slovensko.sk si zatiaľ „dopisujeme“ len s úradmi či inštitúciami. Susedné Česko oproti nám v oblasti elektronickej komunikácie pokročilo. Prostredníctvom tzv. dátových schránok si v ňom medzi sebou môžu dôležité písomnosti vymieňať tiež súkromné osoby. Ba čo viac - aj medzi nimi sa uplatňuje fikcia, v zmysle ktorej sa správa považuje za doručenú po uplynutí stanovenej lehoty.

„Umožnenie účinného doručovania do dátových schránok a uplatňovanie fikcie doručenia aj medzi súkromnými osobami považujem za obrovský krok vpred. Subjektom, ktorí sa riadne nestarajú o svoje záležitosti a zatajujú sa pred veriteľmi či obchodnými partnermi to samozrejme nemusí vyhovovať. Poctivým podnikateľom však tento spôsob doručovania veľmi uľahčuje život. Ak sami nechcú, prakticky nemusia chodiť na poštu; klesli im aj náklady na vybavovanie administratívnych záležitostí. Ako právnik oceňujem aj to, že sa vďaka nemu urýchlila realizácia krokov potrebných pre účinné uplatnenie nárokov či vymoženie dlhov,“ neskrýva nadšenie ostravský advokát Jan Pfleger.

Páry v Česku môžu uzatvoriť predmanželskú zmluvu

Zatiaľ čo v Česku môžu svoj budúci manželský majetkový režim upraviť už snúbenci, slovenské právo uzatvorenie predmanželskej zmluvy nepozná. V ČR je navyše možné zmluvne dojednať aj režim oddeleného majetku, pri ktorom si každý z manželov hospodári so svojimi príjmami či vecami sám ako výlučný vlastník. Na Slovensku sa manželia nemôžu dohodnúť, že by ich bezpodielové vlastníctvo úplne prestalo existovať (bližšie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 5Cdo/58/2017). Ak by chceli BSM zrušiť, musia sa obrátiť na súd, ktorý im môže vyhovieť len z vymedzených dôvodov.

Pomyselnou čerešničkou na torte je fakt, že českí partneri si spoločný majetok môžu platne vyporiadať ešte pred zánikom manželstva. Slovenské páry si môžu dohodu o vyporiadaní BSM uzavrieť až po tom, čo si prejdú tŕnistou cestou rozvodového konania, ktoré môže ich ochotu ku kompromisom značne oslabiť (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Prešov, sp.zn. 11Co/12/2020).

Tento stav je nanajvýš nežiadúci a prináša komplikácie nielen manželom. Zaťažuje aj slovenské súdnictvo. 

„Súdne konania o vyporiadanie BSM patria medzi najzdĺhavejšie a zároveň finančne najnáročnejšie spory. Obe strany v týchto konaniach zväčša v konečnom dôsledku len strácajú. Prehlbuje sa ich vzájomná nevraživosť, predlžuje sa stres spojený s rozvodom a na vedenie sporu sa vynakladajú peniaze, ktoré by mohli byť použité účelnejšie – napríklad v prospech spoločných detí,“ približuje žilinská advokátka Terézia Ďatková. „Zakotvenie predmanželských zmlúv alebo aspoň umožnenie dohody o spoločnom majetku ešte vo fáze, kedy nie sú emócie spojené so zánikom manželstva natoľko eskalované, by mohlo veľkú časť týchto sporov odstrániť,“ dodáva.

Ak sa v ČR rozhodnete niečo darovať, máte ako darca výhodnejšie postavenie 

 

Na Slovensku majú darcovia voči obdarovaným len jediné relevantné právo. Ak sa k nim alebo k členom ich rodiny obdarovaný zachová tak, že tým hrubo poruší dobré mravy, môžu žiadať vrátenie daru.

V Česku môže darca odvolať dar aj vtedy, keď sa dostane do takej núdze, že nemôže zabezpečiť ani nevyhnutnú výživu pre seba či osobu, ktorú je povinný živiť. Obdarovaný (ak sa nenachádza v rovnakej núdzi) môže situáciu vyriešiť aj tak, že sa o výživu darcu postará.

Českí podnikatelia aj bežní občania ľahšie zistia, aké majú voči sebe povinnosti

V ČR aj v SR si vývoj po nežnej revolúcii vyžiadal vznik zvláštnej anomálie v oblasti základných kódexov, ktoré regulujú vzťahy medzi súkromnými osobami. V oboch krajinách sa ponechal v platnosti Občiansky zákonník slúžiaci na určenie práv a povinností, ktoré voči sebe mali bežní občania. Zároveň sa však kvôli rodiacej sa trhovej ekonomike musel prijať aj samostatný Obchodný zákonník, ktorý platil pre podnikateľov.

Obchodný zákonník sa ale neobmedzil výlučne na úpravu fungovania rýdzo podnikateľských otázok (napr. vnútorných vzťahov obchodných spoločností či nekalej súťaže). Duplicitne upravil aj mnohé inštitúty, ktoré už boli regulované existujúcim Občianskym zákonníkom. Zaviedol sa teda stav, kedy v štáte existoval dvojaký právny režim základných zmluvných vzťahov (kúpnej zmluvy či zmluvy o dielo), započítania, ručenia, náhrady škody či premlčania.

V Česku sa tzv. právny dualizmus odstránil už v roku 2014 reformou súkromného práva. Táto okrem iného spočívala v prijatí celkom nového Občianskeho zákonníka, ktorý sa použije aj v podnikateľských vzťahoch.

„Odstránenie dvojakej úpravy bežných zmluvných typov, premlčania aj iných právnych inštitútov považujem za jednu z najužitočnejších vecí, ktorá sa v českom právnom prostredí za posledných 10 rokov udiala,“ uvádza Jan Pfleger. „Mnoho sporov, ktoré som v praxi riešil, vznikalo aj preto, že bežní ľudia neboli schopní odlíšiť, ktorý zákon sa na ich vzťah použije. Často nepomohla ani porada s právnikom – súbežná úprava totiž neraz umožňovala rozdielny výklad a súdy vďaka tomu v skutkovo zhodných situáciách rozhodovali odlišne.“

Na Slovensku však dvojkoľajnosť právnej regulácie (a s ňou spojená nižšia miera právnej istoty) stále pretrváva.

Česi môžu profitovať zo založenia zvereneckých fondov

Zverenecký fond predstavuje vyčlenený súbor majetku určený k špecifickému účelu. Jeho výhodou je, že sa oddelí od vlastníctva zakladateľa fondu a tým pádom je chránený napríklad pred exekúciami. Často sa používa napríklad pre budúce zabezpečenie potomkov, ktorí sa k majetku nedostanú hneď, ale až v dobe, ktorú určí práve zakladateľ. Na Slovensku zatiaľ úprava takéhoto inštitútu chýba.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

26. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Zdraželi na Slovensku nehnuteľnosti? Známy slovenský expert tvrdí, že sú lacné ako pred 20 rokmi

Mladí Slováci sa boja, že si nebudú môcť dovoliť vlastné bývanie. Ceny nehnuteľností sa totiž strojnásobili. Známy slovenský podnikateľ a investor Milan Dubec však tvrdí, že nehnuteľnosti... celý článok

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

23. 7. 2024 | Redakcia

Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

Slovenská ekonomika zažila v minulom roku a v prvom polroku 2024 výrazné oživenie, ktoré sa prejavilo na zvýšenej spotrebe domácností. Tento pozitívny trend sa odzrkadlil v náraste... celý článok

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

19. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Bude Slovensko nasledovať Maďarsko? Nová daň na obzore

Bude mať Slovensko novú daň? Koalícia údajne pracuje s návrhom dane z finančných transakcií, ktorá by ukrojila z každej výplaty, faktúry či výberu z bankomatu malú čiastku. Ministerstvo... celý článok

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

15. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

Peňaženky Slovákov si môžu po dlhej dob vydýchnuť. Spotrebiteľské ceny v júni 2024 stagnovali, čo signalizuje spomalenie rastu cien tovarov a služieb. Medziročná inflácia sa drží na... celý článok

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

11. 7. 2024 | Barbora Magočová

Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

Koncesionárske poplatky sú zrušené už presne rok a zrušená je aj samotná RTVS. To však neznamená, že štát zabudol na nevybraté koncesionárske poplatky. Výzva na zaplatenie vám môže... celý článok