Predĺženie doby na podanie daňového priznania - nový termín závisí od konca pandémie

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 6. 2020
Lehota na podanie daňového priznania sa z dôvodu pandémie COVID-19 predĺžila pre všetky podnikateľské subjekty. Kedy treba podať daňové priznanie a zaplatiť? Prinášame prehľad.
Predĺženie doby na podanie daňového priznania - nový termín závisí od konca pandémie

Zdroj: Shutterstock

Núdzový stav z titulu pandémie COVID-19 sa síce skončil v sobotu 13. júna, no mimoriadna situácia, ktorá sa začala ráno 12. marca 2020, trvá naďalej. Z pohľadu daní a povinností samostatne zárobkovo činných osôb je to kľúčové najmä preto, že núdzový stav a mimoriadna situácia automaticky oddialili termín na podávanie daňového priznania.

Kedy skončí mimoriadna situácia?

Zákon hovorí, že fyzická osoba podáva daňové priznanie k dani z príjmov vždy za kalendárny rok, a to v termíne do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka). V roku 2020 ale kvôli pandémii došlo k zmene resp. predĺženiu štandardného termínu a zároveň aj termínov s odkladom daňového priznania.

V súlade so zákonom č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 sa daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za zdaňovacie obdobie roku 2019 podáva v novej lehote - do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. V tejto lehote je daňovník povinný daň z príjmov aj zaplatiť.

Pozor! Skončenie pandémie je deň, kedy vláda SR odvolá na území SR mimoriadnu situáciu podľa osobitného predpisu. Ak teda vláda vyhlási napríklad skončenie pandémie v júli 2020, lehota na podanie daňového priznania za rok 2019 bude do 31.augusta 2020. V tejto lehote je daňovník povinný daň aj zaplatiť. Núdzový stav bol síce zrušený, ale mimoriadna situácia naďalej trvá. Očakáva sa, že k jej ukončeniu prídu buď v júni alebo júli. 

kedy treba podať daňové priznanie v roku 2020?

Zdroj: Shutterstock

Termín sa predlžuje pre všetkých

Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie, ktorým je kalendárny rok 2019 je do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po skončení obdobia pandémie. Takže ak obdobie pandémie skončí v júli 2020, termín na podanie daňového priznania bude do 31. augusta 2020 a rovnako aj daň z príjmov bude splatná dňom 31. augusta .2020.

V prípade, ak daňovník má zdaňovacie obdobie, ktorým je hospodársky rok, môže podať odklad daňového priznania k dani z príjmov, avšak toto oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania, musí podať do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, kedy dôjde k skončeniu pandémie, pričom lehota sa mu predĺži najviac o tri celé kalendárne mesiace alebo o celých šesť kalendárnych mesiacov od pôvodného termínu na podanie daňového priznania.

Čo ak som už požiadal(a) o odklad?

Ak ste ako daňovník podali odklad daňového priznania a to o celé tri alebo celých šesť kalendárnych mesiacov, pričom predĺžená lehota na podanie daňového priznania uplynie počas obdobia pandémie, daňové priznanie podáte v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom skončilo obdobie pandémie.

Koho sa to týka? Ak ste si predĺžili lehotu na podanie daňového priznania do 30. Júna 2020 a obdobie pandémie (mimoriadna situácia) skončilo v júni 2020, termín na podanie daňového priznania sa vám automaticky predlžuje do 31. júla 2020.

V akej výške sa bude platiť poistné od júla 2020?

Dátum odovzdania daňového priznania ovplyvňuje aj to či a v akej výške bude daňovník platiť poistné v ďalšom období. A keďže daňové priznanie budú môcť SZČO podať až do konca mesiaca nasledujúceho po tom, ako vláda ukončí trvanie mimoriadnej situácie pre pandémiu - Sociálna poisťovňa im až po odovzdaní daňových priznaní za rok 2019 bude môcť určiť, či a v akej výške budú povinní platiť poistné v ďalšom období. V zásade prichádajú do úvahy tri situácie. 

1. SZČO, ktoré podali daňové priznanie za rok 2019 do 31. marca 2020

Vznik poistenia sa im bude posudzovať k 1. júlu 2020 tak ako doteraz.

2. SZČO, ktoré nepodali daňové priznanie za rok 2019 do 31. marca 2020 a využili „novú“ lehotu na podania daňového priznania počas pandémie:

Vznik poistenia sa im bude posudzovať k prvému dňu tretieho kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom uplynula lehota na podanie daňového priznania (tá závisí od skončenia mimoriadnej situácie – pandémie).

Príklad z praxe:

Vláda SR vyhlási skončenie mimoriadnej situácie – pandémie – v júni 2020, lehota na podanie daňového priznania za rok 2019 sa tak končí 31. júla 2020. Vznik poistenia SZČO sa bude posudzovať k 1. októbru 2020. Táto SZČO bude platiť poistné na sociálne poistenie od 1. júla 2020 do 30. septembra 2020 v takej výške, v akej ho platila do 30. júna 2020 na základe daňového priznania za rok 2018. 

3. SZČO, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2019:

Tejto skupine živnostníkov sa bude posudzovať vznik/zánik poistenia v závislosti od toho, či posledný deň lehoty na podanie daňového priznania uplynie najneskôr 30. septembra 2020 alebo po tomto dátume (závisí od skončenia mimoriadnej situácie – pandémie).

Ak lehota na podanie daňového priznania v predĺženej lehote skončí:

  • do 30. septembra 2020, vznik poistenia sa im posúdi k 1. decembru 2020;

  • po 30. septembri 2020, vznik poistenia sa im posúdi od prvého dňa tretieho kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom uplynula lehota na podanie daňového priznania.

Sociálna poisťovňa má naďalej povinnosť oznámiť SZČO vznik poistenia, a to do 20 dní od tohto vzniku. Živnostníci teda dostanú po skončení mimoriadnej situácie od Sociálnej poisťovne písomné oznámenie aj s určením výšky „nového“ poistného na základe údajov z daňového priznania za rok 2019.

Anketa

Dostali ste už niekedy pokutu od daňového úradu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok