Ako si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania v roku 2020

Redakcia | rubrika: Článok | 11. 3. 2020
Nestihnete podať daňové priznanie do konca marca? Predĺžte si lehotu podania až o tri mesiace. Tento rok už odklad podávame elektronicky, na špeciálnom tlačive a čas máme do 30. júna 2020.
Ako si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania v roku 2020

Zdroj: Shutterstock

Kvôli obmedzeniam spojených so zabránením šírenia nákazy COVID-19, umožnila vláda v spolupráci s finančnou správou predĺženie lehoty na podanie daňového priznania až do konca júna 2020. Podrobnejšie sa o tom dočítate v našich článkoch, ktoré pre vás priebežne aktualizujeme:

Termín podania daňového priznania sa nezadržateľne blíži. Pre tých, ktorí nemajú všetky dostatočné podklady, prípadne si z akéhokoľvek iného dôvodu chcú predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania a zaplatenia dane, sa blíži posledný termín na podanie odkladu.

Tento rok máme čas do 31. marca

Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 3 písm. Tak sa volá elektronický formulár, ktorý budete hľadať na web stránke Finančnej správy.  Jeho vzor nájdete aj naší stránkach (Odklad daňového priznania - tlačivo vzor), odkiaľ si ho môžete bezplatne stiahnuť.  Doručiť ho, resp. vyplniť elektronicky a odoslať ho na daňový úrad musíte najneskôr do 31. marca 2020.

Posledný marec je hraničný termín pre:

 

Po novom už len elektronicky

Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania už tento rok podávajú daňovému úradu všetky subjekty elektronicky. Minulý rok išlo len o obchodné spoločnosti, tento rok sa to už týka aj všetkých ostatných, keďže elektronická komunikácia s DÚ je od minulého roka povinnosťou.

O koľko možno odložiť daňové priznanie

Lehotu na podanie daňového priznania možno predĺžiť najviac o tri mesiace, prípadne šesť mesiacov, ak ste mali príjmy zo závislej činnosti zo zahraničia. Za príjmy zo závislej činnosti sa považujú aktívne príjmy zo zamestnania – teda zo závislej činnosti v zahraničí, či príjmy z činnosti v zahraničí prostredníctvom stálej prevádzkarne. Pri pasívnych príjmoch sa napríklad za príjem zo zdrojov v zahraničí považuje príjem z nakladania s nehnuteľnosťou v zahraničí.

Dokedy treba zaplatiť daň pri odklade

Daň je potrebné uhradiť do podania daňového priznania v riadnom termíne alebo do konca novej lehoty. Ak aj podáte priznanie skôr, daň musíte zaplatiť do konca mesiaca, ktorý si určíte v oznámení.

Pre koho sa vlastne oplatí odklad daňového priznania

Odložiť podanie daňového priznania dnes môže akýkoľvek podnikateľský subjekt. Jedinú výnimku tvoria firmy v konkurze, v likvidácii, či dedič za zomrelého daňovníka. Tí musia o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania v roku 2019 daniarov požiadať. Urobiť tak musia najneskôr do 15. marca 2020. Správca dane rozhodne, či daňovníkovi dovolí podať daňové priznanie v predĺženej lehote, alebo to zamietne. Voči tomuto rozhodnutiu sa už nemožno odvolať.

Posunúť lehotu sa vyplatí predovšetkým daňovníkom, ktorí neplatili žiadne preddavky, nemájú našetrené na zaplatenie dane a musia zaplatiť vysokú daň, chýbajú im niektoré potvrdenia (napr. od zamestnávateľa v zahraničí) alebo jednoducho nestíhajú podať daňové priznanie do konca marca. Podnikateľom (napríklad eseročkám) sa môže odklad daňového priznania oplatiť iba z dôvodu neskoršieho zaplatenia dane. Majú viac času na získanie podkladov, prípadne peňazí na zaplatenie dane.

Anketa

Plánujete odložiť podanie daňového priznania?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+16
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok