Daňové priznanie 2018: Ktoré príjmy sa nezdaňujú

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 1. 2018
Ak ste minulý rok získali príjmy aspoň vo výške 1 901,67 eur, musíte podávať daňové priznanie k dani z príjmov. Avšak pozor, niektoré príjmy sa nezdaňujú.
Daňové priznanie 2018: Ktoré príjmy sa nezdaňujú

Zdroj: Shutterstock

Dani z príjmov nepodliehajú príjmy, ktoré sú od dane oslobodené alebo nie sú predmetom dane.

Taktiež sa do daňového priznania neuvádzajú príjmy, z ktorých bola zrazená zrážková daň podľa §43 zákona o dani z príjmov.

Medzi príjmy, ktoré sa nezdaňujú patrí najmä:

  • 1. Príjem získaný dedením
  • 2. Príjem získaný darovaním
  • 3. Úver a pôžička
  • 4. Daň z pridanej hodnoty u platiteľov DPH
  • 5. Príjem získaný reštitúciou

O tom, čo všetko nepatrí medzi zdaňované príjmy sa dočítate v zákone č. 595/2003 o dani z príjmov.

Príklad, kedy príjem získaný dedením nie je predmetom dane z príjmov

Ak zdedíte nehnuteľnosť, byt či časť nehnuteľnosti, hnuteľnú vec, právo alebo iné majetkové hodnoty a ponecháte si ich, nedaníte ich.
Keby ste však z tejto zdedenej nehnuteľnosti získali nejaký príjem (napr. jej prenájmom alebo predajom), tento už daníte (prípadne uplatníte oslobodenie od dani z príjmov).

Príklad: Pán Cyril zdedil po otcovi byt v hodnote 150 000 eur a obraz v hodnote 10 000 eur. Musí tento príjem uvádzať v daňovom priznaní?

Nemusí, kedže získal majetok na základe osvedčenia o dedičstve.

Pán Cyril však byt predal za 170 000 eur.  Do daňového priznania by príjem z bytu uviedol len v prípade, že by sa nedalo použiť oslobodenie od dane z príjmov pri predaji nehnuteľnosti. Vtedy by ako príjem uviedol v daňovom priznaní 170 000 avšak by si mohol uplatniť ako výdavky 150 000 eur uvedených v osvedčení  o dedičstve a daň by zaplatil z 20 000 eur (170-150).

Oslobodenie sa dá uplatniť ak predávajúci je vlastníkom nehnuteľnosti aspoň 5 rokov pred predajom, alebo  ak poručiteľ pri dedení bol vlastníkom aspoň 5 rokov alebo poručiteľ spolu s dedičom vlastnili nehnuteľnosť aspoň 5 rokov.

Ak teda otec pána Cyrila vlastnil byt dlhšie ako 5 rokov, môže pán Cyril byt predať hneď a uplatniť oslobodenie – teda príjem z predaja bytu v daňovom priznaní neuvedie.

Druhý príklad: Pán Dušan a pani Eva zdedili dom po mame v hodnote 100 000 eur. Dohodli sa, že pán Dušan vyplatí polovicu pani Eve.

Kedže vyplatenie finančnej náhrady dedičovy vyplýva z uznesenia o dedičstve, tento príjem nie je predmetom dane z príjmov a pani Eva nič v daňovom priznaní neuvádza.

Ktoré príjmy sa nezdaňujú

Príklad, kedy príjem získaný darovaním nie je predmetom dane z príjmov

Rovnako ako u dedenia, patria aj darované nehnuteľnosti, hnuteľné veci, práva a majetkové hodnoty medzi príjmy, ktoré sa nezdaňujú.

Pozor však na výnimku! Netýka sa to darov, ktoré sú poskytnuté v súvislosti:

  • s výkonom závislej alebo podnikateľskej či inej samostatnej zárobkovej činnosti
  • v súvislosti s prenájmom nehnuteľnosti
  • v súvislosti s príjmami z použitia diela a umeleckého výkonu
  • dary, poskytnuté poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti

Príklad: Pán Filip, získal byt darom v hodnote 50 000 eur. Po piatich rokoch sa ho rozhodol predať. Ani keď byt získal, nebol považovaný za príjem do daňového priznania. Kedže uplynulo 5 rokov od jeho vlastníctva (čo je podmienka pre oslobodenie od dane), nemusí ani príjem z jeho predaja uvádzať v daňovom priznaní.

Druhý príklad: Pán Gustáv má stavebnú firmu a v rámci svojho podnikania dostal do daru lešenie od svojho dodávateľa. Kedže tento dar preukazateľne súvisí s výkonom jeho činnosti, musí ho oceniť a hodnotu daru uviesť ako príjem z podnikania.

Príklad, kedy úver a pôžička nie je predmetom dane z príjmov

Úver alebo pôžička pre fyzickú osobu nie je príjmom podliehajúcim dani z príjmov. Pozor však na úroky z úveru a pôžičky. Úroky patria medzi príjmy z kapitálového majetku.
Tiež pozor na postúpenie pohľadávky. Ak veriteľ postúpi svoju pohľadávku tretej osobe, musí táto tretia osoba  uviesť ako ostatný príjem (keď dlžník pohľadávku uhradí).

Príklad: Manželia Hruškoví uzavreli s bankou zmluvu o úvere na obstaranie bytu. Na účet im banka poslala zjednanú sumu. Manželia nemajú žiadne daňové povinnosti.  Pán Hruška si však pani Ihličkovej požičal 10 000 eur na zariadenie, pričom v zmluve o pôžičke sa dohodli, že vráti pani Ihličkovej 11 000 eur.  

Daňová povinnosť vzniká pani Ihličkovej. Suma 1 000 eur predstavuje príjem z kapitáloveného majetku.

Príklad, kedy DPH nie je predmetom dane z príjmov

Ak je daň z pridanej hodnoty uplatnená v cene tovaru alebo služby a daňovník je platiteľ DPH, poníži sa cena tovaru o túto DPH.

Príklad: Daňovník Adam a Bartolomej majú príjmy z podnikania. Daňovník Adam je registrovaný platiteľ dane z pridanej hodnoty. Naproti tomu daňovník Bartolomej podniká na základe živnostenského oprávnenia a nie je registrovaný platiteľ DPH.

Obaja vyfaktúrovali  svojmu odberateľovi  sumu 10 710 eur za dodanie tovaru:

  • cena tovaru 9 000 eur
  • DPH 1 710 eur
  • cena spolu s DPH  10 710 eur

Odberateľ zaplatil za dodanie tovaru 10 710 eur. Predmetom dane z príjmov u daňovníka Adama je suma bez DPH – teda 9 000 eur – nakoľko je Adam platiteľ DPH. Predmetom dane z príjmov u Bartolomeja je však celková suma príjmov, teda 10 710 eur.

Zdroj foto: Shutterstock

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok