Udalosti týždňa: Ďalšie podvody s kartami, kedy odchádzajú mladí od rodičov a na čo slúži aplikácia myDPD?

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 8. 2021
Redakcia portálu Finance.sk na konci každého týždňa prináša prehľad krátkych správ a najdôležitejších udalostí vo financiách a ekonomike. Pozrite si, čo zaujímavé priniesol uplynulý týždeň.
Udalosti týždňa: Ďalšie podvody s kartami, kedy odchádzajú mladí od rodičov a na čo slúži aplikácia myDPD?

Zdroj: Shutterstock

1. Kuriérska spoločnosť DPD spustila webovú aplikáciu

Kuriérska spoločnosť DPD spustila na Slovensku webovú aplikáciu myDPD, ktorá zákazníkom internetových obchodov umožňuje manažovať doručovanie zásielok, ktoré si objednali. Pomocou aplikácie môžu sledovať pohyb zásielok na mape v reálnom čase, môžu si meniť čas a miesto doručenia alebo presmerovať balík na odberné miesto.

Aplikácia má responzívny dizajn, ktorý umožňuje používanie aj na mobilných telefónoch či tabletoch. Po registrácií má zákazník možnosť nastaviť si svoje vlastné preferované možnosti dopravy alebo tiež objednávať dopravu pre vlastné zásielky.

„Zákazník dnes nechce čakať na to, kedy mu zavolá kuriér. Vďaka moderným technológiám sa doručovanie zásielok prispôsobuje potrebám ľudí, nie naopak,“ vysvetľuje Peter Pavuk. Na jeseň webovú aplikáciu doplní aj aplikácia pre mobilné telefóny.

2. Kedy odchádzajú mladí ľudia od rodičov?

Mladí Slováci opúšťajú svoje bývanie s rodičmi v priemere krátko pred dovŕšením 31 rokov, čo je vek patriaci medzi najvyššie spomedzi krajín Európskej únie (EÚ), kde je to jemne nad 26 rokov. Najskôr odchádzajú z domu Švédi, iba ako sedemnásťroční, nasledujú Luxemburčania, ktorí majú v priemere necelých 20 rokov.

Jedným z možných vysvetlení sú rozdiely v dostupnosti nájomných bytov, ktorých podiel je na Slovensku veľmi nízky. Ukazujú to štatistiky Eurostatu. Byty s trhovým alebo regulovaným nájmom umožňujú osamostatniť sa oveľa skôr, napríklad aj formou zdieľaného bývania.

 

Na Slovensku dosahuje podiel nájomných bytov osem percent, čo je oproti iným západným či severským krajinám veľmi nízke číslo. Pri pohľade na regulované nájomné vidíme podiel iba 1,4 percenta, čo je jeden z najnižších spomedzi všetkých krajín EÚ (priemer 9 %, s trhovým nájomným 21 %).

Pri veľkej časti postkomunistických krajín vidíme vysoký podiel bytov a domov vo svojom vlastníctve, čo je pozostatok z minulej doby, kedy sa byty dostávali či po páde režimu dali za lacno odkupovať. Vceste však stoja aj ďalšie prekážky ako napríklad vyššia nezamestnanosť mladých, ďalšie náklady spojené s vlastným bývaním či nutnosť vlastných úspor napríklad pri skladaní depozitu.

Tip: Alkohol, zelenina či mäso. Koľko míňajú Slováci na jedlo a nápoje?

3. Ďalšie podvody s platobnými kartami

V posledných týždňoch je zvýšený výskyt podvodných e-mailov a správ, ktoré sú odosielané pod hlavičkou Finančnej správy s prísľubom vrátenie daňového preplatku, potravinových reťazcov sľubujúcich možnosť výhry, kuriérskych spoločností požadujúcich úhradu balíka alebo falošných kupujúcich na inzertných portáloch.

Ide o typický phishing, ktorého snahou je získať od klienta či klientky údaje o platobnej karte. „Podvodníci napríklad využívajú logo Finančne správy SR, pričom predmet emailu má evokovať dojem, že klient môže očakávať vrátenie časti dane. Tým samozrejme zvyšujú záujem ľudí na mail kliknúť a otvoriť ho,“ zdôrazňuje v tejto súvislosti hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Email obsahuje napríklad priamo link, po kliknutí na ktorý podvodníci požadujú vyplnenie platobných údajov, vrátane celého čísla platobnej karty, platnosť a podobne. Alebo vystupujú v mene potravinového reťazca a informujú o možnosti finančnej výhry. Treba si však uvedomiť, že ak niekto má poslať finančné prostriedky, potrebuje na to číslo účtu príjemcu, nie údaje o platobnej karte.

Rozšírené sú tiež pokusy, keď podvodník reaguje na ponuku na inzertnom portáli a od predávajúceho požaduje údaje o platobnej karte pre zaslanie peňazí za tovar. Ide samozrejme o jednoznačný podvod, nakoľko pre zaslanie peňazí za zakúpený tovar kupujúci štandardne potrebuje číslo účtu predávajúceho.

Aj veľmi neštandardná e-mailová adresa odosielateľa prezrádza, že ide o podvod. Tiež samotný link na formulár je na prvý pohľad nedôveryhodný. Platí zásada, že na podobné správy netreba odpovedať a okamžite ich zmazať, respektíve presunúť do SPAMu. V ideálnom prípade na ne upozorniť inštitúciu alebo firmu, ktorej meno podvodníci zneužívajú a tiež svoju banku.

„V prípade, ak klient alebo klientka na link klikli a odovzdali citlivé údaje vyplnením formuláru, treba neodkladne kontaktovať svoju banku. Možnosť, že podvodník zneužije odovzdané údaje je totiž veľmi vysoká a priamo úmerne s tým je vysoké riziko finančnej straty,“ uzatvára A. Jamborová.

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?