Tešili ste sa na dovolenku, ale nemôžete ísť? Ako to riešiť a kedy zaplatíte storno?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 18. 7. 2022
Od začiatku leta ste už mysľou na pláži, ale tesne pred odchodom do zahraničia vám niečo zabráni vycestovať. Okrem sklamaných očakávaní treba vyriešiť aj zrušenie zájazdu. Ako postupovať, aby storno dovolenky spôsobilo čo najmenšie škody?
Tešili ste sa na dovolenku, ale nemôžete ísť? Ako to riešiť a kedy zaplatíte storno?

Zdroj: Shutterstock

Za akých okolností sa dá odstúpiť od zmluvy o zájazde a aké má odstúpenie v jednotlivých prípadoch následky? Môžete rekreáciu zrušiť, ak náhle ochoriete alebo vás na ňu odmietne pustiť zamestnávateľ? To všetko sa dozviete v článku a pripájame aj vzor odstúpenia od zmluvy o zájazde.

Ako zrušiť zmluvu s cestovnou kanceláriou? 

Zmluva o zájazde sa dá pred vycestovaním zrušiť v podstate z akékoľvek dôvodu; len v niektorých prípadoch tak však môžete urobiť bez rizika hradenia storno poplatkov. 

Zrušenie spojené so storno poplatkami 

Zmluvu o zájazde môžete zrušiť kedykoľvek pred začatím zájazdu aj bez udania dôvodu. Pokiaľ však za zrušením zmluvy nestojí niektorá zo zákonom vymedzených špecifických príčin, počítajte s tým, že cestovná kancelária môže požadovať odstupné. 

Výška storno poplatkov pri zrušení zmluvy 

Storno poplatky sú v zmluve dohodnuté ako tzv. odstupné. Ich výška musí byť podľa zákona dojednaná tak, aby zohľadňovala:

1) čas odstúpenia od zmluvy o zájazde pred začatím zájazdu,
2) predpokladané zníženie nákladov v dôsledku neposkytnutia služieb cestovného ruchu, ktoré tvorili zájazd,
3) predpokladaný príjem z náhradného predaja služieb cestovného ruchu (predaj zájazdu inej osobe). 

Ak odstupné nie je dojednané, jeho výška sa vypočíta tak, že sa cena zájazdu zníži o súčet úspory nákladov za neposkytnuté služby cestovného ruchu a príjmov z náhradného predaja služieb cestovného ruchu. Ak máte pochybnosti o správnom určení sumy odstupného, môžete cestovnú kanceláriu požiadať o jej zdôvodnenie; kancelária musí vašej žiadosti vyhovieť. 

Zrušenie zmluvy o zájazde bez storno poplatkov 

Osobitné okolnosti v destinácii zájazdu 

Ak v cieľovom mieste vášho zájazdu alebo v jeho bezprostrednej blízkosti nastanú neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti, ktoré významne ovplyvnia poskytovanie zájazdu alebo vašu prepravu do dovolenkovej destinácie (napr. živelné pohromy, vojnový konflikt apod.), máte právo odstúpiť od zmluvy o zájazde bez zaplatenia storno poplatkov. 

Uzatvorenie zmluvy o zájazde mimo prevádzkarne (resp. predajného miesta) 

V prípade, že zmluvu o zájazde uzatvoríte mimo predajného miesta cestovnej kancelárie, môžete od nej aj bez uvedenia dôvodu a bez povinnosti platiť odstupné odstúpiť v lehote 14 dní od jej uzatvorenia. To neplatí, ak ide o zmluvu o zájazde, ktorého cena bola znížená z dôvodu jeho poskytnutia v krátkom čase po uzatvorení zmluvy (tzv. last minute) a vylúčenia vášho práva od nej odstúpiť . 

Vzhľadom na to, že zákon zakladá právo na zrušenie zmluvy o zájazde bez storno poplatkov len z vyššie uvedených dôvodov, treba si inú špecifickú príčinu zrušenia zmluvy bez odstupného výslovne dohodnúť s cestovnou kanceláriou. Choroba či odvolanie dovolenky zo strany zamestnávateľa teda nepredstavujú výnimočné okolnosti, kvôli ktorým by od vás cestovná kancelária nemohla požadovať odstupné, pokiaľ ste s ňou nedojednali opak. 

Kedy môže zmluvu o zájazde zrušiť cestovná kancelária 

Aj cestovná kancelária môže (ešte pred začatím zájazdu) odstúpiť od zmluvy. V takom prípade však musí nahradiť škodu, ktorá vám v dôsledku jej zrušenia vznikne. Povinnosť náhrady škody nemá, ak odstúpi z nasledujúcich dôvodov:

1) počet účastníkov zájazdu je nižší ako minimálny počet účastníkov požadovaný podľa zmluvy o zájazde a kancelária zároveň odstúpi v lehote stanovenej v zmluve, najneskôr však:

- 20 dní pred začatím zájazdu, ak ide o cestu trvajúcu dlhšie ako 6 dní,

- 7 dní pred začatím zájazdu, ak ide o cestu trvajúcu v rozmedzí 2 až 6 dní,

- 48 hodín pred začatím zájazdu, ak má cesta trvať menej ako 2 dni,

2) v plnení zmluvy o zájazde jej bránia neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti; v takom prípade vám musí odstúpenie oznámiť bezodkladne pred začatím zájazdu.

Čo vám musí cestovná kancelária uhradiť bez ohľadu na dôvod zrušenia zmluvy 

Nech už je dôvod zrušenia zmluvy o zájazde akýkoľvek, cestovná kancelária vám musí za každých okolnosti vrátiť všetky platby, ktoré od vás alebo inej osoby konajúcej vo vašom mene prijala na základe zrušovanej zmluvy alebo v súvislosti s jej uzatvorením. Najneskôr vám musia byť peniaze vrátené do 14 dní odo dňa, v ktorom došlo k doručeniu oznámenia o odstúpení od zmluvy.

Táto povinnosť sa však nedotýka práva cestovnej kancelárie na storno poplatky (odstupné), ak sú splnené podmienky pre ich úhradu; nárok cestovnej kancelárie na odstupné a váš nárok na vrátenie poplatkov zaplatených v súvislosti so zrušovaným zájazdom sa teda môžu vzájomne započítať a následne dôjde len k výplate rozdielu. 

Ako od zmluvy odstúpiť + vzor odstúpenia od zmluvy o zájazde 

Od zmluvy odstúpte písomne. Prevzatie oznámenia o odstúpení by malo byť zároveň aj písomne potvrdené osobou oprávnenou konať za cestovnú kanceláriu; druhou možnosťou je zaslať ho doporučenou zásielkou s doručenkou. 

Príklad znenia odstúpenia od zmluvy o zájazde: 

                                                                                                                                     Adresa cestovnej kancelárie 

 

Dňa ................ som s vami uzatvoril zmluvu o zájazde č. ........., na základe ktorej ste sa zaviazali, že pre mňa ako cestujúceho obstaráte v termíne od ................ do ................ zájazd s ubytovaním v hoteli s názvom ............ v destinácii .................... (ďalej len „zmluva o zájazde“). Týmto od označenej zmluvy o zájazde odstupujem. 

Zároveň žiadam, aby ste mi platby v zmysle ust. § 21 ods. 4 zákona č. 170/2018 Z.z., o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov vrátili na môj bankový účet, IBAN: ................................

                             

V ..................., dňa ............... 

 

............................................

vaše meno a priezvisko

vaša adresa

 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

17. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako sa nahrádza škoda, ktorú vám spôsobí medveď alebo iný chránený živočích?

Takmer každý týždeň sa v médiách objaví nová správa o útoku medveďa. Prítomnosť tohto zvieraťa v určitej lokalite ale nemusí viesť len k škode na zdraví; často býva poškodený aj majetok.... celý článok

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

16. 4. 2024 | Michal Hron

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti

Len málokto si ešte internete nevšimol reklamu na čínske online trhovisko Temu. Agresívna kampaň, do ktorej čínsky dravec neváha naliať stovky miliónov dolárov, však komplikuje biznis... celý článok

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

9. 4. 2024 | Barbora Magočová

Deti mali v darovanom dome bývať, chcú ho však predať. Môžete žiadať dar späť?

Mladí ľudia sa kvôli vysokým cenám nehnuteľností dostávajú k vlastnému bývaniu čoraz ťažšie. Často preto pomôžu rodičia či starí rodičia, ktorí im darujú dom alebo pozemok vhodný na... celý článok

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

8. 4. 2024 | Barbora Magočová

Ako vysporiadať spoluvlastníctvo, ak je spoluvlastník pozemku neznámy?

Vlastníte spoluvlastnícky podiel k pozemku so spolumajiteľmi, ktorí nie sú v liste vlastníctva označení dostatočnými identifikačnými údajmi? Môže ísť o viacero typov spoluvlastníkov... celý článok