Mindfulness technika ako liek na stres a psychickú pohodu

PR článok | rubrika: PR článok | 15. 4. 2024
Život, ktorý prežívame je taká jazda na horskej dráhe v uponáhľanom svete plnom stresu, zvratov a prekážok. Takže práve tento hektický svet sa môže negatívne odzrkadliť na psychickej pohode a celkovom zdraví. Avšak, napriek všetkým týmto výzvam existuje jednoduchý, no účinný nástroj, ktorý vám môže pomôcť vrátiť sa k vnútornej harmónii a zmierniť stres. Je to technika mindfulness.
Mindfulness technika ako liek na stres a psychickú pohodu

Zdroj: Shutterstock

Komerčná spolupráca

Nepriateľ menom stres

Stres. Tento stav má obrovský vplyv na každodenný život a prácu viac, ako by ste si kedy predstavili. Deadliny, ktoré v práci musíte dokončiť, termíny, nekonečný zoznam úloh, a tlak, všetko toto vedie k tomu, že zažívate stres. A keďže toto všetko patrí k práci a práca patrí k životu, tak žiaľ je aj stres veľkou súčasťou života takmer každého človeka. Niektorí ľudia s ním dokážu bojovať viac a niektorí menej. Je potrebné naučiť sa tento stres zvládať, pretože má v dlhodobom horizonte veľmi nepriaznivé účinky na zdravie psychické, a rovnako aj fyzické.

Zvládnutie stresu je teda jedným z kľúčov k tomu, aby ste dosiahli vyvážený a spokojný život. Jednou z najúčinnejších metód na zvládnutie stresu je praktizovanie mindfulness. Táto technika vám pomôže sústrediť sa na prítomný okamih a zmierniť tak úzkosť a napätie spojené s každodennými pracovnými výzvami.

Čo je mindfulness?

Technika mindfulness, často nazývaná ako povedomá prítomnosť, je stará prax, ktorá pochádza z budhistického učenia. Dnes táto technika ale nesúvisí s týmto náboženstvom. Je to jednoduchá technika, ktorá sa zameriava na to, aby sa ľudia dokázali plne sústrediť na to, čo sa okolo nich deje práve teraz, bez súdnosti alebo odsúdenia. Ale pozor, nejde len o techniku, mindfulness je životný štýl. Vďaka mindfulness by ste mali byť schopný byť plne prítomný v tom čo robíte, bez toho, aby ste sa zameriavali na myšlienky, ktoré sa týkajú vašej budúcnosti alebo minulosti. Prostredníctvom mindfulness by ste mali dosiahnuť stav, ktorý vás privedie k hlbšiemu pochopeniu seba samých a sveta okolo vás. Táto technika je v poslednej dobe jednou z veľmi obľúbených. Je to aj kvôli jej jednoduchosti, ale hlavne jej efektivite.

Niekoľko techník mindfulness

To, akým spôsobom budete praktizovať mindfulness je len na vás, pretože spôsobov na to, ako robiť túto techniku je viac než mnoho. V prvom rade by ste ale mali vedieť, aké základné pravidlá platia. Túto techniku môžete robiť kdekoľvek, bez ohľadu na to, koľko máte rokov, avšak najväčším základom je, aby bola robená pravidelne. Nižšie nájdete niekoľko tipov na techniky mindfulness:

Dýchanie

Zamerajte sa a sústreďte sa na svoje dýchanie. Stačí, ak sa niekde pohodlne usadíte, zatvoríte oči a budete si plne uvedomovať a zameriavať sa na to, ako dýchate. Ako vzduch nasávate nosom do svojich pľúc, a ako ho vydychujete. Pokiaľ sa vám stane (a to hlavne v začiatkoch), že sa popri tom začnete sústrediť na niečo iné, spozornite a opäť sa vráťte k tomu, aby ste si uvedomovali, ako dýchate.

Pozorujte svoje telo

Pri tejto technike môžete sedieť alebo ležať. Začnite postupne, a to od hlavy a potom prechádzajte cez celé svoje telo. Podstatou tohto typu je vnímať akýkoľvek pocit napätia, bolesti alebo pohodlia v každej časti vášho tela. Pokúste sa uvoľniť každú časť tela, na ktorú sa aktuálne sústredíte.

Vedomé jedenie

To, že jete, patrí pochopiteľne ku každodenným návykom a k tomu, čo vaše telo potrebuje. Toto jedenie berieme všetci ako samozrejmosť, ale aj tu máte možnosť využívať mindfulness techniku. Pri jedení si všímajte vôňu, farbu, textúru a chuť jedla. Každý kúsok jedla žujte pomaly a sústredene. Vnímajte, ako sa mení chuť jedla každým hryzom, a buďte prítomní v každom okamihu konzumácie. Nerozmýšľajte nad ničím iným, iba nad tým, čo jete, a ako to chutí. Toto môžete tiež aplikovať na pitie napríklad kávy, čaju alebo iného nápoja.

Sledujte svoju myseľ

Myšlienky prichádzajú a odchádzajú. A vy ich môžete pekne pozorovať. Usaďte sa a snažte sa plne vnímať, aké myšlienky vám idú hlavou. Pozor, nesnažte sa tieto myšlienky nijako analyzovať. Len vnímajte ako nezávislý pozorovateľ to, ako prichádzajú a odchádzajú.

Vnímavé prechádzky

Ak sa radi prechádzate, je to skvelá aktivita, ktorá je v príjemnom prostredí často aj takou psychohygienou. Avšak aj počas prechádzky sa môžete naplno venovať mindfulness. Počas chôdze sústreďte svoju pozornosť na každý krok. Vnímajte to, ako sa vaše nohy dotýkajú zeme, ako sa vaša váha presúva z jednej nohy na druhú. Buďte plne prítomní v pohybe vášho tela.

Zamerajte sa na vaše okolie

Môžete začať tým, že sa pozriete okolo seba a zameriate sa na tri zvuky, ktoré vnímate, následne na dve veci, ktoré vidíte, a nakoniec na jednu emóciu, ktorú momentálne prežívate. Týmto spôsobom sa pripájate k prítomnému okamihu a zlepšujete svoje povedomie o sebe a svojom okolí. Táto jednoduchá technika je účinným spôsobom, ako zastaviť kolobeh neustálych myšlienok a vrátiť sa do prítomnosti.

Neviete ako začať?

Pokiaľ neviete, ako s touto technikou máte začať, nemusíte sa báť, pretože v tomto svete máte mnoho možností, ako na to:

  • Knihy o mindfulness: na trhu je mnoho kníh venovaných mindfulness, ktoré vám dajú také ucelené informácie a praktické tipy na to, ako začať. Niektoré z populárnych titulov sú od autorov ako Jon Kabat-Zinn alebo Thich Nhat Hanh.
  • Online kurzy: mindfulness kurz vám môže poskytnúť skvelú príležitosť naučiť sa túto techniku. Tieto kurzy často obsahujú video lekcie, cvičenia a meditácie, ktoré vám pomôžu pri praxi.
  • Meditačné aplikácie: v dnešnom digitálnom svete už nájdete aj aplikácie, ktoré sú zamerané na meditáciu a mindfulness, ktoré vám poskytnú prístup k rôznym cvičeniam a meditáciám priamo z vášho telefónu, notebooku či iných.
  • Online videá: na YouTube môžete taktiež nájsť veľa videí či podcastov venovaných mindfulness. Prostredníctvom nich sa môžete inšpirovať a pozrieť si návody a cvičenia, ktoré môžete praktizovať.

Výhody, ktoré vám mindfulness prinesie

Znížite si stres a úzkosť. Mindfulness vám môže pomôcť preniesť sa cez negatívne myšlienky a emócie, ktoré sú sprevádzané stresom a úzkosťou, a umožní vám nájsť vnútorný pokoj a rovnováhu.

Zlepší vám pamäť a koncentráciu. Pokiaľ budete pravidelne vykonávať túto techniku, môžete si posilniť svoju schopnosť sústrediť sa, a taktiež si aj viac uchovávať informácie. No a v konečnom dôsledku to bude mať len pozitívny vplyv na váš výkon či už v práci, v škole alebo celkovo vo vašom živote.

Zlepšíte si vzťahy. Keď ste prítomný a pozorný, dokážete lepšie porozumieť ostatným ľuďom a tak s nimi aj budovať hlbšie a zdravšie vzťahy.

Zlepší sa vám spánok. Možno poznáte ten pocit, kedy sa vám myšlienky nekonečne krútia v hlave, a to hlavne pred spaním, a vy nedokážete tento vír myšlienok zastaviť a zaspať. Práve vďaka mindfulness si dokážete uvoľniť myseľ a telo, čo môže viesť k tomu, že svoje myšlienky zastavíte a vy budete môcť pokojne zaspať. 

Nezvládnutý stres môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie, vrátane zvýšeného rizika srdcových chorôb, vyčerpanosti, úzkosti, depresie a mnoho ďalších. Preto je nesmierne dôležité, aby ste sa naučili riadne zvládať stres a nájsť cestu, ako dosiahnuť duševný pokoj.

Mindfulness techniky vám prinášajú jednoduchý a účinný spôsob, ako dosiahnuť harmóniu. Keď sa naučíte žiť v prítomnosti a budete si ju uvedomovať, objavíte tak pohodu a šťastie, ktoré sa časom rozhodne odzrkadlí vo všetkých smeroch vášho života. Takže načo ešte čakať? Začnite s mindfulness dnes a objavte cestu k pokojnejšiemu a vyváženejšiemu a hlavne harmonickejšiemu životu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Toto ste už čítali?

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

30. 4. 2024 | Barbora Magočová

5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám... celý článok

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

29. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Hrozivé čísla: Slováci sú ľahkou obeťou podvodníkov, prišli o desiatky miliónov eur

Počet podvodov podľa dát Slovenskej Bankovej Asociácie stúpa. Len za prvý polrok roka 2023 zaznamenali slovenské banky 7 478 podvodných transakcií. Rozmáhajú sa najmä podvody, ktoré... celý článok

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok