Stavebné sporenie po novom. Čo všetko sa zmení v roku 2021?

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 7. 2021
V roku 2019 nastalo v stavebnom sporení veľké upratovanie. Čo všetko sa zmenilo v stavebnom sporení a aké sú nové pravidlá v roku 2021?
Stavebné sporenie po novom. Čo všetko sa zmení v roku 2021?

Zdroj: Shutterstock

Zmeny aj po pripomienkach

Keď sa ešte v roku 2018 v pripomienkovaní objavila novela zákona o stavebnom sporení, stavebné sporiteľne proti nej vzniesli celý rad pripomienok. V máji toho istého roka vláda odobrila jej finálne znenie a hoci spravila na žiadosť sporiteľní ústupky, v mnohých prípadoch od roku 2019 platia zásadné zmeny.

„Našou snahou je urobiť z produktu, ktorý má takmer 20 rokov produkt, ktorý viac zodpovedá dnešnej dobe. Pre mňa je dôležité že sme dosiahli konsenzus. Novela prinesie vyššiu adresnosť, efektívnosť a účelovosť a samozrejme aj vyššiu mieru zodpovednosti“, uviedol vtedy po rokovaní podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír.

Vláda sa však netajila, že modernizácia produktu má za cieľ hlavne ušetriť štátne prostriedky.

Tip: Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

 

Stavebná prémia ohlodaná na kosť

Asi najdiskutovanejšou témou novely bola štátna prémia. Tu síce prišlo k navýšeniu odmeny, no znížil sa počet ľudí, ktorí na ňu získavajú nárok. Zároveň na jej získanie ľudia potrebujú vložiť na svoj účet viac peňazí. Od roku 2021 sa štátna prémia zvýšila maximálne na sumu 70 eur ročne.

Za rok si budete musieť nasporiť až 2 800 eur, čo vychádza mesačne na cca 233 eur. To už je čiastka, ktorú nie každý zvládne odložiť a tak sa plná štátna podpora môže dostať k menšiemu počtu ľudí. Hoci v princípe prémia oproti roku 2018 stúpla, percentuálne sa znížila na 2,5 % z ročného vkladu.

Využitie prémie výlučne na stavebné účely?

V systéme v roku 2018 mohol sporiteľ dostávať šesť rokov štátnu prémiu a po vypršaní tohto obdobia si peniaze vybrať bez dokladovania stavebných prác prakticky na čokoľvek. Od roku 2019 je poskytnutie štátnej podpory vždy účelové. Nové zmluvy už preto neobsahujú inštitút priateľských sporiteľov. Teda práve ľudí, ktorí využívali peniaze mimo stavebných prác.

Úročenie financií je jedna vec, no ak budete chcieť disponovať aj štátnou prémiou, jej využitie bude potrebné dokladovať výlučne na stavebné účely. V princípe to znamená, že ak nezdokladujete účel využitia prostriedkov, štátnu prémiu budete musieť vrátiť. Toto sa však netýka ľudí, ktorí už majú zmluvu o stavebnom sporení v platnosti. Ide len o sporiteľov, ktorí vstúpili do systému od roku 2019.

Deti štátnu prémiu dostanú, u dospelých rozhodne príjem

Pôvodný návrh novelizácie počítal s úplným stopnutím pridelenia štátnej prémie pre neplnoletých. Na tlak sporiteľní apelujúcich práve na cieľ rodičov zabezpečiť svoje deti, štátna prémia pre deti zostala. Je teda možné napríklad stále sporiť aj pre seba aj svoje deti a získať plnú štátnu prémiu pre viacerých členov rodiny. U dospelých sa však obmedzilo jej získanie na základe výšky ich príjmu. U detí sa výška príjmu rodičov neposudzuje.

Každá plnoletá osoba má nárok na štátnu prémiu iba v prípade, ak jej priemerný mesačný hrubý príjem bude najviac 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo v súčasnosti predstavuje približne 1473 eur v hrubom. So zisťovaním výšky príjmov sporiteľniam pomáha finančná správa. Prémia sa však nekráti percentuálne, sporitelia nad uvedenú hranicu príjmu nemajú nárok ani na jej časť.

Pozor na rôzne typy úveru

Ak začnete čerpať medziúver, automaticky stratíte nárok na štátnu prémiu. Dokonca budete musieť už predtým pridelenú prémiu štátu vrátiť. Avšak, po nasporení požadovanej sumy získavate možnosť dostať zvýhodnený stavebný úver.

Odmena za splnenie podmienok na zisk stavebného úveru je tak aj v podobe ponechania štátnej prémie.

Anketa

Akú máte dĺžku splatnosti hypotéky?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+15
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok