Prerástli vám dlhy cez hlavu? Ako sa ich zbaviť + kalkulačka

Redakcia | rubrika: Článok | 11. 5. 2022
Požičať si peniaze je v dnešnej dobe jednoduchšie než kedykoľvek predtým. V kombinácii s vysokými a častými výdavkami sa však môžu dlhy veľmi jednoducho vymknúť spod kontroly. Máte aj vy pocit, že už svoje finančné záväzky nedokážete zvládnuť? Prečítajte si niekoľko rád, ako podobnú situáciu vyriešiť.
Prerástli vám dlhy cez hlavu? Ako sa ich zbaviť + kalkulačka

Zdroj: Shutterstock

Prehodnoťte svoj životný štýl

Prvým krokom na ceste k oddlženiu je zamyslenie sa nad vlastnou životnou situáciou. Za tým sa však skrýva oveľa viac, než len stav bankových účtov. Je preto dobré urobiť si podrobný prehľad o jednotlivých dlhoch a prostriedkoch na účtoch či majetku. Často je tiež potrebné prehodnotiť spôsob života od úplných základov.

Chyba, ktorú ľudia často robia v snahe o riešenie dlhov, je zameranie sa na jednu oblasť života. Niekto napríklad rieši nízky príjem, iný si myslí, že problém je v drahom bývaní. Na vašu finančnú situáciu však vplýva oveľa viac faktorov. Ak sa chcete oddlžiť, venujte pozornosť každému jednému výdavku a snažte sa ich minimalizovať.

V niektorých prípadoch je ale problém zložitejší. Mnohí jednotlivci alebo aj celé rodiny sa nevedia dostať z dlhov kvôli rôznym závislostiam. Často sú na vine hazardné hry, alkohol alebo tvrdé drogy. S pomocou správnych ľudí a inštitúcií, medzi ktoré patrí napríklad národný projekt Bezplatné dlhové poradenstvo, to môžete zvládnuť aj vy.

Osobný bankrot

Pokiaľ nepomáha zmena prístupu k vášmu životnému štýlu, riešením môže byť osobný bankrot. Ide o riadený proces oddlženia, ktorý je určený pre fyzické osoby. Vyhlásením osobného bankrotu získate šancu na zbavenie sa pohľadávok zo strany veriteľov. Ide o proces, ktorý je presne upravený zákonom a rozlišujú sa dva typy:

  • Konkurz – dlžník príde o celý svoj majetok, z ktorého sa aspoň čiastočne splatia jeho dlhy. V tomto prípade vás čaká „začiatok od nuly,“ no oddlženie bude iba krátkodobá záležitosť.
  • Splátkový kalendár – dlžníkovi zostane jeho majetok, ale bude sa musieť držať presne určeného splátkového kalendára. Svoje záväzky tak bude splácať dlhší čas a po menších čiastkach.

Podmienky začiatku osobného bankrotu

Aby osobný bankrot mohol vôbec začať, dlžník musí spĺňať niekoľko zákonom stanovených kritérií. Sú zavedené ako ochrana proti zneužívaniu tohto spôsobu oddlženia. Hlavné podmienky začatia bankrotu znejú nasledovne:

  • fyzická osoba, ktorá žiada o oddlženie, nesmie byť vo výkone trestu odňatia slobody a počas posledných 10 rokov neabsolvovala iné oddlženie,
  • osoba sa musí nachádzať v stave platobnej neschopnosti, čo znamená, že má aspoň jednu peňažnú pohľadávku po dobe splatnosti dlhšej ako 180 dní,
  • ak sa bude realizovať oddlženie konkurzom, je nevyhnutné, aby sa exekúcia voči dlžníkovi viedla aspoň jeden rok, nesmie to byť kratšie obdobie,
  • v prípade, že bude osobný bankrot realizovaný cez inštitút splátkového kalendára, nie je podmienku spomínaného obdobia potrebné naplniť.

Priebeh osobného bankrotu

Pre lepší prehľad o procese, ktorý vás ako dlžníka čaká, vám v ďalšej časti článku predstavíme priebeh osobného bankrotu. Ešte pred samotným konaním sa dlžník telefonicky alebo osobne objedná v Centre právnej pomoci podľa svojho trvalého bydliska. Ide o inštitúciu, ktorá osobám v materiálnej núdzi poskytuje bezplatnú právnu pomoc.

Podanie žiadosti

Konanie osobného bankrotu začína podaním žiadosti a príloh súvisiacich s vašim príjmom, výdavkami či dlhmi. Žiadosť vám poskytnú buď spolu so všetkými informáciami na prvej konzultácii priamo v Centre, alebo ju nájdete ako formulár na webe. Ak budete žiadosť vypĺňať online a sami si ju potom vytlačíte, nezabudnite na prílohy zo stránky Tlačivá. Všetky dokumenty potom osobne alebo poštou doručíte do Centra právnej pomoci.

Riešenie konkurzom

Ak súd schváli návrh, bude vám pridelený správca konkurzu, ktorý vás bude sprevádzať procesom oddlženia. Najprv sa zastavia exekúcie a veritelia nahlásia pohľadávky, ktoré voči nim máte. Následne sa prechádza do fázy speňaženia. Správca konkurzu spíše váš hnuteľný a nehnuteľný majetok a odpočíta od neho výživné, nepostihnuteľnú hodnotu a iné zákonné nároky. Majetok sa vykúpi a zo získaných financií budú splatené dlhy.

Riešenie splátkovým kalendárom

Najneskôr do 15 dní od schválenia žiadosti získate súdom ustanovenú ochranu pred veriteľmi. Všetky exekúcie sa pozastavia a správca oddlženia vytvorí splátkový kalendár, pričom bude prihliadať na vašu životnú situáciu. Po schválení návrhu začínate splácať. Pokiaľ do 5 rokov nesplatíte aspoň 30 % svojich dlhov, súd vám navrhne vyhlásenie majetkového konkurzu.

Využite bezplatné poradenstvo

Chcete sa zbaviť dlhov, no neviete, kde začať? Využite bezplatné služby dlhových poradní. Začiatkom roka 2022 sa otvorilo 6 nových pobočiek, vďaka čomu dnes fungujú už v 8 mestách naprieč celým Slovenskom:

  • Nitra,
  • Poprad,
  • Trenčín,
  • Bratislava,
  • Banská Bystrica,
  • Lučenec,
  • Trnava,
  • Prešov.

Zamestnanci týchto inštitúcií vám poskytnú ekonomické, právne, ale aj psychologické poradenstvo. Buď vám navrhnú riešenia, ako refinancovanie vašich úverov či minimalizáciu výdavkov, alebo vám pomôžu so začatím procesu osobného bankrotu.

Chcete si zobrať úver? Prehodnoťe a vypočítajte si výšku splátok dopredu:

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok