Dlhuje vám niekto peniaze? Zarobte na tom!

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 27. 7. 2016
Sú vaši dlžníci v omeškaní s vrátením záväzkov? Musíte ich neustále upomínať, aby ste sa dostali k svojim peniazom? Nezúfajte - na neplatičoch sa dá aj zarobiť.
Dlhuje vám niekto peniaze? Zarobte na tom!

Zdroj: Shutterstock

Čím dlhšie je dlžník v omeškaní s platením, tým lepšie pre vás

Na to, aby ste sa stali veriteľom, nemusíte byť práve banka.  Dlžníkov môžete mať aj vtedy, ak zo zásady nikomu nepožičiavate.

Dlhy môžu vznikať z rôznych dôvodov - celkom bežne sa napríklad stáva, že predáte pozemok či dom a kupujúci vám nezaplatí v dohodnutej lehote splatnosti. Ako to už pri prevodoch nehnuteľností býva, pôjde určite o nemalú sumu, ktorú budete chcieť mať čo najrýchlejšie na účte. Ak ste si aj v kúpnej zmluve nedohodli nijakú zmluvnú pokutu či inú sankciu za omeškanie so zaplatením kúpnej ceny, nehádžte flintu do žita. Zákonodarca to totiž urobil za Vás. 

V prípade, že vám dlžník nezaplatí dlh včas, môžete od neho požadovať úroky z omeškania. Nárok na zaplatenie úrokov z omeškania vzniká automaticky zo zákona dňom, ktorý nasleduje po dni splatnosti dlhu; výška úrokov z omeškania vo vzťahoch mimo podnikateľskej sféry je určená podľa ustanovenia § 3 nariadenia č. 87/1995 Z.z., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Občianskeho zákonníka.

  • Stiahnite si aktuálne znenie Občianského zákonníka do vášho počítača 
  • Ďalšie zákony na stiahnutie: Zákony

Výška sadzby úrokov z omeškania sa rovná súčtu piatich percentuálnych bodov a základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej k prvému dňu omeškania s plnením dlhu.

Aktuálne aj historické údaje o výške základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky nájdete napríklad na webových stránkach Národnej banky Slovenska.

Momentálne sa výška predmetnej sadzby rovná nule – ak sa teda vaša pohľadávka stala splatnou napríklad v júni roku 2016, môžete od dlžníka spolu s istinou požadovať úrok z omeškania vo výške 5 % ročne z dlžnej istiny. Príslušenstvo určené dlžnými úrokmi samozrejme každým dňom omeškania narastá.

Neplatí vám nájomca? Žiadajte poplatok z omeškania

Okrem omeškania so zaplatením kúpnej ceny je v nepodnikateľskej sfére veľmi častý aj dlh z titulu nezaplateného nájomného. Ak prenajímate byt a nájomca vám nezaplatí nájomné alebo tzv. úhradu za služby do piatich dní po ich splatnosti, nežiadate od neho úrok, ale tzv. poplatok omeškania

Výška poplatku z omeškania je určená veľmi veľkoryso - za každý deň omeškania môžete od nájomcu na poplatku žiadať 0,5 ‰ dlžnej sumy, najmenej vám však musí zaplatiť 0,83 eura za každý (aj začatý) mesiac omeškania.

Ak ste podnikateľ a neplatia vám obchodní partneri, dostane na úrokoch ešte viac

Ak ste živnostníkom a máte problém s neplatičmi, príliš ich nešetrite. Aj v tomto prípade totiž platí, že nárok na úrok z omeškania máte napriek tomu, že ste si ho zmluvne nedojednali. Sadzbu úroku z omeškania pre záväzky z obchodnoprávnych vzťahov nájdete v ustanovení § 1 nariadenia č. 21/2013 Z.z., ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Obchodného zákonníka.

Určenie sadzby úroku u omeškania pri dlhoch z podnikania je zaujímavé najmä v tom, že máte na výber hneď dve možnosti:

1) Prvou možnosťou je účtovanie sadzby úrokov z omeškania určenej súčtom ôsmich percentuálnych bodov a základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej k prvému dňu príslušného kalendárneho polroka omeškania. Takto určená sadzba úrokov sa použije počas celého kalendárneho polroka omeškania.

2) Druhou alternatívou je účtovanie sadzby úrokov z omeškania určenej súčtom deviatich percentuálnych bodov a základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky platnej k prvému dňu omeškania. Takto určená sadzba úrokov z omeškania však platí počas celej doby omeškania.

Podstatnou pre výber lepšej možnosti je vedomosť, že Vami zvolený výpočet úrokov z omeškania sa použije počas celej doby omeškania. Ak by sa teda základná úroková sadzby Európskej centrálnej banky počas omeškania dlžníka markantne zvýšila, nemôžete k svojej škode využiť prvú alternatívu, pokiaľ vám už dlžník vypláca úroky z omeškania podľa druhej varianty výpočtu. Dodajme, že v posledných rokoch sa základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky pomaly znižovala – viac sa teda vyplatilo počítať s navýšením základnej úrokovej sadzby ECB o deväť percentuálnych bodov.

Podnikatelia môžu od dlžníkov žiadať aj preplatenie nákladov na vymáhanie dlhu

Ako živnostník môžete okrem úroku z omeškania od iného živnostníka či iného podnikateľa, ktorý vám dlhuje peniaze, žiadať aj náhradu nákladov na vymáhanie dlhu. Výška náhrady je určená paušálnou sumou 40 EUR jednorazovo bez ohľadu na dĺžku omeškania; nárok na zaplatenie náhrady vám vzniká aj vtedy, ak na to dlžníka osobitne neupozorníte. 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok