Ako na refinancovanie úveru

Lukáš Pololáník | rubrika: Článok | 19. 7. 2016
Dlhodobo nízke úrokové sadzby nám síce prinášajú malý zisk na sporiacich účtoch alebo termínovaných vkladoch, ale za to ponúkajú mnoho príležitostí, ako si razantne znížiť nielen úroky a splátky pri našich úveroch, ale zredukovať aj banke skutočne zaplatenú výslednú sumu.
Ako na refinancovanie úveru

Zdroj: Shutterstock

Obľúbená výška splátky uvádzaná v reklamách je totiž ukazovateľ nepodstatný. Ak chcete na splácaní pôžičky naozaj ušetriť, musí vás zaujímať RPSN a skutočne zaplatená suma banke.

Ako postupovať pri refinancovaní úveru?

S refinancovaním úverov sa v poslednej dobe doslova roztrhlo vrece. V dnešnej dobe moderných technológií sa navyše jedna o veľmi rýchly a nenáročný proces, pri ktorom často ani nemusíte chodiť na pobočku.

Banky často ponúkajú na svojich internetových stránkach jednoduchú kalkulačku, kde vám po zadaní potrebných údajov spočítajú výšku novej splátky.

Žiadateľ zadá parametre jednotlivých existujúcich úverov, ktoré chce refinancovať (úver, kreditná karta, povolený debet), dobu splácania a prípadnú sumu, ktorú si chce požičať nad rámec refinancovaných úverov. 

Následne odošle žiadosť banke, ktorá ju pomerne rýchlo posúdi. Preverí bonitu aj bankové registre, v ktorých skúma úverovú históriu klienta.

Viac sa o úverovom registri dočítate v našom sprievodcovi: Všetko o úverovom registri 

Dôležité číslo: Celková splatná čiastka

Výška splátky, na ktorú vás lákajú banky v reklamách alebo na svojich stránkach by však nemala byť tým hlavným ukazovateľom. Ak chcete úver refinancovať a skutočne ušetriť, zamerajte sa na RPSN alebo ešte lepšie na celkovú čiastku, ktorú banke na splátkach zaplatíte.

Výšku splátky si samozrejme nastavte podľa vašich možností, ale nepodliehajte reklamným sloganom sľubujúcim skvelú pôžičku napr. len za 19,99 eur mesačne. Taká informácie o výhodnosti pôžičky alebo jej refinancovaniu nevypovedá vôbec nič.

Na čo si dať pozor?

Nezabúdajte, že mnohé banky stále účtujú rôzne poplatky za zjednanie úveru, za vedenie alebo dokonca za zmeny v zmluve v priebehu jeho trvania. Objavujú sa tiež sankcie za predčasné splatenie alebo za mimoriadne splátky.

Niekedy môže byť lepšia sadzba podmienená tiež nutnosťou zjednať si poistenie schopnosti splácať. Nespoliehajte teda na to, že poznať úrokovú sadzbu je málo. 

Vždy svoju pozornosť zamerajte na údaj nazývajúca sa ročná percentná miera nákladov (RPMN), ktorý ilustruje celkovú nákladovosť úveru tým, že zahŕňa okrem úrokov tiež všetky poplatky spojené s pôžičkou.

Čo obsahuje RPMN?

  • poplatky za uzatvorenie zmluvy (administratívne poplatky)
  • poplatky za správu úveru
  • poplatky za vedenie účtu
  • poplatky za prevody peňažných prostriedkov
  • prvá zvýšená splátka
  • zostatková cena predmetu (pri leasingu)
  • poistenie schopnosti splácať a podobne

User friendly pôžičky vďaka štandardným informáciám o spotrebiteľskom úvere 

Vďaka rôznym poplatkom sa tak môžete v praxi dostať do situácie, že vám banka ponúka refinancovanie s nižšou sadzbou, avšak vo výsledku zaplatíte viac, než keby ste ďalej splácali pôžičku u pôvodnej banky.

Úplnú istotu môžete získať porovnaním sumy všetkých splátok pri obidvoch pôžičkách. Získate tak jednoduchý a zrozumiteľný výsledok, či sa vám refinancovanie vyplatí. Všetky potrebné údaje získate od banky v rámci formulára pre štandardné informácie o spotrebiteľskom úvere.

Zákon o spotrebiteľskom úvere totiž stanovuje povinnosť poskytnúť klientovi konkrétne informácie pred uzatvorením zmluvy predovšetkým o:

  • celkovej výške spotrebiteľského úveru
  • dobe trvania spotrebiteľského úveru
  • výške, počtu a opakovaní platieb, ktoré ma spotrebiteľ urobiť
  • poplatkoch alebo o celkovej čiastke splatnej spotrebiteľom 
  • ročnej percentuálnej sadzbe nákladov

Spotrebiteľské úvery sú tak v dnešnej dobe pre klientov veľmi prehľadným produktom.

Ďalšie bankové poplatky, ktoré nie sú v RPMN obsiahnuté

Dôležitú úlohu môžu pri refinancovaní hrať aj ďalšie poplatky, ktoré v RPMN zahrnuté nie sú. Napríklad poplatok za predčasné splácanie alebo za mimoriadnu splátku, poplatok za zmeny v zmluve a pod.

Pred refinancovaním by mal byť klient s týmito číslami oboznámený a zvážiť, či sa mu úver v novej banke vyplatí. Ak by napríklad plánoval rýchlejšie splatenie (mimoriadne splátky alebo zvýšenie splátok) či ďalšie refinancovanie.

Lukáš Pololáník

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Splátka, Úver

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok