Gajdoš: S payWay môžeme platiť na 3300 miestach na Slovensku

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 3. 11. 2011
"Bezkontaktná technológia má široké uplatnenie nielen v samotnom platobnom systéme, ale aj v mnohých iných oblastiach..." vysvetľuje Marcel Gajdoš, Country Manager Visa Europe pre Slovensko.
Gajdoš: S payWay môžeme platiť na 3300 miestach na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

marcel_gajdos.jpgZaplatiť nálepkou, mobilom, kľúčenkou....to sú platobné možnosti, ktoré už začínajú byť dostupné aj Slovákom. Pre mnohých však bezkontaktné platby predstavujú informáciu, ktorú zaznamenali v médiách, prípadne postrehli na nejakom bilborde. S Marcelom Gajdošom, Country Managerom Visa Europe pre Slovensko sme sa rozprávali nielen o službe ako takej, ale hlavne o ich bezpečnosti.

1. Dobrý deň, mohli by ste v krátkosti predstaviť našim čitateľom bezkontaktnú technológiu PayWave?

Bezkontaktná technológia (payWave) je založená na bezpečnom rádiovom signáli vysielanom medzi kartou vybavenou bezkontaktnou technológiou a čítacím zariadením umiestnením u obchodníka. Stačí, keď držiteľ priloží kartu k terminálu a transakcia do hodnoty €20 prebehne bez zadávania PIN-u , alebo podpisu behom niekoľko sekúnd. Nad hodnotu €20 sa bude držiteľ bezkontaktnej karty riadiť pokynmi obchodníka alebo nasledovať inštrukcie na platobnom termináli.

2. Keby mal klient banky záujem o PayWave, v ktorej banke si môže o ňu zažiadať? A môže byť táto služba poskytnutá ku kreditnej karte?

V prípade, že má klient záujem o bezkontaktnú kartu, môže o ňu požiadať u vydavateľov takýchto kariet. Môžeme spomenúť Tatra banku alebo VÚB Banku, ktoré takéto karty vydávajú, čoskoro sa pridajú aj ďalšie banky. Bezkontaktná karta môže byť vydaná ako kreditná, debetná alebo prepaid-ová karta.

3. Akou sumou je bezkontaktná platba limitovaná a koľko môže byť z nej urobených operácií? Môžem platiť s PayWave aj v zahraničí?

Bezkontaktná transakcia na nízke čiastky je ohraničená hodnotou do €20 bez potreby zadávania PIN-u alebo podpisu. Čo sa tyká čiastky nad €20, tá sa buď prevádza ako klasická „kontaktná“ transakcia so zadávaním PIN-u alebo podpisu, alebo môže fungovať ako bezkontaktná transakcia s nutnosťou zadávať PIN. Hodnota €20 bola stanovená dohodou lokálnych bánk a doporučení spoločnosti Visa Europe. Počet transakcií si určuje každý vydavateľ karty samostatne. Každá bezkontaktná karta vydávaná pod značkou Visa je určená tak na domáce, ako aj zahraničné transakcie. V prípade, že obchodník je vybavený bezkontaktným terminálom, bude môcť držiteľ karty platiť bezkontaktne bez rozdielu, kde sa nachádza.

4. Keďže sa pri platbe s PayWave nezadáva žiadny PIN-kód, prípadne nejaké ďalšie potvrdenie platby, mnohých Slovákov bude zaujímať, ako je táto technológia zabezpečená proti zneužitiu?

Pravé bezpečnosť je hlavnou prioritou všetkých zúčastnených strán v rámci platieb, a to je, čo zaujíma najviac držiteľa karty. Transakcia prebieha priložením bezkontaktnej karty k bezkontaktnému terminálu do vzdialenosti maximálne 5 centimetrov. Je tak vylúčené, aby držiteľ svojou kartou nevedomky zaplatil už len svojou prítomnosťou v blízkosti platobného terminálu.  Najvyššia miera bezpečnosti je zaistená rovnako aj tým, že všetky platby  a celý platobný systém bezkontaktnej technológie je súčasťou platformy Visa, ktorá využíva širokú škálu bezpečnostných prvkov.

5. Ak napríklad vlastním nálepku, v ktorej je táto technológia zabudovaná a mám ju nalepenú napríklad na mobile, ktorý mi niekto odcudzí, môže platiť mojim PayWave-om? Ako sa dá služba zablokovať prípadne deaktivovať?

Spoločnosť Visa sa zameriava hlavne na progresívne a maximálne bezpečné technológie. Produkt „nálepka“ je len prechodným riešením medzi kontaktnou a bezkontaktnou kartou, a práve preto nie je nosným produktom v ponuke spoločnosti Visa Europe.

6. Môže sa stať, že pri platení za lístky, či jedlo v prevádzke s rýchlym občerstvením, sa mi odúčtuje suma dvakrát? Ak vlastním dve platobné karty s PayWave a mám ich uložené vedľa seba v peňaženke a chystám sa zaplatiť za službu priložením peňaženky, môže sa stať, že sa mi odúčtuje z oboch kariet naraz?

Ako som už spomenul, bezkontaktná karta komunikuje s bezkontaktným terminálom len na vzdialenosť niekoľko centimetrov. Takisto je technologicky zabezpečené, že transakcia nemôže byť odúčtovaná dvakrát po sebe a zároveň sa vylučuje situácia, že by Vám transakcia bola odúčtovaná z dvoch kariet naraz.

7. Kde všade sa s bezkontaktnými platbami na Slovensku zatiaľ môžu klienti stretnúť? Majú túto možnosť len v Bratislave alebo sa rozširuje možnosť aj do iných častí Slovenska?

Bezkontaktnými kartami môžeme platiť už na viac ako 3300 platobných miestach na celom území Slovenska. Proces osadzovania bezkontaktných terminálov intenzívne pokračuje a predpokladáme, že do roku 2013 by mala byť viac ako polovica existujúcich platobných terminálov schopných prijímať bezkontaktne platby. Tato technológia má význam a bude sa šíriť všade tam, kde to požadujú obchodníci a samotní klienti, to znamená, aj mimo regiónu Bratislavy.

8. Aké sú plány spoločnosti VISA v tejto oblasti?

Spoločnosť Visa Europe je lídrom v oblasti platobných systémov a zavádzania nových technológií umožňujúcich jednoduchšie, bezpečnejšie a rýchlejšie platby. My vidíme budúcnosť platobných systémov najmä v takých médiách, ktoré budú čo najviac akceptované spotrebiteľmi a obchodníkmi. Preto predpokladáme postupnú konvergenciu kariet do mobilných telefónov. Teším sa, že čoskoro budeme môcť ohlásiť aj prvú komerčnú prevádzku platieb telefónmi (NFC) už aj na Slovensku.  Máme zároveň skúsenosti a veľmi pozitívnu spätnú väzbu zo zahraničia, najmä  zo susedného Česka, kde sme spustili mobilný pilot (NFC platby) v tomto roku.

9. Spoločnosť VISA pôsobí celosvetovo a určite má skúsenosti s poskytovaním tejto služby v zahraničí. Mohli by ste uviesť nejaký zaujímavý príklad, do akého predmetu si žiadali klienti v zahraničí bezkontaktnú technológiu nainštalovať, prípadne kde vo svete je najväčší záujem o takúto formu platenia?

Bezkontaktná technológia má široké uplatnenie nielen v samotnom platobnom systéme, ale aj v mnohých iných oblastiach. Môžeme spomenúť dopravu, parkovacie automaty, automaty na výdaj nápojov atď. Bezkontaktná technológia sa šíri veľmi rýchlo po celom svete. V rámci Európy sú najaktívnejšie krajiny Veľká Británia, Turecko a Poľsko. Zároveň by som chcel vyzdvihnúť nástup tejto technológie na Slovensku v roku 2010 a jej aktívne využívanie držiteľmi kariet, ktoré predstihuje napríklad aj Turecko. K dnešnému dňu bolo vydaných viac ako 25 miliónov bezkontaktných kariet v rámci Európy.

Ďakujem za rozhovor,
Miroslava Hrášková, Finance.sk

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok