Viete, že zaplatiť môžete aj už nálepkou alebo kľúčenkou?!

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 7. 10. 2011
Bezkontaktné platby sú na Slovensku čoraz populárnejšie. Dokazuje to aj prieskum spoločnosti MasterCard.
Viete, že zaplatiť môžete aj už nálepkou alebo kľúčenkou?!

Zdroj: Shutterstock

Viete o tom, že aj na Slovensku už môžete platiť s nálepkou MasterCard PayPass?

Už od roku 2008 môžte na Slovensku platiť bezkontaktne – prostredníctvom revolučnej technológie MasterCard PayPass, s ktorou transakcia trvá len niekoľko sekúnd. Karta s technológiou PayPass je náhradou platby v hotovosti za transakcie s nízkou hodnotou. Ide o bezkontaktnú platobnú metódu, ktorá je v porovnaní s platbou v hotovosti omnoho pohodlnejšia, bezpečnejšia a rýchlejšia. Celá transakcia trvá len niekoľko sekúnd!

Kartu PayPass stačí len jednoducho priblížiť k čítačke, ktorá dáta prečíta na bezdotykovej báze, a máte zaplatené. Aké jednoduché! Pri nákupoch v hodnote menej ako 20 eur sa nevyžaduje ani váš podpis, ani PIN kód. Použitie tejto prevratnej technológie je preto ideálne najmä tam, kde je dôležitá rýchlosť, a to napríklad v zariadeniach s rýchlym občerstvením, mestskej hromadnej doprave, kine alebo čerpacej stanici.  

Ako to celé funguje?

Technológiu PayPass je možné pridať ku kreditnej, debetnej či predplatenej karte MasterCard, Maestro alebo ku kartám „private lable“, ktoré vydávajú maloobchodní predajcovia. Túto revolučnú technológiu si môžete zabudovať dokonca aj do vášho mobilného telefónu, prívesku na kľúčoch, náramku alebo hodiniek.

Karty MasterCard PayPass majú zabudovaný čip a rádiovú anténu. Akonáhle kartu MasterCard PayPass priložíte k snímaču podporujúcemu PayPass, karta bezdrôtovo vyšle informácie o platbe. Nemusíte teda vkladať kartu do platobného terminálu ani zadávať PIN kód. Informácie o účte sú prenesené do čítacieho zariadenia a následne spracované prostredníctvom zabezpečenej siete na príjem kariet MasterCard. Hneď ako priložíte svoju kartu MasterCard PayPass k čítaciemu zariadeniu, dostanete potvrdenie o zaplatení – a to je celé!

Aké výhody vám prinesie používanie technológie PayPass?

  • Možnosť platiť kartou aj nižšie sumy,
  • Výrazné skrátenie času čakania u obchodníkov, čo oceníte najmä pri čakaní v rade v supermarketoch,
  • Rýchle a pohodlné platenie,
  • Možnosť zabudovať technológiu aj do kľúčeniek, hodiniek či do mobilných telefónov,
  • Rozšírenie akceptačnej siete kariet,
  • Nemusíte zadávať PIN kód ani sa podpísať pri drobných platbách,
  • Kartu MasterCard PayPass nemusíte vôbec dávať z ruky a môžete tak po celý čas transakcie dohliadať na jej priebeh,
  • Získate aj prehľad o menších platbách, ktoré ste doteraz platili v hotovosti, prostredníctvom internetbankingu.

Bezkontaktné platby sú pre Slovákov veľmi atraktívne

Výsledky prieskumu spoločnosti MasterCard s názvom Masterindex poukazujú na to, že bezkontaktné platby sú pre Slovákov veľmi atraktívne. 71 % respondentov prieskumu, ktorí na Slovensku vlastnia platobnú kartu s PayPass technológiou, ju používajú, z toho 36 % pravidelne a ďalších 35 % často.

Tabuľka č.1: Anketová otázka

Ako často používate svoju PayPass kartu?
Pravidelne36%
Použili ju už viackrát35%
Použili ju raz 15%
Ešte ju nepoužili14%
Zdroj: MasterCard

 

„Technológiu PayPass sme úspešne implementovali aj do Bratislavskej mestskej karty, ktorú Bratislavčania môžu používať práve v rámci hromadnej dopravy a na mnohých ďalších verejných miestach aj u obchodníkov,“ uviedol Milan Laitl, obchodný riaditeľ MasterCard Europe Slovensko, ktorý dodal: „Sme radi, že sa bezkontaktné platby na Slovensku úspešne rozvíjajú. Pozitívny prístup vnímame nielen zo strany bánk a obchodníkov, ale aj samotných koncových užívateľov. Z nášho prieskumu MasterIndex vyplýva, že celých 65 % Slovákov z tých, ktorí PayPass ešte nepoužívajú, by oň malo záujem.“

VÚB prináša platobnú kartu VISA Inspire s bezkontaktnou technológiou PayWave

VÚB banka predstavuje svojim klientom spoločnú platobnú kartu vydávanú v rámci bankovej skupiny Intesa Sanpaolo. Medzinárodná neembosovaná karta VISA Inspire s bezkontaktnou technológiou PayWave vám umožní jednoduchší a rýchlejší spôsob platieb u obchodníkov. Navyše máte možnosť získať automatické poistenie pre prípad zneužitia bezkontaktnej technológie. S kartou VISA Inspire môžete realizovať bezkontaktné platby pri nákupe do 20 eur bez zadávania PIN kódu alebo podpisovania pokladničného bloku. Kartu s technológiou PayWave stačí len priložiť k platobnému terminálu. „Karta VISA Inspire je spoločným projektom skupiny Intesa Sanpaolo. Hoci sa bude predávať vo viacerých krajinách, jej dizajn bude všade rovnaký. Hlavnou výhodou je možnosť bezplatných výberov hotovosti zo zahraničných bankomatov skupiny Intesa Sanpaolo, napríklad v Chorvátsku, Taliansku či Egypte,“ uviedla Eva Muroňová, riaditeľka odboru platobných kariet VÚB banky, ktorá dodáva: „Automatickou súčasťou kariet VISA Inspire je poistenie v prípade zneužitia bezkontaktnej technológie. Pri neoprávnenej transakcii bude banka kryť klientovu spoluúčasť až do výšky 100 eur."

 „Veľmi nás teší, že rozširujeme svoje služby v oblasti inovatívnych platobných technológií s našim silným partnerom, VÚB bankou, na Slovensku. Využívanie bezkontaktnej platobnej technológie od jej uvedenia na slovenský trh rýchlo rastie. Čoraz viac bánk je vo fáze prípravy projektov a certifikácie kariet, aby mohli svojim klientom priniesť túto službu už do konca tohto roka," priblížil Marcel Gajdoš, Country Manager Visa Europe pre Slovensko.

O bezkontaktnej platobnej technológii spoločnosti Visa Europe
Visa Europe uviedla bezkontaktnú platobnú technológiu v roku 2007 vo Francúzsku a postupne ju zaviedla do mnohých krajín Európy, ide napríklad o Nemecko, Taliansko, Poľsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Turecko a Veľká Británia. V júni 2011 využívalo výhody bezkontaktných platieb viac ako 23 miliónov európskych držiteľov kariet na viac ako 154 tisíc platobných termináloch u obchodníkov.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok