Podľa čoho sa rozhodujeme pri výbere pôžičky

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 27. 6. 2011
Najdôležitejším kritériom pri výbere pôžičky by mala byť celkováčiastka, ktorú preplatíte počas celej doby jej splácania. Ktorýmiďalšími kritériami sa riadia Slováci pri rozhodovaní o pôžičke?
Podľa čoho sa rozhodujeme pri výbere pôžičky

Zdroj: Shutterstock

Hlavným kritériom je výška splátky

Z telefonického prieskumu úverovej spoločnosti Home Credit Slovakia vyplýva, že hlavným kritériom pri výbere úveru je pre 40 % Slovákov výška splátky, pre 36 % je najdôležitejšia informácia o celkovej čiastke, ktorú preplatia počas doby splácania, 23 % posudzuje najmä dobré meno spoločnosti, u ktorej si pôžičku vyberá, úroková sadzba je najdôležitejšia pre 14 % Slovákov a RPMN za najdôležitejší faktor pri výbere pôžičky považuje 3 % účastníkov prieskumu. 9 % sa pri výbere pôžičky riadi iným kritériom.

Tabuľka: Kritériá, podľa ktorých sa rozhodujeme pri výbere pôžičky

Kritérium pri výbere úveruPercentuálny podiel
Výška splátky40%
Celkovo zaplatená suma36%
Meno spoločnosti23%
Úroková sadzba14%
Iné kritérium9%
RPMN3%

„Údaj sa klient dozvie z predzmluvného formulára ešte pred podpisom úverovej zmluvy. Má tak priestor ponuku posúdiť a rozhodnúť sa pre tú najvýhodnejšiu. Celková splatná čiastka je tiež súčasťou zmluvy,“ hovorí Michal Kozub, analytik spoločnosti Home Credit, podľa ktorého by klienti mali hľadieť najmä na celkovú čiastku, ktorú preplatia počas doby splácania. Do úvahy by ste však mali brať aj ďalšie kritériá. Napríklad:
  • úrokovú sadzbu,
  • dĺžku splácania,
  • výšku splátky,
  • výšku poplatkov si banka účtuje za mimoriadne splátky, resp. predčasné splatenie úveru,
  • RPMN – ročnú percentuálna miera nákladov,
  • dodatočné poplatky, ktoré vyplývajú z úverovej zmluvy,
  • benefity, ktoré získate podpisom úverovej zmluvy (napríklad to môže byť predĺžená záruka na tovar alebo ponuka asistenčných služieb pri nákupe auta).
Vaše finančné možnosti ovplyvňujú výšku splátok a dobu splatnosti úveru. Platí, že čím dlhšia je doba splatnosti, tým je nižšia mesačná splátka, avšak o to viac preplatíte na úrokoch. Zistite si taktiež, aké poplatky si banka účtuje za mimoriadne splátky, resp. predčasné splatenie úveru obzvlášť, keď v priebehu splácania očakávate dodatočný príjem v podobe odmeny od zamestnávateľa alebo iných udalostí.

Neviete, na čo je RPMN?

Ak vám 2 banky ponúkajú pôžičku v hodnote 1000 € s úrokom 5% ročne, môže sa vám zdať, že je jedno, pre ktorú sa rozhodnete. Avšak prvý pohľad je často zavádzajúci. To, čo sa z reklamných materiálov zvyčajne nedozvieme je, koľko si daná banka k svojej pôžičke pripočíta na ďalších poplatkoch. Môže sa tak ľahko stať, že jedna z nich si pripočíta len poplatok za uzatvorenie úverovej zmluvy a druhá napríklad aj poplatky za správu a vedenie úverového účtu a mnohé iné. Tam už je rozdiel oveľa markantnejší.

RPMN udáva, koľko pri pôžičke zaplatíte navyše

Ide o  Ročnú Percentnú Mieru Nákladov, pre ktorú sa často používa skrátený tvar RPMN. RPMN je číslo, ktoré nie je zhodné  s ročnou úrokovou sadzbou. Jeho hodnota je  väčšinou vyššia ako úrok a udáva, koľko prostriedkov navyše musíte zaplatiť, keď si požičiavate peniaze od bankovej či nebankovej inštitúcie. RPMN je ekonomický ukazovateľ, ktorý poskytuje možnosť lepšie si premyslieť, či je pre vás daná pôžička výhodná alebo nevýhodná.

RPMN vám umožní medzi sebou pôžičky navzájom porovnať

Pomocou RPMN sú medzi sebou pôžičky navzájom  lepšie porovnateľné. RPMN sa vám teda ponúka ako nástroj porovnania rôznych ponúk úveru. V ideálnom prípade by sa hodnota RPMN mala rovnať hodnote úrokovej miery. Avšak táto situácia je iba modelová. Znamenalo by to, že s úverom alebo pôžičkou nie sú spojené ďalšie dodatočné poplatky. A táto situácia je v praxi veľmi nepravdepodobná.

Obzvlášť obozretní buďťe v prípade:

Pôžičky cez internet, ktoré často lákajú na podozrivé podmienky, či už poskytnutie pôžičky bez dokladovania príjmu alebo bez ručiteľa. Podozrivé je, ak po vás poskytovateľ pôžičky požaduje vyplatenie zálohy alebo poplatku za spracovanie pôžičky ešte pred jej samotným poskytnutím.

Nebankových subjektov, ktoré mnohokrát poskytujú úvery bez hlbšej analýzy vašich splátkových možností, čo sa vo finále môže obrátiť proti vám, keď vám finančné možnosti nedovolia úver riadne splácať. Zistite si aj výšku úrokov z omeškania platby, prípadné vyplývajúce sankčné poplatky, ktoré u týchto inštitúcií nebývajú práve najnižšie.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Home Credit, pôžička, Splátka, Úver

Toto ste už čítali?

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

2. 5. 2024 | Redakcia

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

S najlepšou ponukou spotrebných úverov na jar 2024 pricházajú Raiffeisen banka, mBank a UniCredit Bank.Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa... celý článok

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok