Majte svoje úvery pod kontrolou alebo ako sa zadlžiť s rozumom

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 18. 4. 2011
Aby vám vaše úvery neprerástli cez hlavu, prinášame vám niekoľko rád a tipov, ako mať svoje záväzky pod kontrolou!
Majte svoje úvery pod kontrolou alebo ako sa zadlžiť s rozumom

Zdroj: Shutterstock

Úvery sú v súčasnej dobe populárnym prostriedkom a získanie chýbajúcich finančných prostriedkov. V prípade hypotekármeho úveru ide o dlhodobú záležitosť a je pomerne zložité vybrať si taký úver, ktorý bez obáv zvládnete splácať a ktorý vám vo finále neprerastie cez hlavu. Bezprostredne pred tým, ako sa rozhodnete vziať si (nielen) hypotekárny úver, zvážte nasledujúce faktory:

Zvážte vaše finančné možnosti

Pred podaním žiadosti o úver je, samozrejme, nutné si dôkladne zvážiť, či ste schopní vôbec úver splácať. Vhodné je dôkladne prepočítať si vaše finančné možnosti. Výška všetkých úverových produktov by nemala presahovať 35 % vášho rodinného rozpočtu.

Premyslite si, akú sumu si chcete požiačať

Poriadne si premyslite, akú veľkú sumu a na akú dlhú dobu si chcete prostriedky požičať. Požiadajte banku o vypracovanie predbežnej ponuky - majte však na pamäti, že nielen banky, ale aj iné spoločnosti poskytujúce spotrebiteľské úvery sú povinné poskytnúť vám akékoľvek predzmluvné informácie, v ktorých nájdete aj výšku RPMN (ročná percentná miera nákladov), ktorá zahŕňa ďalšie poplatky súvisiace s úverom, napríklad:

  • poplatky vzťahujúce sa k posúdeniu žiadosti o úver,
  • administratívne poplatky, resp. poplatky za uzatvorenie úverovej zmluvy,
  • poplatky za správu a vedenie úverového účtu,
  • poplatky za prevody peňažných prostriedkov,
  • prvá navýšená splátka,
  • poistenie schopnosti splácať a iné.
„Údaj sa klient dozvie z predzmluvného formulára ešte pred podpisom úverovej zmluvy. Má tak priestor ponuku posúdiť a rozhodnúť sa pre tú najvýhodnejšiu. Celková splatná čiastka je tiež súčasťou zmluvy,“ uvádza Michal Kozub, analytik spoločnosti Home Credit.

 

Myslite aj na finančnú rezervu

Ak sa pre konkrétny úver rozhodnete, všeobecne sa odporúča vytvoriť si finančnú rezervu minimálne vo výške troch mesačných splátok úveru. Avšak situácia v mnohých domácnostiach je naopak obrátená, a to tak že tieto prostriedky nie každá domácnosť má možnosť si vyčleniť. V takom prípade je nutné dôkladne si zvážiť, resp. porovnať príjmovú a výdajovú stránku (nájom, cestovné, strava, platby za telefón, internet a iné voľnočasové aktivity)  rodinného rozpočtu. Každý by mal však myslieť aj na nepredvídateľné udalosti a výdavky s nimi spojené.

Čím dlhšia doba splatnosti, tým viac preplatíte na úrokoch

Vaše finančné možnosti ovplyvňujú výšku splátok a dobu splatnosti úveru. Platí, že čím dlhšia je doba splatnosti, tým je nižšia mesačná splátka, avšak o to viac preplatíte na úrokoch. Zistite si, aké poplatky si banka účtuje za mimoriadne splátky, resp. predčasné splatenie úveru obzvlášť, keď v priebehu splácania očakávate dodatočný príjem v podobe odmeny od zamestnávateľa alebo iných udalostí.

Poistite sa!

Takisto by ste si mali zvážiť aj možnosť poistiť si úver pre prípad straty zamestnania, dlhodobej práceneschopnosti či trvalej invalidity alebo smrti. Pred samotným podpisom úverovej zmluvy si ju dôkladne prečítajte a nevynechajte ani obchodné podmienky. V prípade nejasností  a nedostatku relevantných informácií sa nebojte pýtať.

Nenechajte sa zlákať, buďte obozretní

V žiadnom prípade sa nenechajte vtiahnuť do vami nechcenej situácie, nenechajte sa ovplyvniť predajnými schopnosťami a taktikami jednotlivých poskytovateľov úverov. Nedajte sa zlákať príliš jednoducho. Nezabúdajte na to, že čím viac informácií si vopred zistíte, tým budete v priebehu splácania spokojnejší a nič vás neprekvapí.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Banka, Home Credit, Splátka, Úver

Toto ste už čítali?

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok