Mladomanželský úver: výhodný úver pre začínajúce rodiny

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 2. 3. 2010
Od 1 apríla si mladomanželia budú môcť zažiadať o nový typ spotrebného úveru, ktorý je zvýhodnený štátnym príspevkom v podobe zníženej úrokovej sadzby.
Mladomanželský úver: výhodný  úver pre začínajúce rodiny

Zdroj: Shutterstock

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že je tento úver podobný s hypotékou pre mladých so štátnym príspevkom je tento úver v mnohých ohľadoch odlišný.

Podmienky na mladomanželský úver:

Mladomanželský úver sa poskytuje manželom, ktorí budú obaja spoločne vystupovať na úverovej zmluve ako dlžníci.

  • Vek max. 35 rokov a dĺžka trvania manželstva

Aby manželia vôbec mohli žiadať o úver, musia splniť dve základné podmienky: Maximálna výška veku a dĺžka trvania manželstva.

Manželstvo môže trvať najviac dva roky ku dňu podania žiadosti. Ak sú manželia  zosobášení dlhšie ako dva roky, nárok na mladomanželský úver automaticky zaniká. Zároveň však obaja mladomanželia môžu mať maximálne 35 rokov.  Ak by čo i len jeden z manželov mal 36 a viac rokov, nemôžu už mladomanželia žiadať o spomínaný úver.

  • Aký príjem mladomanželia dosahujú?

Na to, aby mladomanželia vôbec mohli zažiadať o mladomanželský úver, môžu spolu dosahovať príjem len do určitej výšky. V roku 2010 sa tento maximálny príjem bude pohybovať okolo   1870  eur. Nie je však určené, aký príjem môžu dosahovať jednotlivo. Takže je pokojne možné, že príjem manželky bude nulový a manžel zarobí 1 800  eur. Pri hypotéke pre mladých je hranica príjmu určená jednotlivo na každého dlžníka.

Štátny príspevok vo výške 3 %

Princíp poskytovania štátneho príspevku pre mladomanželský úver sa veľmi podobá poskytovaniu štátneho príspevku k hypotéke pre mladých.

Štátnym príspevkom sa tak rozumie percento, o ktoré štát znižuje výšku úrokovej sadzby určenú v zmluve o mladomanželskom úvere. Pre rok 2010 je tento štátny príspevok vo výške 3 %.  Aby však mohla banka poskytnúť takýto úver, musí aj ona sama prispieť tzv. „príspevkom banky“. Príspevok banky  tak bude v rovnakej výške ako je štátny príspevok, pričom najmenej môže byť 1,5 %.  Banka sa však sama rozhodne, či bude takýto úver poskytovať alebo nie. Takže v prípade, že nebude chcieť sama poskytovať takýto príspevok, nebude mladomanželskú úver ani v jej ponuke produktov. Preto sa môže stať, že nie v každej banke si budete môcť mladomanželský úver zjednať.

Výhodou v porovnaní so štátnym príspevkom k hypotéke pre mladých je, že znížená úroková sadzba bude platiť počas celej lehoty splatnosti, pričom pri hypotéke sa zníženie poskytuje len na 5 rokov. Mladomanželský úver môžete za tak výhodných podmienok získať aj na dlhšiu dobu.

Maximálna výška úveru: 10 000 eur

Obmedzená však je maximálna výška úveru.  Mladomanželom sa tak môže  štátny príspevok poskytnúť na úver najviac do 10 000 eur. Avšak úver môže byť poskytnutý aj v cudzej mene. Pri prepočte výmenným kurzom vyhlasovaným ECB však nesmie výška úveru presahovať spomínaných 10 000 eur.

Mladomanželia môžu získať takýto úver len jeden.  Ak uzatvoria mladomanželia viac zmlúv o mladomanželskom úvere, štátny príspevok môžu získať len na jednu, pričom na tej konkrétnej uvedú vyhlásenie, že žiadajú o štátny príspevok. Ak by takéto vyhlásenie obsahovalo v jednom roku viac zmlúv toho istého manželského páru, stráca sa automaticky nárok na štátny príspevok na všetkých zmluvách a štátny príspevok nebude poskytnutý vôbec.

Mladomanželský úver si môžete zjednať až od 1. apríla 2010

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

2. 5. 2024 | Redakcia

Rebríček: Toto sú najlepšie spotrebné úvery od slovenských bánk

S najlepšou ponukou spotrebných úverov na jar 2024 pricházajú Raiffeisen banka, mBank a UniCredit Bank.Toto sú výsledky hodnotenia dátovo analytickej spoločnosti Scott & Rose, prevádzkovateľa... celý článok

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

25. 4. 2024 | Barbora Magočová

Išli ste za ručiteľa a máte platiť? 6 tipov, aby vás ručenie nezruinovalo

Chceli ste v dobrej viere pomôcť blízkemu a zaručili ste sa za splnenie jeho dlhu? Pravdepodobne ste tak urobili po ubezpečení, že ručenie je len formalita vyžadovaná veriteľom a platenie... celý článok

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

18. 4. 2024 | Marek Mittaš

Exekúcie trápia státisíce ľudí: Aká je pravda o Slovákoch a ich dlhoch?

Exekúcie sú nepríjemné a v súčasnosti trápia mnohých Slovákov. Niektorí s nimi bojujú najmä kvôli nedoplatkom na výživnom, iní zas z dôvodu nezaplatených odvodov do zdravotnej poisťovne.... celý článok

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok