Slováci sú ohrození chudobou. Rizikové sú najmä Slobodné matky

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 20. 5. 2020
Slováci nie sú najlepšie pripravení na nečakané situácie. Ešte pred vypuknutím koronakrízy to potvrdili údaje Eurostatu. V aktuálnom období sa pre niektoré rodiny môže finančná situácia výrazne zhoršiť. Dôvodom je pokles zamestnanosti, na ktorý nie sú finančne pripravené.
Slováci sú ohrození chudobou. Rizikové sú najmä Slobodné matky

Zdroj: Shutterstock

Každý tretí Slovák má finančné problémy

Vyrovnaný rodinný rozpočet nie je najlepšia životná situácia. Stačí totiž práceneschopnosť, krátkodobý výpadok príjmu, alebo vyššie neočakávané výdavky na opravu auta, práčky, či náhla strata zamestnania a nastávajú finančné problémy. V takejto situácii sa nachádza každý tretí Slovák. Aktuálne údaje Európskeho štatistického úradu Eurostat poukazujú na to, že v tomto meradle sme skončili v roku 2019 na 17stom nelichotivom mieste v rámci 27 krajín EÚ.

Najhoršie sú na tom Chorváti, kde až vyše polovica ľudí nedokáže čeliť nečakaným finančným výdavkom. Litva, Lotyšsko, Grécko či Cyprus majú takmer polovičný podiel ľudí, ktorí sú v krízových situáciách vo finančnej tiesni.

V pásme ohrozenia rizikom chudoby sa pritom už dnes nachádzajú domácnosti jednotlivca s mesačným príjmom nižším ako 373 eur. Hranica rizika pre úplné domácnosti s dvoma deťmi a dvoma dospelými je na úrovni zhruba 780 eur na mesiac. Takéto rodiny môžu mať pri neočakávaných situáciách vážne finančné problémy.

Najohrozenejší sú slobodní rodičia

Najvyšší podiel ľudí, ktorí nie sú schopní čeliť neočakávaným finančným výdavkom, je v domácnostiach s jednou osobou. to predstavuje až 40 % slobodných ľudí. Najnižšie podiely boli zaznamenané v domácnostiach s dvoma dospelými.

Podľa Eurostatu je pritom na Slovensku až polovica z približne 168-tisíc domácností, ktoré pozostávajú z rodiča s nezaopatreným dieťaťom či deťmi, ohrozená chudobou.  Celkovo je chudobou na Slovensku ohrozených 16 percent ľudí, čo predstavuje 872- tisíc Slovákov.

„V prípade úplnej rodiny, teda dvoch rodičov s nezaopatreným dieťaťom či deťmi, je ohrozených chudobou necelých 18 percent rodín. Ak vypadne príjem slobodnej matke či otcovi, častokrát nemá možnosť siahať po úsporách, nakoľko táto skupina ľudí si ich tvorí veľmi ťažko. Zároveň mnoho slobodných rodičov pracuje na skrátené, respektíve polovičné úväzky,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Do chudoby sa môžu prepadnúť tisíce ľudí

Po prípadnej straty zamestnania sú chudobou ohrozené práve slobodné ženy a matky. Vplyvom pandémie sa tak môžu do nezávidenia hodnej situácie dostať viaceré z nich.

Podľa Eurostatu je síce zamestnanosť matiek samoživiteliek vyššia ako žien, ktoré fungujú v manželskom vzťahu, ale pracujú v najohrozenejších oblastiach. „Chudobou sú ohrozené najmä matky, ktoré samé vychovávajú dieťa alebo deti. Matky s týmto typom záväzkov majú na pracovnom trhu aj nižšie mzdy ako muži, v priemere zhruba o pätinu, častokrát aj na rovnakej pracovnej pozícii. Väčšinou pracujú v gastropriemysle, školstve či zdravotníctve,“ doplnila Buchláková.

Už pár týždňov po zavedení opatrení proti šíreniu koronavírusu je pritom  jasné, že dopady pandémie neobchádzajú ani pracovný trh. Analytici predpokladajú pokles zamestnanosti. Najviac rizikové sú práve gastro prevádzky a služby. Prudký pokles tržieb v sektore ubytovania a pohostinstva poklesol medziročne o 50,8 % v ubytovaní a o 21,5 % v reštauráciách.

Najohrozenejšie sú preto pracovné miesta v malých a stredných podnikoch poskytujúcich služby, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou budú musieť pristúpiť k rušeniu niektorých pracovných pozícií. Stratiť prácu tak môžu tisíce ľudí, ktorí nie sú finančne na takúto situáciu pripravení.

„Podľa najnovšej prognózy NBS je u nás v dôsledku koronavírusu ohrozených 75 až 130 tisíc pracovných miest, v závislosti od toho, ako dlho budú opatrenia proti pandémii pretrvávať. Očakávame, že nárast nezamestnanosti sa bude sústreďovať predovšetkým do druhého kvartálu a v treťom kvartáli by sa mala situáciu začať upokojovať,“ upresňuje analytička Poštovej banky Jana Glasová Glasová.

Vyhliadky nie sú príliš ružové

Prvé údaje už ukazujú dôsledky opatrení. Tržby v maloobchode zaznamenali v marci medziročný pokles o 3,6 %. Oproti februáru boli tržby o 7,8 % nižšie. Pokles tržieb zaznamenali všetky časti maloobchodu okrem obchodu v nešpecializovaných predajniach, kde tržby medziročne vzrástli o 12,9 %. Najmä v dôsledku predaja potravín, nápojov a tabaku.

„Opatrenia s cieľom spomaliť šírenie COVID-19 zatvorili v polovici marca väčšinu obchodov a zastavili takmer všetky služby. Prudký prepad bolo vidieť aj v priemysle. Priemyselná produkcia v marci medziročne klesla o 19,6 % a dosiahla najnižšiu úroveň od mája 2009. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom bola nižšia o 20,2 %. Najviac k poklesu v priemysle prispela produkcia automobilov, ktorá sa medziročne prepadla o 38,3 %", uvádza Katarína Muchová z oddelenia analýz trhu Slovenskej sporiteľne.

Okrem služieb sú ohrozené aj pracovné miesta v automobilovom priemysle. Aktuálne mnohé automobilky nielen na Slovensku, ale po celej Európe zatvárajú znovuotvorené linky. Problémom je chýbajúci dopyt. To sa môže práve nepriaznivo odraziť na zamestnanosti na Slovensku, pretože na automotive sú naviazané desaťtisíce pracovných miest.

Ekonomické dopady pandémie koronavírusu preverujú schopnosť nielen Európanov čeliť neočakávaným finančným výdavkom. „V prípade straty príjmu je predošlé šetrenie rozhodujúce,“ hovorí Lenka Buchláková. Nie všetci sa však správali zodpovedne, alebo mali možnosť nasporiť. Pokles ekonomiky tak môžu vrhnúť do chudoby práve tých, ktorí na jej hranici počas doby ekonomického rastu balansovali.

 

Anketa

Suhlasíte s opatreniami, ktoré zavádza vláda na zmiernenie šírenia epidémie?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

5. 4. 2024 | Daniel Výcha

Zmeny v minimálnej mzde: Vláda ohlasuje zlepšenia – aký to bude mať vplyv na vaše peňaženky?

Mnohí zamestnanci by si v budúcnosti mohli prilepšiť o desiatky eur. Vyplýva to z návrhu novely, podľa ktorého by sa minimálna mzda mala vypočítať ako 60 % z priemernej mzdy. Túto informáciu... celý článok

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

4. 3. 2024 | Barbora Magočová

Máte pružný pracovný čas? Tieto pravidlá by ste mali poznať!

Pružný pracovný čas je pomerne rozšíreným benefitom; zamestnancom môže výrazne pomôcť zosúladiť ich rodinný a pracovný rozvrh. Poznáte však všetky jeho špecifiká? Odlišnosti platia... celý článok

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

31. 1. 2024 | Marek Mittaš

Neviete, ako sa zaregistrovať na úrade práce? Tu je jednoduchý sprievodca!

So stratou práce sa spája niekoľko povinností, vrátane evidovania sa na úrade práce. Dobrou správou je, že štát tento proces zjednodušil. Po novom všetko vybavíte z pohodlia domova... celý článok

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

30. 1. 2024 | Barbora Magočová

Aké sú následky zverejnenia vašich osobných údajov? Budete prekvapení

Už aj Slováci si pomaly zvykajú na to, že nemusia tolerovať neprípustné zásahy do svojho súkromia či cti. Uplatňovanie práv vyplývajúcich z ochrany osobnosti dnes nie je ničím výnimočným;... celý článok

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

25. 1. 2024 | Barbora Magočová

Zamestnávateľ robí nekalosti? Môžete získať odmenu až 37 500 eur!

Zvýhodnené podmienky oznamovania protiprávnej činnosti na pracovisku na Slovensku platia už 5 rokov. Zamestnanci môžu za ich nahlásenie získať značnú peňažnú odmenu; nezanedbateľný... celý článok